用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 點解次次都係我個仔
go

點解次次都係我個仔 [複製鏈接]

去親學游水, 學英文, 返教會, 宜家學羽毛球同欖球, 亞仔都係第一個比人投訴, 比人罰, 比人捉出黎同家長傾計果個, 仲要係所有教練都最快識佢既學生....我真係好灰呀, 見到佢咁又忟, 又唔投入, 專注力唔夠十秒, 我好怕同佢去學野, 如果唔係暑假我根本唔會報, 好辛苦, 想搵個位呻下
   0    0    1    0

你都識講啦,暑假先會報,都係想佢去玩下,跟本唔介意佢識唔識,問題係你面皮唔夠厚,如果想小朋友識應出面既興趣班,要一樣一樣黎試,加上要行常每星期去先有效果.

回復 靚寶 的帖子

不想灰心,這是要經歷的,事實上,我都在經歷緊。心理學家同我講,我們的小朋友要多點exposure.

回覆:點解次次都係我個仔

老師會投訴d咩?唔好灰心..加油

回覆:pollybell 的帖子

十分讚同面皮夠唔夠厚哩句,我經常同個仔出街都俾人話個仔無家教,痴線等等。我完全明白樓主覺得小朋友每事都比人投訴。都好辛苦。但換過角度想其實小朋友已經盡力了,有病佢都唔想。做父母的只有不停從旁鼓勵。辛苦的時候就上來呻下。大家同路人一定支持你

人地點講係人地架事,只要幫到個仔,都理唔到咁多~~~ 講真,同個a仔一齊,EQ真係高左好多架。

得閒來呻下~~ 互相支持下~~

lovemamei    發表於 12-7-17 09:14

回覆:點解次次都係我個仔

樓主,不要難過,我也經歷著。加油!錫返妳!

lovemamei  add oil  發表於 12-7-17 09:14

我都經歷緊,佢唔投入,仲話唔玩,好似迫佢玩咁,但都要經歷吓,平時無時間比佢試。
不過我覺得導師帶得好唔好都有關係。

多謝大家, 大家都係同路人, 真係講半句都會好明白, 唉! 有時真係好辛苦, 好驚同佢上D多人上既班, 好驚佢又發顛比人投訴

其實佢四歲開始都有比佢上英文PLAYGROUP, 但係已有三間上左一兩堂就全數退款唔比我上, 話仔騷擾課堂, 令到人上唔到, 所以唔比報名, 俾人趕走得多, 真係個心又傷, 又驚, 而且次次在班中仔都係行黎行去, 做D無關係既野, 騷擾性既野, 定要有一個導師專人睇實佢, 人地打開門做生意教你, 唔係幫你睇仔及教仔, 根係會投訴啦, 投訴得多咪直頭唔做你生意囉....我知仔已好努力, 所以我無特別鬧個仔, 但係佢有時真係好無聊整人就會話佢囉, 如果再唔上黎呻我估我痴線

引用:多謝大家,+大家都係同路人,+真係講半句都會

原帖由 靚寶 於 12-07-17 發表
多謝大家, 大家都係同路人, 真係講半句都會好明白, 唉! 有時真係好辛苦, 好驚同佢上D多人上既班, 好驚佢又 ...
我都遇過你呢個情況..去d私人中心上興趣班..唔洗10分鐘電話到叫我接番亞囝走..每次接走后拖住個仔都會眼濕濕..試過3次后..我無再去私人中心報名..亦無收埋個仔..只係去左其他中心上興趣班..例如協康會/小童群益會/東華三院...呢d機構包容同愛心耐心都好夠..我仔上課都仍會攪攪陣..但至少老師好好無投訴過佢..仲教佢好多野..

wan_sosin  agree!佢哋對小朋友有心好多!唔會只見到小朋友係$$$$$  發表於 12-7-19 00:28

我地呢d 媽媽 唔係人人明白, 放鬆d , 加油 ~

醒目開學勳章

去親學游水,+學英文,+返教會,+宜家學羽毛球

原帖由 靚寶 於 12-07-16 發表
去親學游水, 學英文, 返教會, 宜家學羽毛球同欖球, 亞仔都係第一個比人投訴, 比人罰, 比人捉出黎同家長傾計 ...
反過來說,選擇一啲適合仔仔嘅活動及機構,便可以大大減少快的事情!
適應社區也要慢慢學習,不能一步登天!
參加學習班之前,先和單位導師溝通下,告知小朋友嘅特性,行為等。
讓導師有心理準備及衡量下自己可唔可以應付先入班,對相方也好!·

靚寶 的帖子

今曰係拹康上堂有個囝都好失控,老師都完全處理到。講真·,佢地見慣,我都見慣,冇所謂,下次你都報下一齊玩啦!

引用:今曰係拹康上堂有個囝都好失控,老師都完全

原帖由 Olympian 於 12-07-17 發表
今曰係拹康上堂有個囝都好失控,老師都完全處理到。講真·,佢地見慣,我都見慣,冇所謂,下次你都報下一齊 ...
我都好鍾意協康d興趣班..導師夠經驗..小朋友又唔會被歧視..家長又唔會經常收到投訴

協康會的興趣班比較少選擇, 都有報家長資源中心的活動, 不過參觀機構多, 活動少報名

引用:Quote:原帖由+靚寶+於+12-07-17+發表多謝大

原帖由 yuki8484 於 12-07-17 發表
我都遇過你呢個情況..去d私人中心上興趣班..唔洗10分鐘電話到叫我接番亞囝走..每次接走后拖住個仔都會眼濕 ...
讚成。普通興趣班盞自己同小朋友都辛苦,心理質素會唔好。試協康d班幫助更大。中環中心的聖雅各也有很好的小組。

醒目開學勳章

點解咁似我囝個同學仔嘅,聽佢媽咪講過類似嘅情景;上年九月開始返小一,無論成績或行為,一直都令到媽媽非常困擾,直至三四月,老師同心理學家都建議試藥,媽媽仲十五十六,但後來都係試咗,好快就見到不同。連續幾個星期都戴著模範生嘅帶,學期尾考試中文課由三十幾升到七十幾,開心到媽媽傻,之前考試係玩嘢唔肯做。
‹ 上一主題|下一主題