用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 港島區>>民生/蘇淅/明慧/明我,會揀邊間?? 謝~~ ...
樓主: sobmama
go

港島區>>民生/蘇淅/明慧/明我,會揀邊間?? 謝~~ [複製鏈接]

我囡在民生讀0左2年,今年升k2, so far佢真係讀得幾開心,英文唔錯,如果想英文好,可以入民生

回復 heihei1206 的帖子

thanks~~

MBK 發表於 12-8-12 10:11
蘇浙>民生>明我>明慧

thanks~~

回復 lalamike 的帖子

thanks~~

蘇浙>民生>明我
明慧唔會揀(太commercial, 加上我識一個,讀完英文又唔見佢有幾豐富,又找唔到間好既小學,禮貌規矩又麻麻<當然家長也有責任>)

回復 sobmama 的帖子

蘇浙>民生>明我
明慧唔會揀(太commercial, 加上我識一個,讀完英文又唔見佢有幾豐富,又找唔到間好既小學,禮貌規矩又麻麻<當然家長也有責任>)

回復 cathygum 的帖子

Thanks for the info! 我希望仔仔輕輕鬆鬆學習,咁明我應該唔係我杯茶lu!

回復 wan0526 的帖子

thanks~~~~

上述4間除左"明我"我冇報名外, 其餘3間都考過, 收左我都冇揀到! (我係報PN class)
蘇浙 - 優點: 全國語好似好正, 但係未必適合每個小朋友! 學校大!
          缺點: 大班教學, 成35-40人一班, 太多人了, 同埋教學好傳統!
明慧 - 優點: 三文四語有日文學!
           缺點: 學校細! 學費貴!
民生- 優點: 英文強, 亦有日文學!
         缺點: 同明慧一樣!
明我- 因沒有報名及研究, 所以唔知好唔好。
我最後揀左另一個學校, 環境同語文比上述梗好的, 比仔仔讀PN, 亦可以直升K1。其實真係要睇下自己個小朋友適合那種類型才揀學校啊!

回復 bobo101^*^ 的帖子

thanks for yr comment~~~ could you mind to share which one is better that these 4 kinder? many thanks~~

bobo101^*^  如果真係要揀, 蘇浙, 學費平D  發表於 12-8-30 16:14

回覆:港島區>>民生/蘇淅/明慧/明我,會揀邊間?? 謝~~

可不可以講多些民生呀?n班,筲箕灣有無校車

回復 atirw 的帖子

呀仔剛讀完PN班, 大部份家長都對課程設計好滿意, 尤其士班房老師和EE超nice, 校監校長亦好友善, 之前開學有個K1同學哭, 我見校長攬住佢不斷安慰。 呀仔病嘅時侯都話要返學, 一班大概25人, 兩個本地老師一個外籍老師。PN班房對正戶內遊樂埸相對佈置上較specious, K1上午有兩班K2, k3各一斑, k1開始一星期三日PTH, 平日1.5hr 廣東話1.5hr English,  全部都係外籍老師, 感覺學校本身係對幼兒教育有誠意, 不過佢地D行政工作就真係唔夠貼心,有時出錯野講錯野, 要家長要跟足D。而且近年多左學生, 室內空間可能真係少左D, 有D家長又可能唔係咁鍾意,  另外, 筲箕灣當然有校車, 而且佢有兩玨車去東區,一 班去康怡, 筲箕灣嗰班上東廊鯉景灣轉出筲箕灣, 好快。

回覆:SmartCandy 的帖子

謝謝:

whats mean by commercial?點商業法?

我又唔係好覺北角民生好商業化喎,起碼冇吹比錢先,冬天校服攞左先後比$$$,雜費唔貴,但有好多勞作攞返屋企,整體上係一間好學校,校長、校監、老師、嬸嬸有愛心。

回覆:vnghk0001 的帖子

明我首選!老師有愛心;課程多元化;小一派位成績理想。小朋友有一定的底子一點也不覺催谷。雖然校舍不及其他,減收學卷後只付八佰二十大元,超值!

回覆:港島區>>民生/蘇淅/明慧/明我,會揀邊間

我會排:蘇浙-語言環境好,學費平

明我-催谷,派位理想。

其他兩間唔揀啦,因為無學卷太貴。

我今年都要煩小朋友揀K1,路過

sobmama  謝謝~ 出年我都要煩多次.... 因為呢幾間都唔係最心儀既...  發表於 12-9-21 11:17
meloeskie2  Agree  發表於 12-9-21 10:54

回復 may273815238 的帖子

而家好多好既學校都無學卷喇! 所以揀K1真係好頭痛!

回復 Trios 的帖子

請問係咪讀緊明我? 可以講多少少嘛? 因為呢間係最近屋企, 爸爸又係舊生, but... 好多人都話好深好催谷, 小朋友返學返得開心嘛??? 老師nice嘛?? 粵/英語教學? 有無net?? 謝謝~~~~~~~
‹ 上一主題|下一主題