用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女英華跟聖保羅男女比較
go

女英華跟聖保羅男女比較 [複製鏈接]

英華女校同聖保羅男女校,唔考慮交通、學費、男女問題,純粹計學習氣氛、成績、入U率、品德等等,邊間好D?大家比比意見呀!
心急人上

One-Mama  elbar, 所言甚是, 有點???  發表於 12-7-15 17:06
elbar  通常 都係 DGS 比 SPCC   發表於 12-7-14 10:18
   1    0    0    0

回覆:女英華跟聖保羅男女比較

當然係聖保羅,全部都係精英學生

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

好有興趣想知 兩間學校的精英是怎樣培訓出來?

朋友仔在 spcc讀,有兩科攞奬學金,但其實每科都需要個別補習才能趕得上

如果在英華不用"自我強制"補習,就算不是 top of the top 也很理想呀

LingChiBaBa  喺呢邊好少見,出年同亞囡報英華?  發表於 12-7-14 10:44

現實是兩間學校在不同階段公佈收生結果,心儀英華的在二三月收到 spcc offer 時,真是很難不動心

補習真是因人而已,唔好偏聽,問多d人。

個人對SPCC的認知,以你陳述的條件,應該是較佳選擇。

但我亦覺得英華的女孩子有自己的特質,正如其他家長所說,是否要top5%,如果可以接受10%,英華都是好選擇。

jeremyphlam  當讀書的軟硬件已在,究境是Top5% or Top10%已是小朋友本身的事了。  發表於 12-7-14 09:30
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

真係要問咗多d人至好講 

christyyy 發表於 12-7-13 23:50
英華女校同聖保羅男女校,唔考慮交通、學費、男女問題,純粹計學習氣氛、成績、入U率、品德等等,邊間好D? ...

當面對這類超級好的學校,我只會考慮你唔考慮的三條問題,其他唔會有大偏差。不過你應加多個會否喜歡與富豪權貴的子女一起讀書的因素。

末代會考 SPCC 有超过三十人取得6A或以上,但由于呢班人去哂拔尖,所以今年A level应该無咁勁啦!

英華我吾知,但应该無咁犀利。

Jeremy,英華女校我吾知,但SPCC是很平民的,"富豪權貴的子女"只佔很低的百分比。

jeremyphlam  同意,我會揀英華,儲起嗰幾十萬學費俾佢將來用好過。但有家長會覺得Co-ed的校友網絡勁些,睇法唔同,值得與否就.....  發表於 12-7-14 10:47
peremum  Totally agree with you  發表於 12-7-14 10:36

學校資源及國際視野可能有別。

回復 christyyy 的帖子

成績計,當以 spcc 較佳。

品德,兩間都好啦。

Golf007 發表於 12-7-14 09:55
Jeremy,英華女校我吾知,但SPCC是很平民的,"富豪權貴的子女"只佔很低的百分比。

...

個人認為,但凡有自己直屬小學既名牌中學,都唔會係很平民!!例如 dbs, ls, mcs 等等。

呢 d 名牌中學,起碼收番一半自己小學生,而名牌小學既學生相信大部分都唔會係好平民囉!!原因係小朋友越細個,家庭比佢既支援越重要,對佢地能否入讀名牌小學起重要作用!!

當然到中學,會滲入一 d 家境無咁富裕既學生,或者甚至一  d 成績好好但家境唔好學生,但始終富裕家庭所佔比例都係較一般中學為高。

cmamum  ls, mcs 係津校, 政府統一派位, 冇面試, 除非小朋友叩門, 唔係就算train到幾叻都冇用喎  發表於 12-7-14 23:00

christyyy 發表於 12-7-13 23:50
英華女校同聖保羅男女校,唔考慮交通、學費、男女問題,純粹計學習氣氛、成績、入U率、品德等等,邊間好D? ...

I vote for SPCC.

ANChan59  Also my choice, but my son prefer other school.  發表於 12-7-14 18:28

Golf007 發表於 12-7-14 09:50
末代會考 SPCC 有超过三十人取得6A或以上,但由于呢班人去哂拔哂,所以今年A level应该無咁勁啦!

英華我 ...
所以有些家長會盲目覺得有些名校名過其實,因為他們忘記了拔尖的比率,就算khmama列出來都唔明白。
討論學校時,過分強調學費差異,實在沒有必要,鮑參趐肚,鹹魚白菜,各有捧場客,無必要踩人來抬高自己,平常心吧!

最實際是不要神化或醜化名校,於開d吧!

lugano  智慧之言  =====>  鮑參趐肚,鹹魚白菜,各有捧場客,無必要踩人來抬高自己,平常心吧!  發表於 12-7-16 10:00
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 Golf007 的帖子

拔尖最多是皇仁,男女,女拔,喇沙,男拔。計算埋lGCSE,SPC最多。英華女校in another league。

簽名被屏蔽

很多人誤解了直資的理念,以為讀津校會慳左d學費,其實直資交嘅學費 , 除左小部分用來津貼果d家境較差之外,其餘都會用番落個小朋友身上,正所謂取之於民 , 用之於民。。。對我來說這是投資。。。所以我寧願兩公婆慳d洗都要比兩个小朋友讀直資。。。

楼主既然吾計較學費,梗係揀 SPCC 啦 !

前幾日同一個聖保羅男女小學五年級學生傾左幾句,佢話每年都有同學因為學業進度不理想而轉校。
不知道中學理念是否相同?
‹ 上一主題|下一主題