用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有哪些英文故事書是有埋CD或DVD?
go

有哪些英文故事書是有埋CD或DVD?

佢睇緊咩書呀?
圖書館有呢D CD, 唔知啱唔啱?

Horrid Henry
Magic Tree House
Roald Dahl's books

Usborne Young Reading
Ladybird

A-Mum 發表於 12-9-12 20:50
佢睇緊咩書呀?
圖書館有呢D CD, 唔知啱唔啱?

請問Roald Dahl's books圖書館全部都有cd嗎?

回復 karenlyk 的帖子

可以自己 search 的,按 advanced search, 作者是 Roald Dahl, limit to sound recordings:
https://webcat.hkpl.gov.hk/search/query?match_1=MUST&field_1=a&term_1=roald+dahl&match_2=PHRASE&field_2=text&match_3=SHOULD&field_3=text&match_4=NOT&field_4=text&filter_format=sound_recording&theme=WEB

http://webcat.hkpl.gov.hk/search ... rding&theme=WEB

karenlyk  THANKS A LOT  發表於 12-10-5 16:28

回覆:有哪些英文故事書是有埋CD或DVD?

Up

回覆:A-Mum 的帖子

請問有無一啲CD書讀慢啲?

A-Mum  sorry, no idea  發表於 12-10-8 13:54

回覆:有哪些英文故事書是有埋CD或DVD?

Disney English  迪士尼英語家庭版
中英對照,CD都係中英故事
書局或圖書館都有

如果我囡囡鍾意睇英文書 仲好過加人工

回復 FPmum 的帖子

之前同個媽媽朋友傾偈,大家都話小學比幼稚園忙好多,朋友慶幸佢個小朋友已經學識游水,因為已經擠唔到時間再去學。我就最開心幼稚園培養到讀書嘅習慣同興趣。睇書要有閒情,要教好忙嘅小學生歎書,真係有啲難。

引用:佢睇緊咩書呀?圖書館有呢D+CD,+唔知啱唔啱

回復 apsm 的帖子

Horrid Henry 有啲書面有個 label 寫住可以問櫃台借 audio CD 的

引用:回復+apsm+的帖子 Horrid+Henry+有啲書面

我記得見過幾本有的,可以 search 下喎:

http://webcat.hkpl.gov.hk/lib/item?id=chamo:2474187&theme=WEB

回復 apsm 的帖子

我又忍唔住,搵埋
http://webcat.hkpl.gov.hk/search/query?match_1=MUST&field_1=text&term_1=horrid+henry&match_2=PHRASE&field_2=text&match_3=SHOULD&field_3=text&match_4=NOT&field_4=text&filter_format=sound_recording.audiobook&theme=WEB
in case 出唔到條 link, 其實都係去 進階搜查,入 horrid henry, 下面揀  發聲書,done!

引用:回復+apsm+的帖子 我又忍唔住,搵埋+http: