用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問如細囡要做大囡,10月或11月出世上幼稚園會有分別嗎 ...
go

請問如細囡要做大囡,10月或11月出世上幼稚園會有分別嗎? 我bb係囡,今年會出世

唔知會唔會有d幼稚園唔收10月b做大囡呢?因為我係開刀生,預產期係11月,所以有此問題, 唔該!

回覆:MayBride 的帖子

有啲學校收生只收到31/8出世,所以9月都可以第二年做大B

回覆:請問如細囡要做大囡,10月或11月出世上幼稚園會有分別嗎? 我bb係囡,今年會出世

9,10,11月真係好尷尬,做細B又唔收,做大B又太過大,如果係我我會俾佢夠兩歲插班上PN(冇咁出名的KG)做細囡,但你要堅持名校就冇計

9, 10, 11月出世我個人覺得係安排讀書上係有分別的(因大報份學校會收9月前出世, 最多叫做收埋10月尾, 好多都唔收10月31日後的超細b) , 報名時除左你自己想報的學校去選擇, 都要睇返間學校收唔收細(唔同大b 可以咁多選擇) , 真係唔係你想報邊間說邊間(當然, 無咁出名的學校, 要求自然無咁多, 有d 12月出世的都會收), 不過, 點都好, 如果自然生就等個b自己決定想幾時見大家, 如果開刀搵好日子的話, 當然就個好日子喇, 說真好多b 搵左好日子的, 都要睇佢合唔合作等到那天出世啊!

我本人就唔會太過要求AR B 一定要讀名校, 我本身又唔係好叻果隻.
我就係諗緊, 如果AR B 係9月頭或中出世, 應該係COUNT細B定大B?
而且今年又係龍年...... 都真係有D擔心.

引用:唔知會唔會有d幼稚園唔收10月b做大囡呢?因

原帖由 MayBride 於 12-08-17 發表
唔知會唔會有d幼稚園唔收10月b做大囡呢?因為我係開刀生,預產期係11月,所以有此問題, 唔該!

...
I hv exactly the same question and worry

回覆:pppwong 的帖子

Seems Oct is not too bad, at least some school's cut off is Oct. and also can choose to become big B

回覆:rubyli1031 的帖子

Rubyli: 九月應該難做大B啊