用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文式 (中文)
樓主: 霖仔
go

公文式 (中文)

Any Kumon center recommand?

puika_shop 發表於 12-8-23 13:35
我個小朋友都講到卷曬俐, 很官腔咁架 哈 (不過佢係跟 CD 咁學返嚟)。
其實公文都好睇你跟咩老師, 有啲教室 ...

我既小朋友入公文時, 係朋友介紹, 佢個小朋友係跟一個普通話很官腔既老師, 北方人, 連姓氏都好少聽到. 我地入到去要求同一個老師, 但CTR老板娘話無得要求, 跟左個香港老師, 但最後連朋友果個好官腔既老師都走了. 有次朋友係街見到老師, 佢話E+自己出來教, 無係公文, 因人工好低, 佢亦係公文,教左好短時間.      

puika_shop 發表於 12-8-23 16:48
係呀, 所以都要遇啱好老師囉 ! 咁佢咁平, 一個月只係六百幾咋喎。
如果你又要咁好既老師, 出面補至少要二 ...

我的學公文時候是500蚊不是600, 本人小朋友已覺得好貴, 好唔值, 係佢自己主動, 提出唔補.  
之後識得普通話老師, 佢有書, 亦有CD, 佢要家長自己買, 佢跟書教, 更正小朋友發音, 一對一, 效果很好.

比公文多幾百蚊, 小朋友覺得私補比公文老師細心好多, 有多字都要讀幾次, 讀到正宗為止, 先至比佢讀下一個字.
公文就無甘嚴, 除非真係讀鬼錯曬, 先至出聲, 佢地流水作業, 後面仲有好學生.

公文有些中心, 唔錯的. 有些唔上堂, 可以補堂 ; 我之前這間小朋友病了, 只可攞WORKSHEET走, 不設補堂.
有些好的, REPEAT幾次便算, 有些 REPEAT 次數很多, EVEN小朋友份卷無錯.
各式其式, 睇吓小朋友啱讀邊種形式. 我的喜歡一對一, 全天後照顧, 有親切惑.     

puika_shop  對啊, 所以對於小朋友能遇到好的老師及教室真係好好彩   發表於 12-8-27 15:10

醒目開學勳章

回復 puika_shop 的帖子

可以介紹你在那間公文和邊個老師嗎?thanks.

puika_shop  位老師的時間已經好 full 了, 加上我有朋友都正在等候 ^.^  發表於 12-8-27 15:11

醒目開學勳章

回復 TKO2040 的帖子

請問可以介紹你的老師嗎?how much? thanks.

TKO2040  那位老師自己開了教室, 請人教+自己教, 一對三個學生, @都收百幾, 佢升左LV, 現在不知會否教得從前甘好!  發表於 12-8-27 15:40