用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中一後 如何安排功課輔導
go

升中一後 如何安排功課輔導 [複製鏈接]

因為媽媽要返工, 小朋友小學放學後, 都去補習社做功課,
今年小朋友升中一後, 如何安排放學後, 功課輔導 ?
如果返補習班, 多數補英數班, 有無全科睇埋功課呢 ?
   0    0    0    1
:-D :-D :-D

有錢一定有全科睇埋功課,但一定貴是過小學

小朋友上了中學,應該開始獨立,上堂留心聽書,唔明即刻問,唔好拖!

如果純係唔想小朋友單獨留在家中做功課的話,可以去附近的圖書館或青少年中心。

至於補習,可以開左學先,看看小朋友的進度才考慮,始終都係中一姐。
:verycold: :verycold: :verycold:

只係唔想佢放學返屋企掛住打機睇電視  
:-D :-D :-D

回復 ohnono 的帖子

能自己去圖書館或青少年中心温習,就好乖孩子。

smallfoothk 發表於 12-7-17 15:20

能自己去圖書館或青少年中心温習,就好乖孩子。

不一定自己去,可以約埋幾個同學一起去。況且小朋友上中學,可考慮開始放手給他自己安排,就算唔去圖書館做功課,佢地都有好多課外活動,唔需要擔心。
:verycold: :verycold: :verycold:

我覺得上了中學就不用去功輔.

總結阿仔係中學一年下來的學校生活係:

「求分不得,求玩不難。」

到分固然之好,相反都唔駛太刻意小朋友的學習,反為讓佢地多些參與學校的活動反為有利佢平衡緊張的學習和可分散佢地專注打機的欲望。

回覆:ohnono 的帖子

阿女暑假第一個月,安排了每日往補習社預習一科一小時。
等她不要太鬆散。

k_0530_a 發表於 12-7-17 22:01
阿女暑假第一個月,安排了每日往補習社預習一科一小時。
等她不要太鬆散。

...
看來你真的想囡囡提早進入作戰狀態!其實第一、二年都算係中學生活的蜜月期,成績都係其次。要令小朋友感覺到甜蜜,如新婚的戀人,他才會對中學生活有眷戀。

Yanamami   非常眷戀....禁多年第一次聽見佢話: 點解個暑假好似禁長既.....  發表於 12-7-18 09:40

ohnono 的帖子

引用:因為媽媽要返工,+小朋友小學放學後,+都去補

原帖由 LOKYINBABY 於 12-07-17 發表
因為媽媽要返工, 小朋友小學放學後, 都去補習社做功課,
今年小朋友升中一後, 如何安排放學後, 功課輔導 ?
...
上咗中學無咁多功課架喇,但可以預習、做多啲練習、past paper、加強英文、幫手溫測驗默書等等,我覺得都值得上功輔班,尤其是升英文中學。

回覆:升中一後 如何安排功課輔導

全科睇埋功課,佐敦有。

ohnono 發表於 12-7-17 23:02
看來你真的想囡囡提早進入作戰狀態!其實第一、二年都算係中學生活的蜜月期,成績都係其次。要令小朋友感覺 ...

agree...而我已經同我老公講定..我對個囡成績無咩期望..但求佢中學生活過得愉快...只要佢喜歡間學校..相信做咩都會有推動力...勝過比千斤重kei 壓力個囡la..亞囡加油ar!

唔同意。
中一二追唔到就會中三時更難跟到
因為中三D野難好多
好多時都係因為升到好中學而俾佢中一鬆左就出事啦

要知道入到BAND1 都唔等於入到U
33%係BAND1學生 大學只有18%

如果仔女OK自動自覺就唔使上功輔班,而應該搵D專科班KEEP住佢英數科學D成績。如果佢唔係D自動波既可能都真係仲要考慮下俾多D $ 上埋功輔班,但未必係日日啦,可以係一星期2至3日。
‹ 上一主題|下一主題