用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽考慮St Cat vs Victoria??
樓主: angie_mama
go

有冇媽媽考慮St Cat vs Victoria?? [複製鏈接]

lingling06 發表於 12-9-25 14:20
三年前,我替大兒子選擇了SC的K1,放棄了維記,但我沒有後悔。
去年,我也替小兒子選擇了SC的PN,放棄了維 ...
多謝意見, 我大仔亦是St.cat 的畢業生, 今年到細B考n1, sc n1 都是我其中一個TARGET, 不過考慮到遠, 貴, 同埋你提出的老師問題, 都會值得三思, 老實說考是會考的, 不過其它的較有經驗的學校又近些的 n1 似乎都吸引, 另外我識不少 sc 的細佬妹都Prefer K1 先考番 SC , (大家都同意SC kinder 是冇錯的選擇) , 好似比N1入好D..  

angie_mama 發表於 12-9-25 08:01
Thanks. 相差一星期,好吖冇撞期
打電話去維多利亞,原來每間只有40-50個位,St Cat就16-17班。
St Cat 收16-17班? 每班26人計, 16班即pn收416人? 應該無錦多吧? pn得海濱南岸開, 16班最少要8個課室, 有點匪夷所思.

HaYi  I think this 16-17 class is refering to : K1 - K3 @ kowloon tong, for N1 (most class) + K1 (only few class) in HM think max to 300 kids for PM + AM ?  發表於 12-9-27 13:34

回復 hayley1328 的帖子

海濱南岸有9個classroom, am有一班是k1, 其餘係pn, pm session全部係pn, 所以今年sc pn有17班, 有一兩班課室較細得20人, 其他課室平均25人, 所以今年sc pn大概有400人, 比往年收多了一倍以上的學生.

請問PN 全部都是下午班嗎?

大白豬 發表於 12-9-27 14:26

海濱南岸有9個classroom, am有一班是k1, 其餘係pn, pm session全部係pn, 所以今年 ...
即係上午8班, 下午8班pn, 哇, 錦真係有成400人了

係上午8班, 下午9班

去年200人, 今年400人, 怪不得今年身邊多了好多有sc offer的

其實St. Cat近年真的收多了好多學生, 所以聽聞學生的質素已沒有以前咁好。

回復 HaYi 的帖子

由於PN人數多了 ,相對K1收外來生減少,K1以往收約7xx人,現在可能只收3xx外人,機會是少了。所以去年我是預投資一年,搏直上K1。尤其是細佬仔無咁醒,唔想再係K1時同人爭。
‹ 上一主題|下一主題