用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿囝讀書唔積極
go

阿囝讀書唔積極

阿囝讀band 1 未中學,由於是直升中學,成績普通,成績中間,207人考93,科科合格多少少,主科麻,文科又唔得,理科又唔得,老師話佢其實好聰明。升中二了,這個暑假好閑,除了練波外,冇目標,想佢提升自己能力或多看書,佢有時間就瞓在牀上,或問我可否打機,我好擔心啊!點算?

回覆:IreneIrenechan 的帖子

男仔的心目中只有玩,父母就只有在旁緊張只有常常提下等佢開竅。

kingbb I am 7 years old. ;-) :-D :-D

引用:男仔的心目中只有玩,父母就只有在旁緊張只

原帖由 16628 於 12-08-20 發表
男仔的心目中只有玩,父母就只有在旁緊張只有常常提下等佢開竅。
等佢!十年,廿年!!!

回復 IreneIrenechan 的帖子

聽你講, 佢好鐘意打波 ?? 是否他人生目標之一?  他是很出色嗎 ?校隊 ?

其實每個人聰明, 可能不是在讀書上, 如果能在打波上發展, 重拾回自信心, 那樣對讀書可能有番d幫助.

引用:回復+IreneIrenechan+的帖子 聽你講,+佢好

原帖由 mandy304 於 12-08-20 發表

聽你講, 佢好鐘意打波 ?? 是否他人生目標之一?  他是很出色嗎 ?校隊 ?
我也有曾經這樣想,但佢打波都唔積極!

我仔都係咁樣, 無野係用10分心機去做, 玩都係咁, 唔好話讀書, 雖然佢只係今年升F.1, 但都好擔心, 唔知點先可以令俾心機做事...

唉...............都係個句" 唯有等佢開曉"

都唔知點解宜家D仔咁死懶GA

My son also.
I ask him to do few chapter of the summer holiday homework today,
at last, he finished one question only.

水都未浸到眼眉, 抖吓氣先. 這樣就是少年人生.

不過唔好比佢地有個感覺浸到上眼眉都會有人來救.

回覆:talknwrite 的帖子

有个人同个仔講,你5努力弟時同佢一斉搬汽水,甘阿仔就知警,矽善好多了!

我仔都是這樣,但由他升中暑假開始我就要他勞動,做家務,日日都要做,趁他重細迫佢做,他是極不願意的,他一邊做我就一邊講做人一定要有用,既然你不是喜歡讀書我唔會迫你,你開始大是有權揀的,但你要知這世界大概是分了兩大類人,一是用腦的,二是勞動的,如你不想做前者我是不會迫你,每樣野都要學,將來你想從事勞動是無問題的,所謂行行出狀元,所以現在就要學勞動,做到他死死吓,果然中一明顯比心機左,重入左英文班,不過今個暑假都仍然繼續勞動,他一邊做一邊同他說:無人喜歡做家務包括我,如你唔想做最好的方法是你讀好書將來搵到份好工請個工人返黎做,媽咪等緊這一天。

kilykilyk  從呀囝小學我都有叫佢做家務,洗衫、煮食、執屋乜都有,佢都好樂意幫忙  發表於 12-8-23 01:09
ZZdaphne  good  發表於 12-8-21 19:52
grace_xian    發表於 12-8-21 17:14
hw1115  Good idea.  發表於 12-8-21 14:09
Meikin    發表於 12-8-21 13:40

回復 兔仔得媽 的帖子

勁.....都係一個好提議

我仔把口實會死撐話,辛苦咪辛苦lor,都好過宜家要讀書呀!

但個心又想第時唔洗做有錢收,典型現代人思想.

佢只係成日覺得自己係最慘個個黎,講極咁多年,佢都未諗得通我都冇計.

Ahling2004  同我那個一樣...  發表於 12-8-29 09:34

回復 mandy304 的帖子

係開左學都要佢做,星期六、日做多D,平日都要做,要做到佢覺好辛苦佢先會思考利弊。先會用個腦的!

好喎!

引用:+本帖最後由+miffy+於+12-8-21+18:27+編輯+

原帖由 miffy 於 12-08-21 發表

我想問下, 佢係唔係小學都已經係咁??
是啊!我都在找方法!

回覆:IreneIrenechan 的帖子

我個仔又係咁

D"仔"成日以為全世界只有打機一樣野可以做..............其他都係浪癈佢地既時間

自從擁有了自己的智能手提電話後, 阿囝熱衷download好多games/music/video, 成日一邊用手機玩games/看movie, 一邊播歌.  無論在家還是行街搭車都係這樣.  單是提佢做完正經事才可以用手機, 或是用手機要有分寸都提到口水乾...

Ahling2004  一樣  發表於 12-8-29 09:35