用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔變大仔後,有冇後悔?
樓主: tszyaumama
go

細仔變大仔後,有冇後悔?   [複製鏈接]

回覆:littlenstar 的帖子

我女都係9月頭,仲難決定,驚超大到時又俾人笑

回覆:raindroponroses 的帖子

其實如果亞女11,12月的話,我會豪不猶豫做大b,但9月真係有的唔知點決定,加上依家有的名學校,連超大都唔收,可以選擇的機會仲少

回覆:raindroponroses 的帖子

我都聽過聖士提反的校長話一定做大好,各方面表現都優勝的,佢話超大都唔緊要

是否很多小學都的申請資格是12月31日前出生or 只收1月1日至12月31日!

回覆:DACHA 的帖子

回復 濕疹仔 的帖子

我囡囡係10出世.今年佢Repeat K1係我吔最心儀嘅幼稚園.(但强調我同Family只有非常高興沒有感到虚榮).原本我吔一心想考直資/私小所以上年我囡K1係一間幾谷嘅幼園讀.但眼見競爭之大 及小囡之能力,我吔一心重考只有一/半條龍之學校希望不但不用為升小坦心同時可在一間學術/品行也不賴的學校培育成長本人覺得是十分值得的.說到什麼小學/中學如要REPEAT就後悔浪費這一年.正如我Hubby話,攪好了眼前的目標同根基先.以後的可必去估計.一生流流長幾老都有人讀書.(純個人觀感)

回覆:ILOVEBEAN 的帖子

Same here.  I let my son be a big boy just because I want him to grow up confidently and happily.  I am very happy for my decision, and all my friends who made the same decision feel the same.

我囡囡係11月出世我都係今年比佢repeat K1入到一間好鐘意嘅龍校,由於我哋一心一意想佢做大女前年我哋比係原本個間pn直升上k1,而佢原本間幼稚園係行IB,所以佢開相對地冇乜功踝,所以repeat 佢唔會覺得好似D嘢一樣好快適應
其實我自己覺得細女在應知上未必會同大女有大分別但一到寫字就現形佢哋D大小肌肉真係未ready...我個人覚得我唔需要佢做最叻但係唔好做bottom嗰個,repeat一年做嘢有自信d真係學乜都好d
況且如果繼續做細女考小一無論你幾好,都會比人discount...  
當我回顧上年考k1嘅戰績(其實hit rate 都只係40-50%,但係我可以肯定比第時孝小一時高)我真係覺得我個決定係啱,仲有d興幸佢係11月出世有咁嘅mechanism 去repeat...

回覆:細仔變大仔後,有冇後悔?

遲一年入學好,定repeat 好?如果repeat,係咪repeat K1?通常repeat 同一間學校定轉校?謝謝!

回覆:Jasonbourne 的帖子

One of the concerns is that if you repeat K2, it is difficult to find a place in good kindergartens.

回覆:Jasonbourne 的帖子

If you like your KG so much, maybe you can start discuss with your school if they can let your son repeat K1 here?  I guess they have not start the K1 admission process yet.

貢獻勳章

回覆:tszyaumama 的帖子

我大仔就係細仔上了直資新貴,讀到死死下,所以亞女比佢做大女,成績又好些,打好個底先上小學,亦因為大女,加上特訓,最終考到多間小學!

引用:回復+feiji+的帖子 我都有d擔心,不過佢讀

原帖由 Jasonbourne 於 12-09-26 發表
回復 feiji 的帖子

我都有d擔心,不過佢讀緊呢間真係好,所以唔想佢讀一年就轉。同埋k2課程深d,repeat 可 ...
你同我一樣!呀仔考到一間十分好的學校!我仔係10月細仔!因學校又深又好!都唔知點好!重讀好定升上去呢?其實想問佢比人大咗要求係未再高咗呢?比較又會否多咗呢?

gisoleung 發表於 12-9-26 14:39
你同我一樣!呀仔考到一間十分好的學校!我仔係10月細仔!因學校又深又好!都唔知點好!重讀好定升上去呢? ...
十分好的學校應該很多人爭,收得阿仔即是老師都覺得他是得的。細仔在某方面可能真的暫時未跟得上,例如手指的小肌肉未夠力寫字 ,但只要讓孩子玩一些訓練手指肌肉的玩具(如陀螺,晾衫夾)便可。以個人經驗而言,只要得其法,細幾個月不是太大問題。識得一個朋友,早幾年他的囡囡便是十一月細B入女拔。

我女12月b, 做大b, 比人遲一年讀pn. 佢講野同理解能力都好好, 但小手肌肉明顯不太叻, 好彩佢做大b, 否則叫佢咁細個寫字, 一定教到我暈, 又寫得唔好, 而家佢大一年先寫字, 佢寫得輕鬆, 我教得輕鬆.

回覆:細仔變大仔後,有冇後悔?

我個仔係8月30日出世,我其實想佢做超大仔,因為呢排feel到他的情緒控制,理解能力都比同班的同學差(pn), 但當我知道原來小一application會冇左10分,就大失所望,原來系要焗我地冇得做大仔...

引用:Quote:gisoleung+發表於+12-9-26+14:39+你

原帖由 piagetmum1 於 12-09-26 發表
十分好的學校應該很多人爭,收得阿仔即是老師都覺得他是得的。細仔在某方面可能真的暫時未跟得上,例如手指 ...
無錯!發展真係不及其他小朋友!但又未真係好差!我唔會比佢重讀啦!等去到小一再考慮啦!

‹ 上一主題|下一主題