用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資收左, 重可唔可以參加津校既第一輪自行收生架 ...
go

直資收左, 重可唔可以參加津校既第一輪自行收生架

如果有直資收左, 重可唔可以參加津校既第一輪自行收生架

視乎果間直資幾時公佈 / 註冊上報教署。如果佢一日冇咁做, 你都仲可以參加第一輪自行計分。

once you have registered for the DSS, you can't join the 自行收生. Unless the DSS send your information to the EDB after Nov

醒目開學勳章 王國長老

總之記住一個簡單原則: 一註冊直資=放棄政府派位, 無論去到咩階段, 如果仲等緊消息=唔可以再等, 如果已註冊津校=放返個位出黎
不過6月放榜後可以去叩門

回復 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte_mom, 能否讓我問多句, 是否就算註冊了直資, 到叩門階段仍可以去扣官津的??

即是註冊直資只代表放棄第一階段自行收生和統一派位?

busybees211 發表於 12-8-2 18:43
回復 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte_mom, 能否讓我問多句, 是否就算註冊了直資, 到叩門階段仍可以去扣官 ...

Yes, although the procedure is quite complicated if you successfully "knocked the door".

sr20det_fung 發表於 12-8-3 01:13
Yes, although the procedure is quite complicated if you successfully "knocked the door".
Can you explain more how complicated is the procedure?   thanks.

引用:Quote:sr20det_fung+發表於+12-8-3+01:13+Y

原帖由 daisy17772 於 12-08-03 發表
Can you explain more how complicated is the procedure?   thanks.

如果叩門有津校收,你係需要用統一派位註冊証去註冊的,但因已有直資收咗而冇參加統一派位,你手頭上係唔會有統一派位註冊証的, 所以要去湾仔教育局申請再次參加統一派位,佢地會求其派一所你所屬校網之津校,但在此之前你要去收咗你小朋友嘅直資申請放棄該校學位,先至可以再到教育局申請派位。

但放棄直資前切記要百份百確定叩門之津校真的收了你小朋友,如果唔係
放棄直資兩頭唔到岸,你小朋友準備入讀那求其派的“籮底橙“學校了!

申請再統一派位後,要等教育局向有關之直資小學確認你真的放棄了學位,那他們便會發那張期待已久之註冊証(上面會印有那所派完派剩嘅小學,當然不用理它),之後你便可去你叩門成功之小學註冊了!

flopsybunnies    發表於 12-8-4 16:09

sr20det_fung 發表於 12-8-4 01:09
如果叩門有津校收,你係需要用統一派位註冊証去註冊的,但因已有直資收咗而冇參加統一派位,你手頭上係唔 ...
Many thanks for your detail explanation.  Do know how many days/weeks it would take for the whole process? Would it usually only a verbal confirmation from 津校 ?   Which part of the process takes most days?  Is it 申請再統一派位?

Thanks
daisy17772

可能因為我出門口前已預備好一切文件(唔知有冇用都帶哂), 同埋加倍嘅禮貌及誠懇嘅態度,教局、叩門學校同直資小學嘅職員都十分有效率同幫得手,我哋只係用咗兩日嘅時間註冊証便到手!第三日就去咗註冊了!(不過十分十分頻撲!)

sr20det_fung 發表於 12-8-5 02:31
可能因為我出門口前已預備好一切文件(唔知有冇用都帶哂), 同埋加倍嘅禮貌及誠懇嘅態度,教局、叩門學校同直 ...

You were good, very efficient!  

引用:請問唔係次次都填心儀小學,先有誠意,學校

原帖由 prettydora 於 12-08-07 發表
請問唔係次次都填心儀小學,先有誠意,學校先考慮收扣門位?直資收左,仲點表達誠意?
...

其實我哋早喺自行收生交表時已開始寄自薦信連portfolio 俾校長同校監(當然自行收生梗係遞俾該心儀小學,不過只得十五分,第一時間收檔)。跟住喺自行收生公佈日、聖誕、校慶、復活節、統一派位日同放暑假都有揾藉口寄信連update嘅portfolio 同新嘅獎狀或證書俾校長同校監,期間都分别夾咗兩封神父推薦信。當然最落足料更係統一派位公佈日交嘅portfolio 啦!

當然期間一直都有考私校同直資,有幸都有數間學校收咗小兒(DBSPD 唔收,連2nd in 都冇.....),當中揀了一間心儀嘅直資,但因為此直資小學公佈收生名單同註冊嘅日期係喺交統一派位表之後,所以我哋仍然可以交表。我哋甲部同乙部都只填咗心儀津校一間,冇填其他學校就交咗。到註冊咗那心儀直資後,自然得放棄參加統一派位,但那張只有該津校名字嘅統一派位表嘅copy仍然喺我哋手上,我哋就索性將個copy夾埋喺portfolio 度寄俾校長校監,以表示我哋喺“三條一“都係選佢地。

其實自那直資收了小兒後,我地一家人同小朋友都已經十分開心同滿意。亦都以為一切已塵埃落定,校服同書都買埋,冇對叩門有任何期望,但抱住做咗冇洩底嘅心態,加上始終那直資小學同自己一家人唔同宗教,所以繼續向那心儀津校叩門(我哋只叩一間)。

至於咁做對叩門成功有幾幫助就不得而知了!
(寫完呢篇嘢先發覺原來我哋都幾怪獸故喎!)

sr20det_fung 發表於 12-8-7 23:53
其實我哋早喺自行收生交表時已開始寄自薦信連portfolio 俾校長同校監(當然自行收生梗係遞俾該心儀小學,不 ...

Would you mind telling us which school your son will go finally?

醒目開學勳章 王國長老

prettydora 發表於 12-8-7 15:24
請問唔係次次都填心儀小學,先有誠意,學校先考慮收扣門位?直資收左,仲點表達誠意?
...

有d學校係講明, 唔係次次填佢就唔駛叩, 但亦有好多學校無咁規定(唔通有叻既學生都唔收咩), 事實上, 亦好少家長一條心只叩一間, 尢其是出名既學校, 駛咩靠公開叩門丫, 自己"暗哑底"都收晒人啦

prettydora 發表於 12-8-8 17:57
同埋多唔多機會好似你咁:回覆直資前,仍有機會入表哩?

以我所知,大部份直資都是在交統一派位表前公布收生名單及註冊的(今年是在一月十四和十五日交統一派位表,而DBS、SPCCPS、SPB、BUWKF等都是在十二月或之前完成首輪註冊的),只有英華那麼遲,二月二十八日才公布,可能是因為3rd in也要到二月二十五日才完成罷。(林校長要在2nd in接見所有報考的小朋友,所以2nd in在十二月尾才完成。)

至於我們為何棄直資而選津校,宗教是其中一個主要因素,Catholic的小朋友在Christian學校長大是有一定程度的困難要面對的,沒有選擇就沒得説,若有的話我們當然希望他能在天主教學校就讀。另一原因是因為那津校離我們家較近

thomasha  今年林校長只會見30%報考者。  發表於 12-8-9 19:19

prettydora 發表於 12-8-9 09:18
恭喜你一家,往後12年都唔使煩。
只是感慨依家既競爭少不了大人既參與。
你小朋友唔係大仔,得15分? ...

多謝! 不過真正嘅戰鬥而家先開始!

我仔仔係細佬,有個家姐喺另一間津貼天主教女校讀緊,所以我個仔只有"適齡兒童"+"宗教"=10+5=15分。