用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網: 15分點揀津小好?
go

40網: 15分點揀津小好?

荔天好似網內最出名, 協和千禧新校舍, 瑪神今年開始又小班教學, 旅港開平成績都唔錯...
得15分家長大家點揀?

呢四間我都去睇過,荔天和協和每班大概35人,我比較鐘意小班,瑪小校園好靚,環境好好,小兒好喜歡,開平就比較細同舊,我想報瑪小啊,不過擔心大抽獎都抽不到就要去叩門,

就我所知,荔天小一至小四每班約30 - 31個學生。

thomas_dad

但我數過他們課室有35張台啊,因為本來是30班一人,如果太多人報,每班會適當增加3個叩門額的,所以我想大概每班有34-35人吧!

thomas_dad,你的小朋友是讀荔天嗎?我唔記得了

醒目開學勳章

回覆:40網: 15分點揀津小好?

瑪小有中學support. 好似比較好!

http://hk.myblog.yahoo.com/lauhochingbb

15分恐怕入不瑪小...

MACKYTSANG 發表於 12-9-17 19:32
呢四間我都去睇過,荔天和協和每班大概35人,我比較鐘意小班,瑪小校園好靚,環境好好,小兒好喜歡,開平就 ...
不知開平會否較多新移民呢?

呢個問題,我都唔知啊,不過老公就嫌開平校舍細,活動空間少,課外活動都唔係好多,我都唔知道點揀好

回復 MACKYTSANG 的帖子

hi MACKYTSANG,

是的,小兒現正就讀於荔天。

thomas_dad

Quote:MACKYTSANG+發表於+12-9-17+19:32+呢

原帖由 bee918 於 12-09-18 發表
不知開平會否較多新移民呢?
津校預左有新移民子女,無話邊間特別多或者少。私小或直資就會少D。40網就更當然有新移民。不要把這成為你選校因素。根本香港99%人都是国內移民后代,只不過在不同時間來到香港而已。倒不如看學校其他軟硬件來比較好了。

開平學校有十幾至二十項課外活動,算唔算小真係因人而異囉,家長選校如果以校舍新舊與大小來作選校標準,我覺得唔係一個選校嘅標準囉.應該係選校前一年要做好詳細探索,例如在放學時睇,開放日又去睇,係咪行小班(即25人一班),師資,和升band 1 嘅比率等,好嘅學校會放上自己網頁囉,冇嘅咪即係.............

開平學校有十幾至二十項課外活動,算唔算小

原帖由 anniesiu2001 於 12-09-19 發表
開平學校有十幾至二十項課外活動,算唔算小真係因人而異囉,家長選校如果以校舍新舊與大小來作選校標準,我覺 ...
有料的學校會清楚將中學派位成績列出來,如A中學有10名學生入讀,B中學有20名等等,不是只講出A,B,C中學,没有報數便没有意義。

回復 kvc 的帖子

開平網頁升中派位有列明邊間中學派咗幾多人,算是清楚吧!

唉~好亂呀!!!!
無時間再諗~