用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 孩子對讀書不感興趣了
go

孩子對讀書不感興趣了 [複製鏈接]

孩子剛升上三年級,未知是否未適應新的環境,對讀書好像已經完全不感興趣了,每當做功課的時候,只會說「好無聊,吳識做,吳想做」總是說一d消極的說話。已經軟硬兼施了,但孩子還是這樣,完全沒有辦法。

唉...昨天,學校老師和託管中心導師還打黎投訴孩子....

1    0    0    0

回覆:ianshum234 的帖子

你兒子是轉新校嗎?否則何解三年級突然有情緒問題?

亞仔, 小三, 冇轉校, 昨天有七樣功課 + 溫中默, 昨晚哭 + 發脾氣, 又話累, 又話唔識, 又話好悶, 唔願做, 結果在不快樂氣氛下完成.

睡前傾心事話壓力大, 叫我下次唔好吹, 逐樣慢慢來, 讓他有冷靜期.

I think better to handle his emotion first....

回復 HTLT 的帖子

我不是説風涼話、有時我想本地小朋友毎日做這様多的功課、是否将来大個真係識野多D? 7様功課真係好多、点做亜? 是即日的嗎? 真係好大圧力BOR.  做完辺到有時間玩? 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Mighty 發表於 12-9-12 10:10
回復 HTLT 的帖子

我不是説風涼話、有時我想本地小朋友毎日做這様多的功課、是否将来大個真係識野多D?  ...

其實7樣功課, 如果專心做, 兩小時內應該可以完成, 如放學小休後立即做, 應該可以在晚飯前完成, 飯後就可以自由活動.

即毎様只有17分鐘左右? 真是要看做甚麼了。 如果有作文等等、我就自己都做不到啊!
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

簽名被屏蔽

alice44 發表於 12-9-12 10:15
其實7樣功課, 如果專心做, 兩小時內應該可以完成, 如放學小休後立即做, 應該可以在晚飯前完成, 飯後就可以 ...
Yes, 通常6:00 pm前完成, 剩下唔識 / 要替他預默, 睡前一定有自由活動.

回覆:孩子對讀書不感興趣了

小朋友一向係咩成績?
有冇了解過佢喺學校嘅人際關係如何?

大人也會因人際問題提唔起勁返工!

回復 ianshum234 的帖子

孩子可能在某方面(學校生活/功課/科目)遇上困難, handle唔到, 所以想逃避/放棄.  

有想孩子們猛話 "好無聊/唔識做/唔想做" 等說話, 其實目的是想你關心佢, 了解佢講這些話背後的心情/原因.  大人應嘗試(首要用高EQ控制你的情緒)平心靜氣地跟他談談, 多從孩子的角度出發看事情, 讓佢哋感受到你的關心, 他們才會說出自己的感受, 才會接受大人的幫助和勸解.  相信只要解開他們的心結, 學習方面就會好起來.

係咪放左個長假, 個心散左小小咋 !
慢慢同佢調節一下啦...加油呀

才開學兩個星期,便要應付七樣功課 + 默書,會否壓力太大呢?

sandytaitai  agree  發表於 12-9-12 14:19

回覆:Meikin 的帖子

Thx。
可能我對孩子的關心程度還未足夠,我會努力再嘗試一下從孩子多方面的角度思考一下。

回覆:babybear 的帖子

其實小學功課一般比較簡單,就算6/7樣也不難完成。試下叫小朋友在學校抽時間做,例如老師做例題一時他可以做埋第2、3條,總之儘量利用學校的時間。

P3是初小最後一年,為了與P4接軌,加上TSA,很多學校都會加多一點功課,好似囡囡學校,原本午飯後有課外活動,現在星期一至四,午飯後都要補課,功課最少都有5樣,下星期都開始默書,其實最好在暑假KEEP住溫習,這樣容易適應學校生活.

不要在打罵聲中溫習,這會減低小朋友的學習情緒,嘗試尋找不感興趣讀書的原因,現在還有時間,問題仍可解決

回覆:MariaTsui 的帖子

小朋友边个會喜歡做功課  但如果比到佢地有目標 如親子遊戲下棋 咁會開心d  見到就叫做功課溫書 真係會好大壓力 除了讀書 真係要比些時間同佢地玩樂一下純是个人意見

回覆:孩子對讀書不感興趣了

我呀仔k3,一開學四樣工課,包括十個詞語(每個寫三次),一板英文抄字,我見到都想鬧學校,初初真是一個鐘先做得完(佢專心做20鐘做到。好彩咁啱看到本書,佢話人只要有冀望,更辛苦的野都可捱過。若小朋友好渴望考第一的,他一定會自己讀書,但有幾好小朋友可似你咁?佢話只要他每次完成他很討厭的東西時,都可有或做令他想要或快樂的事,時間耐了,那種覺得很無聊,很辛苦的感覺慢慢就減弱。我前幾日同呀仔講,若在媽媽回家前你做完功課,可獎你玩一樣野,他說是泥膠(一定要他自己揀)並最好是同一日獎的,他真的很快做完功課,我還有daddy面前讚他,第二天又是這樣,大家都輕鬆了。我比佢揀一些只有媽媽在才可玩的:泥膠,水彩,上youtube看卡通,玩evi,什至零食。不要說你唔做就無了那樣野,總要吸引他就完就即有。希望你用得著這條q

回覆:ianshum234 的帖子

佢地甘講,可能想玩一陣.  試下, 放學後, 比佢玩 20 mins, 但約定玩完,一定要幾多點前完成功課.  如果早完成, 可以再玩.  比D甜頭先, 再比目標佢.

多鼓勵,同佢講:「媽媽明白你多功課,但學生嘅責任係依時完成功課!我知你係一個負責任的學生,一定能做得到的!不如先做兩三樣容易的,休息一會,給你半小時自由活動,才做其餘的••••••」
‹ 上一主題|下一主題