用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問沙田基督書院校風好嗎?
go

請問沙田基督書院校風好嗎?

如題

pineapple0983  b2 中是OK 的~  發表於 12-7-10 13:56

回復 tungyanmama 的帖子

Thank!~~唔該晒

想問下基督書院有冇開英文班,如有,F1會開幾多班。 thank you

回覆:tungyanmama 的帖子

每間都有好壞學生, 但經常見到學生在學校近距離吸煙

tungyanmama  係,重要著住校服,咁我今天應否再去叩門。  發表於 12-7-11 11:07

JA93 發表於 12-7-11 02:04
想問下基督書院有冇開英文班,如有,F1會開幾多班。 thank you
有冇開英文班<---------應該冇

F1會開幾多班<--------應該4班

沙田中一開班

回復 pineapple0983 的帖子

我上校內網頁睇有一班英文班

tungyanmama 發表於 12-7-11 10:55

我上校內網頁睇有一班英文班
sorry 可能係都未定....

前年沙田區話有 4 間中中開一班英文班;係胡忠、聖約瑟、馬崇,剩低一間唔肯定係邊間,唔知係楊葛定基督定馮黃.........

pineapple0983 發表於 12-7-11 11:34
sorry 可能係都未定....

前年沙田區話有 4 間中中開一班英文班;係胡忠、聖約瑟、馬崇,剩低一間唔肯定係 ...

補充 ~ 聖若瑟係兩班英文班 (不過一班係全英, 但另一班就數學用中文)
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

唔該晒各位,知道經常有學生在學校近距離吸煙,
很擔心校風唔好,希望可以叩門成功

你小朋友本身係Band 幾? 以同banding 計基督書院算唔錯, 壞學生間間都有, 應留意下吸煙是否個別學生抑或是很多同學有此問題

我明天會去注冊,我兒是band two頭,其實之前食飯時間去看過一次,大部份學生都好純&#147380;(眼見),不知真實情況,不過有朋友居沙田,他說這間教學、老師都好好,希望我兒會讀得開心

我的小朋友是BAND 1尾,希望能叩門成功,我明天也會去註冊,希望看到學校的情況

tungyanmama 發表於 12-7-12 23:30
我明天會去注冊,我兒是band two頭,其實之前食飯時間去看過一次,大部份學生都好純&#147380;(眼見),不 ...
b2 頭你有冇扣其它?

不過點都好,註左冊先冇壞~

回復 JA93 的帖子

如果小朋友係band 1 尾,當然要試下叩門

有,不過機會好低,如果band two 頭真的不該選這校嗎?

tungyanmama 發表於 12-7-13 12:00
有,不過機會好低,如果band two 頭真的不該選這校嗎?
不是這意思,b2 當然可以選這校啦,但仍有其它較好的選擇囉~

到最後其它都扣唔到,咪讀番 e 間都唔算差......係咁既意思遮。

Thanks.因為呢間學校我都排得好前,因我住在九龍,真的對此校不太熟,只是去過一次參觀,我怕我選錯了,害了個仔,所以比較緊張,叩第一志願又未必ok就要進此校

阿仔入到全英文班,不知是喜還是悲