用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂九月推行國民教育,大家有乜睇法?
樓主: imkksm
go

一呂九月推行國民教育,大家有乜睇法? [複製鏈接]

回復 winnie@pooh 的帖子

請停止造謠生事,誹謗他人。

回復 winnie@pooh 的帖子

多謝你的建議,正在進行中,而且不止校長,還有牧師和校董。

有七百人正在努力關注中,所以請你放心,如有好建議,請提出分享,但小心用詞,因你也是代表一呂小,而這是公開討論區,也是希望一呂小的家長注視事情的發展的地方。

正忙,不作多談。晚安!

winnie@pooh 發表於 12-8-29 23:32
一句講晒, 你有無有找校長討論過.... ?!
不停的四處做文, 我真的懷疑你是傳媒/政黨打手.....
我都有同樣的懷疑,再睇睇佢係昨天(28/8)先登記帳戶,話就話唔評論, 跟手係甘post單向性既文章,但對我提出既討論完全無理會,只係不停link過去學文思潮到。
學文思潮只係一班中學生,真係有甘大動員能力可以搞到幾萬人上街?後面有無政黨幫忙?如果有,其實會唔會有政治目的?特別係而家選舉臨近。

"「學民思潮」為社民連站台露出馬腳"
http://scholarism.com/2012/08/25/%E8%81%B2%E6%98%8E%EF%BC%9A%E5%9B%9E%E6%87%89%E6%96%87%E5%8C%AF%E5%A0%B1%E7%9A%84%E6%8C%87%E6%8E%A7/#more-2512

佢既回應始終唔能夠完全洗脫懷疑。

回復 ah-ho 的帖子

切勿離題,回歸討論,無中生有,無證腓膀,不似一呂小家長。請慎言及自重。

一個新登記既戶口,一黎到乜都唔討論就叫人去支持乜乜物物,點叫人唔懷疑?
另一方面,學文思潮自己都承認有部份人已經係其他政黨既人,我合理懷疑學文思潮背後動機及支持既勢力,就如你合理懷疑政府既動機一樣、懷疑學校既動機一樣。

你們可以懷疑並組織遊行、什至倡議罷課,把學校既通告放上網,將學校擺上檯,比好多人謾罵,我就不可懷疑?究竟係政府想洗我地腦,定係某些人想洗其他人腦去拿取利益?

學校已經講明只會教幾個核心價值,點解仍然當睇唔到、聽唔到?仍然覺得佢好似做左大錯事,要將通告放上網,落得網上暴力批判?睇返facebook上既留言,真令人痛心,覺得大家已經失去批判性思考,只得批鬥性指罵。

你講証據,請拿出校長出賣大家既証據出黎。否則切勿離題,回歸討論,無中生有,無證誹謗,不似一呂小家長。請慎言及自重。

回覆:一呂九月推行國民教育,大家有乜睇法?

引用:相信大家都想呂小好,只不過觀點有不同而已

原帖由 imkksm 於 12-08-30 發表
相信大家都想呂小好,只不過觀點有不同而已。希望大家可以抱著客觀態度去討論,大家一些努力解決問題。:fun ...

同意, 每一個政策, 都必然有人, 讚成, 無意見, 反對.... 為什麼要強迫社會接受你的意見就是真理, 就是社會主流民意?!  

任何有爭議的事情, 總可找到可平衡各方意願的解決方法.... 不顧一切的反對, 根本對事情沒有幫助!

我個人來說, 我是接受國民教育的, 只要內容正面, 透明度高, 對孩子來說, 甚至可以加闊他們的思考角度及空間。我覺得, 家長要做的, 是跟學校商討及了解教學內容, 而學校要做的就是開放溝通渠道, 盡可能接納家長有建設性的意見。

非常讚同以下名句 「和諧,不是一百個人講同一說話;和諧,是一百個人,有一百句不同說話之餘,而又互相尊重。」

版主

本討論區歡迎各位家長自由發表意見,但懇請大家保持冷靜、互相尊重的討論氣氛,請勿作出人身攻擊或侮辱性的言論。多謝大家合作!

版主 babyislove

我也是家長,我每天工作會跟國內人打交道,對大6既好多做法同好多香港人一樣都不以為然,大家討厭既我一樣討厭,知得越多、更加討厭。

對住國民教育呢個topic,我自己就真係睇晒成本指引。指引下是沒什麼問題的,問題應該是出於之前有本書既內容有偏頗。我都反對該書既內容的。怕且而家都無學校敢用個本書啦。

但如樓上所講,"只要內容正面, 透明度高",其內容其實是每一個中國香港人都要認識的。唔通我地又想我地仔女長大後被人標籤為"香港人、唔識國情、對國家無認識...."  

我作為家長,我知道呢間小學係計劃會行的,我是沒有選擇余地,外界所有聲音,是我們一種壓力,至於什麼左派什麼收皮,對不起,作為家長,只知孩子上學很開心,你們不要outsider我們的孩子,被歧視的不應是我們,而是霸權主義,我們作為家長唯一可以做除了遊行以外,我簡了和小孩分析他們聼到看到的新聞,不可用個人主觀主義分析事情,只能陳述一次事件,擴展他的思想空間,凡事總有正反兩面去看,建立正確價值觀,是我這班家長可以做的,輕言轉校,也似乎太不負責任吧!只要教好孩子,以人為本,以愛為先,相信孩子也不不會被洗至壞惱吧!

堅決反對非我即敵, 這跟洗腦沒有好到那裡去 !!!!
不會罷課- 上學不是鬧劇
不會退學- 我的孩子很喜歡在這上學
不會迴避 - 我選擇了學校, 不會轉校
不會學校宗教混為一談, 一直學校對小孩屬靈培養做得很好.

就走入去先了解, 才作定奪,
為反對而反對, 為硬銷而硬銷, 不智也

惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

回復 叉雞飯 的帖子

good and agree !!

叉雞飯 發表於 12-8-30 22:43
我作為家長,我知道呢間小學係計劃會行的,我是沒有選擇余地,外界所有聲音,是我們一種壓力,至於什麼左派 ...
Agree x 100

醒目開學勳章

回復 叉雞飯 的帖子

之前無留意, 原來呢度都有關心呂小開辦國教科既家長!  太好啦!   頭先睇左一次大家既討論, 雖然大家立場不同, 但我覺得大家都係出於關心呂小同自己既仔女!

至於外人點睇我地學校同學生, 我都覺得係一個大問題.  好希望校長能同其他好多學校一樣, 宣佈不在第一年就推行 (其實根本無必要, 亦不迫切).  外間睇法會即時改觀!

請別見怪我和你的立場不同, 我對校方在未有咨詢, 未有通知的情況下推行國教科, 我是很在意的 (我是從 i-cable 得知的, 之後先得高人指點, 在非常難用的內聯網找到有關通告).  我自己已聯同相熟家長, 發信聯絡校長同家教會, 希望校方能延遲推行國教科, 並與家長溝通, 再決定是否推行.

我希望能集合多一些家長, 向校長一同表達我們的關注, 並延遲在呂小推行國教科.  如果你有興趣, 請 PM 我!  謝謝!

至於教統局推行國教科的問題, 大家不妨 google 下 "國教Q&A", 會有更多資料.

校長已發公開信,勢必推行國民教育強權

http://www.baptist-lmc-primary.edu.hk/about/about02.html

學校資料>校長的話

冷靜一點可以嗎?  用理性態度, 先給自己和孩子上一課
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

開新科目,但沒有實際資料讓大眾探討分析理解過其開設意義及內容,大家各持己見係可以理解的。個人認為呂小實旡必要於首年就急推國教,需說學校得到家教會理事認同,但感到學校忽略了我們一班小一新生及家長,我們早前選校時不知道要推國教,去到七月一個新生家長會,校長才輕輕帶過今年要讀多科,好似入左黎就要默默承受,其實都有點旡奈,我們幾經困難才入到呂小,到左呢到係旡可能因為多左科國教而打退堂鼓,只有接受。但接受開科亦希望呂小能夠加強透明度,不要只讓少數的理事參與當中,而要給每位學生家長詳細的理解,相信這對家長日後怎樣配合教導是很重要的,敬請校長公開科目內容。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

‹ 上一主題|下一主題