用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿囝讀書唔積極
樓主: IreneIrenechan
go

阿囝讀書唔積極 [複製鏈接]

Meikin 發表於 12-8-22 11:06
自從擁有了自己的智能手提電話後, 阿囝熱衷download好多games/music/video, 成日一邊用手機玩games/看movie ...

我屋企同亞仔講嘢要apps佢!!!

Meikin  不過佢話平日放學跟同學仔(即使同學在佢身邊)都係whatsapp溝通的, 真奇怪!  我發覺我跟他們開始有代溝了.  發表於 12-8-22 13:20
Meikin  阿囝都有叫過我部手機加番whatsapp, 叫我得閒在家中apps佢.  我睬佢都傻, apps得佢黎, 我都行入方同佢講完, apps佢重等佢有機會玩吓部手機, 重唔上晒佢當.  發表於 12-8-22 13:17

回復 miffy 的帖子

唉, 叫佢做正經嘢就懶懶閑, 拖得就拖, 用手機做這些東西就話都冇咁快!  我都成日笑佢係"機佬".  已嚴正警告他開學後要自律, 否則會沒收佢部手機 (佢最驚係D樣嘢, 其他事冇有怕)..

miffy  應該係開學以後  發表於 12-8-23 09:53
miffy  我笑佢係"機神", 開學以前無得打  發表於 12-8-23 09:53

回覆:阿囝讀書唔積極

呢個係主要原因到宜家我仔仲用緊冇得打機既電話

唔洗我勞氣,佢一定控制唔到唔日打夜打,行返學又打,見身邊朋友仔女見唔少,一有智能電話就時時刻刻都拎住係手

Meikin  所以即使上網計劃幾平幾抵, 我都堅持唔俾佢join.  而家用電話卡, 只在家中及有wifi的地方可以上網都已如此地步, join埋plan肯定家變!  發表於 12-8-23 00:05
familyking  我就比左個只有wifi先可用及download個種智能手機佢,起瑪吾洗係條街打.  發表於 12-8-22 16:47

回復 IreneIrenechan 的帖子

唔洗太擔心喎, 順其自然啦, 只要唔係好過份, 就由得佢啦.  
身為父母當然想仔女讀好D書, 但孩子們的目標可不一樣, 尤其是男仔更是玩大過天, 打機 (如何打爆機)可能也是其目標之一.  
想當年我放暑假都完全冇諗過要預課, 畢竟D書對咗成個學期, 見到都唔開胃, 都係等開學先算.

男仔心智一般較遲熟, 只要有朝一日他們找到有興趣的東西, 訂下目標, 就一發不可收拾 (可惜這些東西/目標多數都不是讀書).

所以暑假我有時都隻眼開隻眼閉, 偶然俾阿仔放肆下, 但一開學就要求佢嚴格認真了.

d 仔好似同一個父母教出來,大家個仔都一樣, 典型時下少年啦.  佢的確訂下好多目標,但得個口號.

我個仔又係永遠覺得自己好慘,好多功課. 我有一日認真問佢,如果真係咁大壓力,洗吾洗換學校,佢又話吾洗.....唉,懶到出汁,最好乜都吾洗做.  

這年代香港的小朋友實在太幸福了, 身在福中不知福, 不愁衣食, 自小用的食的父母能力許可都盡量滿足, 所以有書讀不懂得珍惜, 有活動不想參加, 父母的關愛變成囉唆; 只知爭取自己的權利, 但不理自己的義務.

wq  非常同意。所以我說:千金難買少年穷。  發表於 12-9-1 13:06

回復 Meikin 的帖子

我平時係公司有野搵亞仔時都係用whatsapp, 我開咗個family chatting room, 亞仔好like架, 不過有規矩的, 就係一定要用英文傾, 仲要唔可以用emotion icon同埋要用complete sentences, 初初佢都好唔願意架, 但用用下都ok, 順便可以教埋佢d gramma, 睇下佢嘅level...

引用:我平時係公司有野搵亞仔時都係用whatsapp,+

原帖由 helenting 於 12-08-23 發表
我平時係公司有野搵亞仔時都係用whatsapp, 我開咗個family chatting room, 亞仔好like架, 不過有規矩的, 就 ...
whatsapp我祇作一個溝通橋樑。

‹ 上一主題|下一主題