用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 運輸署查緊york校車同意書 !
樓主: 6809QQ
go

運輸署查緊york校車同意書 ! [複製鏈接]

回覆:運輸署查緊york校車同意書 !

我都想知其實家長有無權利知校車行車路線。

我提議大家親身去睇下佢校巴點樣上落小朋友,跟多一兩個站,你會有發現!

回復 gwlam 的帖子

Hehe, I like your answer, v ah q, but also v reasonable and sensible.
My girl also 3 kids 2 seaters.

回復 gwaichuchu 的帖子

My girls school bus use 1 same long seat belt for all the 3 kids.

bettywong80 的帖子

我諗住下年好大機會比仔仔讀york,但校車係咁就幾頭痛,叫工人接送又好像更危險,九龍塘果度太多馬路,吾係幾放心囉… 我公司阿姐parttime係做幼稚園保姆跟車,佢話俾左校車費點解吾係一人一座位?!冇安全帶會好危險,至於話怕意外不懂解安全帶係錯誤講法,佢話小朋友好叻,用兩三次就識點解安全帶喎!

回復 leungcnine 的帖子

Last year my girl took York school bus 3 kids 2 seats used 1 long seat belt.
Taxi driver told me kids use seat belt is more dangerous as it will cut their waist or body. At their size normally they will drop on the floor instead of throwing out from the window.

回覆:bettywong80 的帖子

係九龍塘usa 巴士車站見到係1人1位喎…

回覆:bearwhat 的帖子

我囡囡都係york讀,我見到都係一人一位的

回覆:運輸署查緊york校車同意書 !

我覺得投訴係要: 大家回憶下國內校巴事件 一出意外或有人命傷亡 警方和保險公事就事發過程 而因係犯左運輸處條例(超載) 就法律問題保險公司係有權不發倍償 責任就會去到司機到 而架車係用有限公司名義登記去破産 咁就要去追個人倍償
依家d人好叻 成日起法律灰色地帶去賺錢 下次可能用企凳方式車載+安全帶仲賺錢

引用:3個坐2個其實係合法架,好多學校都係咁,既

原帖由 cherryird 於 12-09-17 發表
3個坐2個其實係合法架,好多學校都係咁,既然樓主覺得俾左校車費就要一個人坐一個位,咁真係搵過第二間幼稚 ...
朗思係一人一個位一條安全帶嫁!個pat細唔代表可以2個位3個人坐。

marcuscyrus  我仔都是這樣,一人一個位  發表於 12-9-18 11:31

我覺得小朋友安全係最緊要,
我囝間學校既校巴係一人一位,
仲要係有BB 安全帶,即係左右+中間SEAT BELT
家長先會放心.
見過有D SEAT BELT 得條腰帶,
小朋友如果訓左,好易整親條頸.

fungcarmen  同意,安全最重要!  發表於 12-9-19 09:13

回復 meerkat 的帖子

meerkat,朗思不是1人1座位的,有可能3人坐2位,校巴叔叔有同我地講,如唔Full,當然1人1位,佢話不觸犯法例

回復 6809QQ 的帖子

引用:回復+meerkat+的帖子 meerkat,朗思不是1

原帖由 ronnana 於 12-09-18 發表

meerkat,朗思不是1人1座位的,有可能3人坐2位,校巴叔叔有同我地講,如唔Full,當然 ...
真係唔知喎,但我見校車都唔滿,ee又照顧週到。

引用:回復+meerkat+的帖子 meerkat,朗思不是1

原帖由 ronnana 於 12-09-18 發表

meerkat,朗思不是1人1座位的,有可能3人坐2位,校巴叔叔有同我地講,如唔Full,當然 ...
真係唔知喎,但我見校車都唔滿,ee又照顧週到。

回復 cherryird 的帖子

我只係留意你bk的言論, 唔會去check人哋啲嘢. 而家運輸署已經講明佢封信 '2個坐1個位' 肯定犯法, 你都接受 ?  自己仔女會有危險, 又接受 ?

其實而家唔係條條線都有事, 有啲線係無事架, 或者校巴開去其他站點上小朋友, 我哋根本唔知. 所以今年咁高調講明 '3個當2個坐' ,如果我哋再唔出聲, 情況好大機會急轉直下, 條條線都有事, 重會越來越嚴重 !

教統局都話york出封咁信好有問題, 亦只有york係咁.  運輸署同教統局都出咗聲, 希望佢收歛啲 !

cherryird  因為有安全帶所以我接受, 若果無就當然唔接受 發表於 12-9-19 10:16

今朝打比校巴叔叔問下阿仔情況,
順便確定下阿囝一定有一個位,
校巴叔叔話佢地D 車係新車黎,
所以一定要一人一座,
佢話舊式個D一排椅先可以3個坐2個.

只有尾站的家長先真正知道係咪一人一坐.  我囝囝第4站, 上車時是一人一坐仲好鬆動, 去到尾站ee竟然將我個囝掉左去中間半坐半企, 將新上車的小朋友坐我囝囝原本的位置(3人2座), 此2座不是一排位, 兩個座位之間都突左出黎跟本不可能向後靠,  因為冇家長想自己的仔女坐中間, 所以家長在場時看不到真相, 直至有一日我無聊地跟蹤校車才發現!!  我亦冇簽同意書!!

Ononma  無錯,仲見到好渾亂,車上的小朋友喊死無人理。  發表於 12-9-19 20:29
Lovely_Babybaby  好可惡><  發表於 12-9-19 15:13

如果條條線都用新車,佢就唔使搞啲咁嘢,卒之搞出個大頭佛.

佢今年咁明顯話 '3個坐2個位, 2個坐1個位', 封信又咁閃縮 (中英文唔一致), 肯定唔係條條線都用新車. 可能原本想慳啲, 用番舊車或減車(3個小朋友用2條seat belt) 都唔定.

而家家長出曬聲, 運輸署同教統局都查佢, 佢應該會收歛的. 希望過返啲太平日子,囝囝可以平安讀書!

Lovely_Babybaby  我囝唔係讀YORK呀,所以校巴司機講D唔知係咪剩係FOR基督教服務處D校巴咋.  發表於 12-9-19 15:15

llkllkllk 發表於 12-9-19 14:46
只有尾站的家長先真正知道係咪一人一坐.  我囝囝第4站, 上車時是一人一坐仲好鬆動, 去到尾站ee竟然將我個囝 ...
好多謝你分享,呢啲真係唔講唔知架,見到真相係咪好震撼?!最慘小朋友又唔識講,更無得反抗.我諗所有知道真相的家長都唔會簽,而家佢直情比運輸署話犯法,應該唔會再追.佢真係好chee 線!好離譜!

york就係知家長忙又零散,成日亂咁嚟!我哋家長真係要多啲互相分享!
‹ 上一主題|下一主題