用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資收左, 重可唔可以參加津校既第一輪自行收生架 ...
樓主: camm
go

直資收左, 重可唔可以參加津校既第一輪自行收生架 [複製鏈接]

引用:請問當年家姐報小學時有沒有掙扎:女校/男

原帖由 prettydora 於 12-08-09 發表
請問當年家姐報小學時有沒有掙扎:女校/男女校?
男女校可以帶埋細佬,但又沒有太好選擇
因本人亦有1女1子 ...
我自己本身其實鍾意小朋友讀男女校,但一來我太太堅持想家姐讀女校,二來真係冇乜天主教男女校可選,所以當時我地目標都係set喺天主教女校,因此都唔理得細佬咁多。
不過因為策略錯誤,有二十分喺手都喺自行收生階段落空 (其實後來先知二十分通街都係) ,唯有等派位。期間都有考私小及直資,但家姐冇細佬咁叻,只係考到三間二線基督教私校,最後註冊咗APS。
到統一派位時,雖然派唔到第一志願嘅傳統天主教名女校,但都好彩派到第二志願,即係依家家姐讀緊嘅二線天主教女校,雖然佢名氣同學術成績都冇APS咁好,但基於相同理由,我地最終都係放棄咗APS。
不過撇除我地一家人嘅宗教背景,我自己覺得選校時其實係應該考慮埋弟弟妹妹嘅需要,煩少好多!有學校揸手時個心都真係定好多㗎嘛!再者,同一間學校,照顧都方便好多啦!

引用:請問當年家姐報小學時有沒有掙扎:女校/男

(sorry, wrong post.)

prettydora 發表於 12-8-11 09:37
明白,十分多謝你寶貴經驗的分享。請問你阿仔考扣門位時,有沒有面試、考筆試、面見家長等環節?依你所知, ...

There was an ~15mins interview for my son alone and then ~15mins interview for parents(us). And we have to bring along my son's K3 homework and test paper for the interview.

But I don't know how many "principal places" overall.

sr20det_fung 發表於 12-8-9 01:33
以我所知,大部份直資都是在交統一派位表前公布收生名單及註冊的(今年是在一月十四和十五日交統一派位表,而 ...
“[size=15.277776718139648px]Catholic的小朋友在Christian學校長大是有一定程度的困難要面對的[size=15.277776718139648px]”

[size=15.277776718139648px]很同意這點!我個女在KINDER階段我已察覺!
[size=15.277776718139648px]我個人覺得小女宗教修養+知識不錯,但在基督教學校還是有點東西要面對!
‹ 上一主題|下一主題