用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無小朋友升中後係自行在家完成功課呢 ? ...
樓主: hw1115
go

有無小朋友升中後係自行在家完成功課呢 ? [複製鏈接]

回復 hw1115 的帖子

S1跟小學的温習模式真的有很大分別, 不是說把所有東西記好温好就OK, 最重要是要明白測驗/考試的題目, 並把所學的知識運用出來作答, 好多時寫錯一個字也會全題沒有分.

大考完後我查看阿囝的試卷, 看看究竟哪皃出錯, 不看由自可, 一看真是激死我, 原來十居其九是"無看清楚題目就作答" & "寫錯/串錯字" & "做漏題目"......

每個小朋友的個性/特質都不同, 學習的方法也不一定相同, 所以家長要找出他們做功課/温習/考試做不好的原因, 再加以法方引導他們改正.  如果家長可以(有時間及有能力)做到就最好, 始終未必個個補習的哥哥姐姐會比父母更了解自己仔女.

Meikin 發表於 12-8-8 13:18

S1跟小學的温習模式真的有很大分別, 不是說把所有東西記好温好就OK, 最重要是要明白測 ...

多謝您的分享!

"無看清楚題目就作答" & "寫錯/串錯字"  這些都是阿仔被扣分的原因.

其實, 阿仔唔肯去, 想自己在家. 我唯有比佢試吓先, 唔 WORK, 再去補習班.

杰杰媽媽  我要佢等我返到去先用得電腦.  發表於 12-8-9 00:34
Meikin  杰杰媽媽說得對, 一定要約法三章, 訂定用電腦和用智能電話的規矩, 否則他們就會沈迷打機, 無心向學, 到時兩母子/父子日嘈夜嘈, 更傷感情.  發表於 12-8-8 23:15
杰杰媽媽  要同佢約法3章,lock埋電腦,你返屋企前只可以break 30mins,如果早放學要係你返黎前做晒功課tim.   做唔到就要用佢平時最想做/最鐘意既野黎交換.  發表於 12-8-8 16:56

中學(跨區更甚)放學後, 有時更要留校參加活動, 回家已很累, 如還要去補習, 所餘的時間不多, 小朋友會弄到很夜才瞓, 第二日更加無精神上堂.  因此, 我暫時都沒讓阿囝去補習, 叫佢"靠自己", 自己夜晚盡量跟吓佢D嘢, so far so good, 除了數學外, 其他科我重可以教到佢, 數學要問Daddy了, 好慶幸自己當年中學重有聽書和温習, 現在重可以教吓個囝呢.

要同佢約法3章,lock埋電腦,你返屋企前只可以break 30mins,如果早放學要係你返黎前做晒功課tim.   做唔到就要用佢平時最想做/最鐘意既野黎交換.

>>>>>>>>>>>>>>>>> Thank you for your opinion.

Meikin 發表於 12-8-8 15:14

中學(跨區更甚)放學後, 有時更要留校參加活動, 回家已很累, 如還要去補習, 所餘的時間 ...

咁您的學歷都唔會低架啦!
我 連小學數都唔識教啦 !

其實父母的學歷不是最重要, 我哋當年讀書做功課咪又係自己嚟, 父母英文都唔識多句, 那時我們真的遇上不懂的地方就向老師/同學請教, 或自己從書本找答案, 自己嘗試解決.
我看阿囝中學的課本, 程度跟我當年相約, 功課範圍從課本中可找到, 他話唔識問我, 我都是在佢本書找出答案, 再不是上網也可以找到需要的資料.

我一路以來堅持不讓阿囝補習, 除了因為省時間外, 其中一原因是希望訓練他遇上困難時, 自己想辦法解決; 而不想他過份依賴補習.  這個學習的"過程"來得比成績更重要, 將來用在做人處事上, 一生受用.

當然如果小朋友成績真的很差, 父母亦沒法幫助時, 補習也不失為一個短線的解決方法呢.

杰杰媽媽  我會好衰咁叫佢睇下邊頁邊頁就會搵到答案,我一定唔會直接話佢知答案.  發表於 12-8-9 00:38
杰杰媽媽  我都係咁諗,好多時只要自己肯花時間睇下佢本書,已經搵到佢要既答案,我仔多數唔係真係唔識,只係成日唔用眼睇野,  發表於 12-8-9 00:37

回覆:有無小朋友升中後係自行在家完成功課呢 ?

小一開始已是自己完成了

中一巳踏入青少年期, 亦即係由兒童變成人中間的時間.........功課這是他個人基本責任, 家長要學會放手.....除他要求幫助外, 真的由得佢自己處理吧!! 當然亦會係中間提醒吓啦.......由其男仔!! hahaha

小學階段已經係亞囡自動自覺做完功課, 溫埋書, 這要多謝根德園train 得佢好有discipline, but 個人自理方面就..............

sumheima  你下面簽名檔個句好正!  發表於 12-9-17 21:47
Meikin  這總算叫父母煩少一樣, 有好多男仔是唔自動做功課/温書+自理差呢!  發表於 12-8-14 14:24

朋友孩子從來唔準時交,因只抄功課.學校又不理,說不是小學生

Meikin  唉, 中學生就麻煩D, 唔係父母/老師講就會聽.  唯有等佢有日撞咗板, 醒悟過來.  發表於 12-8-14 14:18

引用:朋友孩子從來唔準時交,因只抄功課.學校又不

原帖由 smallfoothk 於 12-08-14 發表
朋友孩子從來唔準時交,因只抄功課.學校又不理,說不是小學生
係我仔我會叫佢住係借功課俾佢抄個同學屋企,唔好返黎,咁咪可以準時交功課攞

激死佢

Meikin  杰杰媽媽, 你真幽默!  發表於 12-8-14 14:21
smallfoothk  咁so,早半小時反學就抄夠了  發表於 12-8-14 12:22

回覆:hw1115 的帖子

仔仔今年六月(小六)開始已經是放學自己回家做功課2-3個鐘,冇問題架我發覺真係要小朋友獨立下,他太依賴我了!

kingbb I am 7 years old. ;-) :-D :-D

小五就放手,發現之前我叫志做反而得過且過,放手之后自覺和認真好多。

Dear all.
Good morning !
升到中學, 阿媽想跟功課都跟唔來,
even 學校比我地去 e-class 睇功課 (just 1st term),
因為實情都唔明要做什麼, 問阿仔, 佢又話我煩, 話我緊張. 所以想理也理唔到啦 !
但我都想問吓大家, 您地小朋友係咪唔會做不是明天要交的功課呢 ?

早晨!
係呀, 升上中一後我個仔最初成日都唔做唔係明天交的功課, 結果遲幾日交的功課(1)唔記得做, 又或者(2)交之前一日做, 但那晚又有其他嘢做, 做到死死吓.

我叫佢買本小簿, 記低幾時要做/要交.要帶的東西, 再加上俾我又哦又鬧後, 過了整整一年, 終於今年9月開學後漸見改進, 而家佢如果有時間, 未交的功課都做咗先咯.

中學跟小學最大的分別是中學當學生是成年人, 自己的事要自己負責.  小學功課全抄在手冊內, 且多數明天交; 但中學唔係日日都上同樣科目, 功課不是明天立刻交, 而且沒強迫學生每天抄手冊 (小兒學校基本上是沒有手冊), 上堂老師說話下堂要做什麼, 要帶什麼書本, 要準備什麼, 要交什麼, 如果學生唔留心/唔記得, 下堂沒有做就要受罰.  

身為父母眼見阿仔成日被罰抄, 但想提點又無從入手, 真係有些心痛.  唯有想盡辦法幫佢成長 -- 要求佢自己負責, 自己的的事要自己記自己做.  佢成日話我"煩", 又話自己大個仔唔洗我理, 我就舉出無數佢的"戰績", 並同佢講 "阿媽都想享受人生, 如果你做得好, 令我放心, 我就唔會煩你".

這將是一場持久戰, 寄望三年後阿仔會全部自己攪掂, 我就自由了!

reginayu  我十二萭分同意您的意見和做法, 我個仔基本上正重覆僅您囝囝過去嘅問題, 而我正努力中。起碼我知道我唔係孤身作戰, 多謝哂!  發表於 12-9-18 10:31

Meikin 發表於 12-9-15 11:21

早晨!

Morning,

Thank you for your sharing.

Boys will be boys.
I hope I will be freedom after 1 year.

我仔睇心情,如果有時間佢有時會做晒未交得既功課,我估佢係開始怕唔記得做要記缺点 ̄ω ̄

上到中學我仔完全同小學係2個人,小學要迫先溫書,宜家係我未收工已經溫好晒書,仲間中會拎出黎再溫要默既書。(佢學校主張平時日日溫 d)

頭2日,我收工返到屋企間直嚇親我  tim.唔知學校點教佢地/同佢地講咩,完全洗晒腦咁。哈哈,不過我好多謝d老師

但我仔仲未完全做到我教佢既方法,有時都唔記得左 。

就係我叫佢所有唔係即日交/有指定日期交既功課都要寫係交個一日既手冊到,我同佢講如果唔係咁做,佢好快就會記缺点罰留堂。

現正改進當中。

should train the kids to do homework by themselves when they are in P3 or P4, my girl was reluctuant to go the tutor center when she was in P2 so I let her to do the hw at home since then, at first usually could not finish when I return home but later she improved and I have not check her hw when she went to P4. I think we need to give them time to train up

我仔P.2我已經完全冇睇/冇理佢D功課啦,只係佢唔識時我先出手.見佢除左成日唔做改正之外都冇咩大問題,所以佢係好細個已經自己攪掂晒,我只負責同佢溫書.

P.S.: 佢係由一間完全只係玩既幼稚園上P.1, 我都幾經辛苦用左大半年時間, 先將我仔既程度追返上大隊,佢除左太情緒化之外,所有自理都算好,所以我都好滿足啦!

希望佢呢種學習態度可以伴佢終身.
‹ 上一主題|下一主題