用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 你們有否帶小朋友做MRI腦素描
go

你們有否帶小朋友做MRI腦素描 [複製鏈接]

有否試過政府轉介去做(首選)?我同精神科講,佢唔騷我,;若是私人做,边度價錢較相宜? thx.
   0    0    0    0

為何要做MRI?

上次醫院安排囝囝驗血但我冇去, 之後姑娘打返俾我話果日原來會做埋MRI(但之前醫生冇講), 佢問我做唔做, 我地商量後決定唔做. 因為我問過醫生, 佢話做MRI都係得個知字或搵唔到原因, 對自閉症小朋友實質冇幫助; 再者, 若然俾你知道個腦有事要做手術, 你會唔會冒呢個險?

回復 yauman76 的帖子

我都認識個媽媽都想幫小朋友做MRI
個媽媽話因為有個朋友的仔仔4age無語言能力
去做MRI發現有腫瘤,所以影響語言發展,要做手術

想問0下點解醫院會幫你小朋友驗血,係咪你小朋友情況嚴重??定自己提出
cac醫生又無話幫我小朋友驗血

我囝囝當時歲半有多, 因為整體發展遲緩同有自傾, 所以醫院兒科醫生話要抽血化驗, 我當時有問佢會唔會做MRI, 佢話要排好耐, 誰不知咁快安排到...  當時我都有搵過下d資料, 照MRI只是confirm小朋友有冇自閉症的其中一個方法, 因為佢可以睇到腦部活動有冇異常, 但醫生能夠做到嘅嘢係好有限(除發現腫瘤外), 而且, 由於我認為我囝囝問題唔算嚴重, 所以冇去照, 現在只安排做私人訓練.
apple~y 發表於 12-8-13 11:59
回復 yauman76 的帖子

我都認識個媽媽都想幫小朋友做MRI

其實無諗過会點跟進,maybe照出來後會有更專业的判斷,因兒科醫生suggest照及驗尿看新陳代謝,請問知唔知輻射强嗎等.....
‹ 上一主題|下一主題