用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女英華跟聖保羅男女比較
樓主: christyyy
go

女英華跟聖保羅男女比較 [複製鏈接]

christyyy 發表於 12-7-13 23:50
英華女校同聖保羅男女校,唔考慮交通、學費、男女問題,純粹計學習氣氛、成績、入U率、品德等等,邊間好D? ...
交通、學費、男女問題,都是重要因素.
認識一對夫婦, 男畢業於聖保羅co-ed, 女畢業於英華女校.
曾問過他們, 第時有女, 真係有得揀, 會俾亞女讀邊間? 他們說, 讀書而言, 兩間其實差不多, (佢地兩個事業都好好, 又真係差不多).
佢地跟著問我, 如果我個女都有得揀, 會選那間? 我答, 女人最緊要嫁得好, 所以, 我會揀co-ed.

like_travel  無論係男仔定女仔, 千萬不要諗住嫁 / 娶得好而取捨一間學校, 為什麼要靠人?唔自己努力讀書  發表於 12-7-17 09:28
jeremyphlam  有錢=嫁得好??  發表於 12-7-14 23:04

有好好的朋友個囡讀緊,SPCC好平民的說法不敢苟同。至於交學費去獲得所謂更好的服務更扭曲了教育的本意。

Golf007  什麽叫 "所謂更好的服務" ? 更好便是更好 , 点会變左 "所謂更好" ?  發表於 12-7-16 15:32
Golf007  "交學費去獲得所謂更好的服務更扭曲了教育的本意" ???? 扭曲左d乜 ? 補習 , 學樂器 , 學外語算吾算教育呢 ? 比錢去學是否又扭曲了教育的本意 ?  發表於 12-7-16 15:30
Golf007  依家楼主係有兩間名校二選一叫你比意見 , 如果你要講讀 Band 3 嘅好處可以喺第二度發表 !  發表於 12-7-16 15:23
chaselam  還有未計算某D名校每年給壓力成績不理想因而轉校的學生。  發表於 12-7-15 08:39
chaselam  最難得有人不斷用不同方式去吹噓某些名校如何如何利害,如果讀B3尾都可以有4%14分學生,事實是果4%B3尾學生成績好過十幾%傳統名校學生。  發表於 12-7-15 08:36

以基本的factors比較兩類學校, 家長們都耳熟能詳, 不必多說.

只想補充以下兩點:
1) 學校資源
在資源比較充足下, 不論師生比例. 教材. 教學環境. 質素等不是更理想嗎? 否則資助學校便從來唔需要政府增加資助.
教育意義並不是單從資源多寡而看, 但只要家長認同其理念, 學校資源為何不可以被列為考慮之列?  
2) 同學專心
兩校是考DSE定往外升國的方向? 是否資助的便"一齊專心的搏上去"?  在下恕不敢苟同, 亦百思不得其解. 今年身邊朋友仔女在中學階段臨急跳船的, 大不乏官校. 資助等中學生, 所謂"日思夜想跳船的", 我猜可能是追不上DSE課程. 對學校教授能力/DSE無信心或無心向學的學生, 如果一向富貴的學生又何需日思夜想, 父母早已有計劃吧.

如果子女在SPCC waiting list之列, 有些人可能會讚成你快D放棄SPCC.  但既然我孩子還在接受其良好的教育, 眼見坊間的傳聞, 實在沈不住氣多言幾句, 通常家長心中有數, 各有喜好, 世上沒有完美的學校, 幼吾幼以及人之幼,  只望大家的孩子無論在哪所學校升學,都有愉快.良好的中學生涯!

回復 tommythumb 的帖子

cmamum  ls, mcs 係津校, 政府統一派位, 冇面試, 除非小朋友叩門, 唔係就算train到幾叻都冇用喎  發表於 昨天 23:00

比錢小朋友受訓係一種支援,不過,有錢住九龍塘都係。當然,唔係話全區d 人都係好有錢 ,但始終平均計都有錢過深水埗、天水圍掛。

tommythumb 發表於 12-7-14 15:26
回復 christyyy 的帖子
成績計,當以 spcc 較佳。
品德,兩間都好啦
同意。

還有一點要留意,英華女校由2012年9月起會暫搬到深水埗德貞的舊校舍至少四年,以便重建原校。若果工程有延誤,隨時六年中學生活有五年在德貞舊校舍度過。決定前,最好到實地觀察一下。

回復 kenfu 的帖子

"S2開始已經有好多插班位"

Are you sure?  Where do you get this info.?

‹ 上一主題|下一主題