用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文式 (中文)
go

公文式 (中文)

想請問有冇家長既小朋友學緊公文式 (中文) , 你地覺得好嗎 ?

有野學好過完成無野學...

回復 puika_shop 的帖子

我想問公文中文對於普通話既語言能力係咪提升左 , 咁語文能力又有冇幫助 ??

回覆:霖仔 的帖子

要慢慢來的。初學是學普通話,要初小階段后才是學閱讀和理解文章。

回覆:longlokma 的帖子

其實我小朋友已經升小四,我主要目的係想提升佢普通話既語言能力,想問下公文有冇幫助

回覆:霖仔 的帖子

目的是學普通話就絕對有帮助,特別是基本功,公文是由聲韻母學起的.

如果肯聽CD碟,就一定有幫助。但好多小朋友都唔肯聽碟寧願就咁做paper呢

公文式中文是注重根基
所以如家長想在短晴間內明顯改善語言能力
可能未必達到所想的要求
但如放眼遠一些.  必會看到成績
(當然小朋友學習態度是最重要的)

回覆:Danny3101 的帖子

do u mean Kumon?

Danny3101  yes  發表於 12-8-21 11:18
:verycold: :-D :-) :oops: :oops: :-) :-D :verycold:

阿囡(7歲) arm arm join 左1個月, 普通話好左, 其他未知

醒目開學勳章

puika_shop 發表於 12-8-21 18:04
好有幫助呀 ! 不過我覺得真係要佢聽 cd 至有功效 !
佢而家連睇一篇篇既中文都無問題, 好滿意 ! 因為語文始 ...

請問你小朋友學左幾耐?  幾歲開始學?

我囡學左一年,宜加升一年級,d普通話好左好多,中文字識多好多,我同老師講唔駛咁注重拼音啦(個人應為識講就得),我寧願佢睇多d文章,做多d閱讀理解。不過老師話要讀好拼音先上到去........因為上到高d lv都要拼音....
宜加d故事書個囡只識讀普通話,唔識講廣東話.......都唔知係好事定壞事......但好明顯中文係好過哥哥以前細過

公文係長線投資, 一時三刻, 好難改善中文,至於普通話, 佢地有要求小朋友寫漢語拼音, 拼音練習做多了, 自然會叻. 佢地老師要求小朋友自學, 自己聽CD. worksheet做好, 比佢地改, 老師唔多教, 只是不停重複比worksheet.

我個小朋友講過: 公文老師既工作係改卷, 同"識"用紅筆畫一個大圈.

如果只是學公文中文, 而能學到好正宗普通話, 1.小朋友語言能力很高, 又或者家長要求不高.

回覆:TKO2040 的帖子

想問下除左私人老師教普通話之外,去邊度學會較好

阿仔學左一年,學校成績普通話由B to A,

順便一提,有1A, 2A CD,可以便宜d,請pm我
http://hk.myblog.yahoo.com/

霖仔 發表於 12-8-22 21:27
想問下除左私人老師教普通話之外,去邊度學會較好

朋友女兒係公文學了6年中文, 用漢語拼音能講一口, 唔錯既普通話, 但廣州音很重.

另一位朋友兒子跟北京老師學了2年, 卷曬舌頭, 很官腔, 好多話佢係北京仔. 老師教得很好,收費很平, $200/HR. (不過佢無教了)

請私人老師好講彩數, 補習社教普通話有很多, 我就無補過, 所以話唔到邊度好.

我覺得公文學漢語拼音都幾好, 只是個人覺得收費很貴, =幫佢買worksheet +CD, 搵人睇住小朋友進度, DUMB 一輪時間, CALL你來, 話升左級, 間唔時又換吓禮物.

If we employ a private PTH tutor for 2 days a week, how about the other 5 days?  Daily practice is very important.  I buy the concept of Kumon Chi.