用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 又到細仔有問題了..........>.<
go

又到細仔有問題了..........>.< [複製鏈接]

細仔 5 歲讀 K2 , 9 月升 K3........今日老師提早約見我 , 話留意左佢好耐 , 話佢上堂有時好專心 , 表現好好 , 有時又完全冇心機唔理老師講野 , 專注力要視乎佢上緊咩堂 , 之後就話都有同其他老師同校長商量過 , 會寫封轉介信去健康院做檢查 , 睇佢有咩問題出現左
唉.....大仔已經有過度活躍+專注力不足 , 如果連細仔都係咁我真係唔知點算 , 已經每日都比佢兩個攪到暈暈地 , 再有問題發現到我都唔識點處理喇
   1    0    0    0

引用:細仔+5+歲讀+K2+,+9+月升+K3........今日老

原帖由 manicheung 於 12-07-13 發表
細仔 5 歲讀 K2 , 9 月升 K3........今日老師提早約見我 , 話留意左佢好耐 , 話佢上堂有時好專心 , 表現好 ...
其實你有大仔前科!細仔若有問題你理應會早些觀察到!你自己最清楚仔情況!老師有時未必全中!別擔心住!咪僨大個評估先囉!老師講這些問題個個小朋友都會啦

回覆:manicheung 的帖子

大仔情況嚴重嗎?食藥控制到?如果得,總算有方法,唔好灰心!我大仔6歲,主要專注問題,爭扎好耐先生個細,都擔心再有問題,但唔想deprive佢有兄弟姊妹嘅權利。

anlywan 發表於 12-7-13 22:38
其實你有大仔前科!細仔若有問題你理應會早些觀察到!你自己最清楚仔情況!老師有時未必全中!別擔心住!咪 ...
唔知係咪大仔好細個時有問題,好容易睇得出,係我自己feel到佢有唔妥而帶佢見醫生
但細仔我真係feel唔到佢有咩特別問題,唔知係咪有大仔做教材所以我感覺唔到細仔有問題出現左

你都講得啱.等老師封信出左去評估完先算啦,煮到埋黎都要食

Seep 發表於 12-7-14 12:02
大仔情況嚴重嗎?食藥控制到?如果得,總算有方法,唔好灰心!我大仔6歲,主要專注問題,爭扎好耐先生個細 ...
大仔都算嚴重架,而家每日食兩粒或者兩粒半,但總算控制到.....

有四成機會細囝都有, 即係六成機會無啦!

有時弟弟會學咗哥哥的行為,妳在家多留意細囝,睇下佢係有樣學樣,還是不能自控。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:有四成機會細囝都有,+即係六成機會無啦!

原帖由 lillymarie 於 12-07-20 發表
有四成機會細囝都有, 即係六成機會無啦!

有時弟弟會學咗哥哥的行為,妳在家多留意細囝,睇下佢係有樣學 ...
同意呀,小朋友在模仿中長大....
諗諗,什麼什麼病名都係一個 label, 等同「我係靚女」/「我有腸胃敏感」
...
請慎重看檢視這個 label 是否值得貼上身。小朋友用自己的「真」成長,作為父母,我諗,我哋係要去支持,一同經歷,一同共創。
祝福你們

‹ 上一主題|下一主題