用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學2樣樂器會唔會太多
樓主: sumyau1012
go

學2樣樂器會唔會太多 [複製鏈接]

好鍾意V面那位小女孩,傾計時好純真,一拉起琴,個樣和眼神即刻變咗。
for every one criticism, three positives must be given.

my girl since baby have a little bit 雙下巴 ga

我女本身都有小小雙下巴,今日練琴時留意到,雙下巴好明顯突出來。

我建議我D學生, 先考一樣三級試, 才可以開始學第二種。

回復 philipwai 的帖子

我都覺得唔可以咁短時間開始另一樣,但女女又話好鐘意,所以先問下。而家我係決定會學小提琴,但就唔知加唔加揚琴。我真係怕無時間及無法堅持2樣野

回復 sumyau1012 的帖子

咁你可以將其中一種當興趣班, 跟老師講不用跟足考試/傳統課程, 甚至可以教卡通歌/流行曲, 目的是keep住興趣。同一時間, 同小朋友講, 要好好練習另一樣樂器, 要考好試, 否則兩樣都冇得玩。

一般而言, 小提琴比例難, 難在要先用耳仔聽, 之後再調整手勢, 小朋友有時聽到走音就不想繼續, 再加上要長期站起來, 而且「因走音而一家大細痛苦期」比較長。我見過太多放棄小提琴的例子。

回復 philipwai 的帖子

嗯。認同你的說法,咁樣就唔會覺得太難,請問你是教什麼樂器的老師嗎?

細時學二、三樣並不是問題,大D自然就會知道如何選擇!
那一項跟到理想的老 師、自然向那一面側重。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 12-9-3 10:11
細時學二、三樣並不是問題,大D自然就會知道如何選擇!
那一項跟到理想的老 師、自然向那一面側重。 ...
如果對音樂有興趣者,學幾樣可起相輔相成的作用

如果是為了興趣,那更沒問題。若要略作深入、輕重取捨難以避免!時間的安排相信是最大的問題。
相輔相乘是理想的事,但上得高一點又似乎.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 12-9-3 10:31
如果是為了興趣,那更沒問題。若要略作深入、輕重取捨難以避免!時間的安排相信是最大的問題。
相輔相乘是理 ...
高一點再揀我現在最怕佢又seafood痕想吹野..
佢最近向我表達覺得bassoon的聲音好美....

marcuscyrus 發表於 12-9-3 10:41
高一點再揀我現在最怕佢又seafood痕想吹野..
佢最近向我表達覺得bassoon的聲音好美....

佢若話想學,你會讓佢學嗎?
最近見我細囝成日走去鋼琴度一指神功,彈哥哥和他自己的歌。我自己心痕,但忍住。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 12-9-3 10:48
佢若話想學,你會讓佢學嗎?
應該唔會,一來以佢年紀,吹野我覺得仲算早左d,二來都係搞掂手頭上o個d先啦

marcuscyrus 發表於 12-9-3 10:49
應該唔會,一來以佢年紀,吹野我覺得仲算早左d,二來都係搞掂手頭上o個d先啦 ...
又係,bassoon中學先學都未晚。好可能到時佢個三樣早已完成8級。

哈哈!囝囝Vocal十八歲才正式隨師!
有一D是大一點才更理想。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

bebebe12345 發表於 12-9-3 10:55
哈哈!囝囝Vocal十八歲才正式隨師!
有一D是大一點才更理想。
其實係依家大家都太早了

我到依家都諗,可能佢第時係會做指揮,哈哈

大囡囡亦花過一、二年學指揮.....最終還是小提琴!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

bebebe12345 發表於 12-9-3 11:02
大囡囡亦花過一、二年學指揮.....最終還是小提琴!

請教bebebe12345
哪裡有得給小朋友學指揮的課程?我在網上找了一陣子,還沒找到

恭喜發財,如意吉祥

回復 bebebe12345 的帖子

我都覺為興趣學是無問題,最怕是女女見乜都新鮮感,乜都有興趣,學落先放棄,或者時間難安排。所以仲心大心細,未決定開唔開始揚琴
‹ 上一主題|下一主題