用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 懊惱中!校呔與校裙的問題
go

懊惱中!校呔與校裙的問題 [複製鏈接]

懊惱中!

校呔與校裙的問題

請問其他媽咪, 有冇發覺校呔與校裙不能扣上啊???
   0    0    0    0

回覆:懊惱中!校呔與校裙的問題

Yes, I have the same problem.

Thinking of just fixing the tie on the dress lor !

是要先拿走校裙及校呔上"啪鈕"的"cover" 才可扣上啊!

回復 keio 的帖子

I try already, but it still can't workable, how can I do now?

引用:是要先拿走校裙及校呔上"啪鈕"的"cover"+

原帖由 keio 於 12-07-11 發表
是要先拿走校裙及校呔上"啪鈕"的"cover" 才可扣上啊!
試下貼圖先

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 keio 的帖子

完全跟你一樣程序, 可惜依舊扣不上啊!

再這, 我發覺校呔的button比校裙大啊, 如何是好???

我無試, 今晚check check先.

係唔match的。除咗原先跟校服個咀,釘校呔個咀上去。

回覆:audrey420 的帖子

將校裙㗎鈕除去,再將校呔㗎縫去校裙啊!如果明年轉呔顔色,條裙仲啱著就唔駛再縫啦!

Good idea ! Let's try try tonite !

Thx for advice !

mine also have problem. fixing the tie on the dress is such a good idea, as my girl can easily tear it off!

我DAY 1拎番屋企已發現呢個問題.
我都會車實條TIE去條裙度, 因為我條裙都係買JUST FIT, 明年一定唔啱,校TIE到時也會不一樣顏色

引用:我DAY+1拎番屋企已發現呢個問題.我都會車實

原帖由 CoffeeCake 於 12-07-12 發表
我DAY 1拎番屋企已發現呢個問題.
我都會車實條TIE去條裙度, 因為我條裙都係買JUST FIT, 明年一定唔啱,校TIE ...
其實我意思將校呔㗎鈕縫落裙,因為校呔係學校提供,如要再買都會係大鈕。
你將校呔縫落校裙,iron 時會否較麻煩呢?
每年會重新編過班!每班1號A班,2號B班,3號C班,如始類推。

我怕校呔甩色,唔會釘死係條裙到

celinelui 發表於 12-7-12 09:45
其實我意思將校呔㗎鈕縫落裙,因為校呔係學校提供,如要再買都會係大鈕。
你將校呔縫落校裙,iron 時會否較 ...

我知會每年換TIE啊,不過我個女條裙出年都唔會啱著,所以換TIE時都係換裙時啊.
都係車2點,唔會太阻住燙衫呱?

我將條TIE縫上校裙, 已一年, 沒有甩色問題,大家可一試。

引用:我怕校呔甩色,唔會釘死係條裙到

原帖由 gwlam 於 12-07-12 發表
我怕校呔甩色,唔會釘死係條裙到
校呔唔會甩色,我將校呔連裙一齊洗,冇事。但PE褲就一定要分開洗,會甩色。

gwlam  Great   發表於 12-7-13 09:09

買過d鈕自己釘過呢!唔好縫上裙呀,條裙出年仲要著,到時要轉吠顏色。學期尾都要影學生相(老師會幫小朋友換上下年度的呔)。

回復 marwai_1030 的帖子

今年的呔質量差了,連個校徽都是印上去的,唔知會唔會甩色

引用:回復+marwai_1030+的帖子 今年的呔質量差

原帖由 sheffield 於 12-07-13 發表
回復 marwai_1030 的帖子

今年的呔質量差了,連個校徽都是印上去的,唔知會唔會甩色… ...
Ok冇甩色,我係用校徽印上校呔。

‹ 上一主題|下一主題