用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 運輸署查緊york校車同意書 !
go

運輸署查緊york校車同意書 !

由於運輸署今年講明 '3個坐2座位' 的安排要問家長同意, 但YORK 的校車同意書內就完全無提呢點就叫家長簽.  已經有家長投訴咗佢行政手法.

運輸署同教統局現已調查佢封校車同意書, 點解重要追家長簽 ?  呢間學校係唔係CHEE 咗線 ! 一定唔會簽啦! 真係佢大曬咩! 其實佢的教學ok, 但行政太偏激又亂, 好影響學習同信心. 今年要諗轉校, 真係有啲煩.

講得好啱,York的校譽就係比佢自己搞差。咁多年來,又上堂走鬼、又去公海受洗等等,其實佢學術吳錯,點解成日咁做,吳明!

回覆:運輸署查緊york校車同意書 !

呢間學校年年都有新聞,想出位都唔駛用咁嘅方式!

話是話,我知有d學校學巴都係 '3個坐2座位',真係犯法?

好似tt都係,唔知我有冇錯啦,謝謝。

唔係之前有人post過政府出咗話唔合法嗎?

cherryrid, 我有留意你, 我諗你係校車營運商, 所以溝通想法同我哋家長唔同, 完全唔理小朋友安全, 話我哋為咗小朋友投訴好煩, 又話同校車ee關係好緊要啲. 好怪!

無人話 '3個坐2個' 唔合法, 但運輸署講明如果要咁做要先問 '家長同意' ! 無問就做, 或者夾硬要家長簽同意信的做法就有問題 !  而家得york一間夠膽咁打橫嚟行. 如果營運商真係同學校有特別關係, 令學校出封咁信要家長簽, 就真係累死學校 la.

我小朋友間幼稚園用冠忠,都係3個坐2座位,我地家長只收到學校關于此安排嘅Q&A, 知匯我地係3個坐2座位,亦無需家長同意書(可能家教會已代表家長同意此安排),好明顯如果兩人兩座就唔係收lee個price。因為校巴通常係家教會揾嘅,有問題可以問返家教會。

依家校巴甘值錢,又甘難揾車,如果本身3人坐兩座變兩人兩座,位少咗,校車full咗唔够位叫我地自己揾街車咪仲煩

BonIvana    發表於 12-9-17 11:47

小學o個邊有家長埋怨校車車程過長,我覺得他的埋怨不太合理,但2人坐3位似乎真的有欠安全,如運輸處已經有指引,就更加應該向校方/校車公司爭取。不過照指引看,3歲以下的孩童坐校車似乎仍是不受監管的(好像3歲以下孩子坐小巴保險也不保是嗎?我不肯定),那,上n班孩子的家長要多留意。

同埋最後個段話就算3歲以上, 只要唔超過1.3M, 仍可3個當2個計喎......
1.3M高, 我個仔可能要入小學先夠

個問題係,如果3個人坐2個位,咁咪即係其中有1個小朋友會無seat-belt戴囉? 哩個先係重點喎!!

回復 KacaMama 的帖子

想請問份文件係邊度搵到? 係運輸署同教局網頁都search唔到, thanks!

係應該帶唔到seat belt. 我架校車係一排櫈嗰隻,有無seat belt都成疑問

我見到其他保母車雖然係三人坐二人位,但有三個安全帶係到,好似bb食飯時坐係大人椅上的安全帶咁。

對住呢間學校啲行政手法, 家長真係要小心啲. 大家交流吓意見先.  真係只聽到york 係咁.
其實校巴營運商可以做好多嘢, 例如加車, 俾運輸署驗加裝安全帶咁, 唯一係佢哋唔好賺到盡, 攞小朋友條命嚟搞 ! 同唔同意 ?
就係大家家長都需要校車, 更加緊張自己仔女的安全, 才要發聲; 否則情況只會越來越嚴重 !  小朋友條命係無得妥協ge!