用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 repeat k2 or k3?
go

repeat k2 or k3? [複製鏈接]

我小孩評估為自閉症讀緊i位今年升K3,現在打算repeat多一年,但我15/16唔知repeat k2 or k3好?如按我小孩性格若果重溫同樣書本讀同一樣嘢可能他不感興趣的,可能令到他放空沒興趣去做,所以想大家分享你們的經驗。

0    0    0    0

小朋友幾多歲呢? 評估報告能力又到幾多歲呢?

其實, 首先, 家長要諗清楚佢點解要重讀? 主要係乜野原因?(1)...家長是否覺得佢在K2的一年裡已追不上呢?(2)...... 還是預算佢在K3先跟不多?

如果是1, 咁就一定重讀K2, 因為佢連K2課程也跟不到, 上到K3跟本除左浪費時間外, 就無乜做到.重溫唔代表佢已識, 佢無興趣或有好多原因, 家長都要搵出基本問題所在.
如果是2, 咁就出年先諗, 先試K3, 睇下得唔得, 不過, 最好問老師, 佢K2大至上跟得好唔好, 上到K3, 可能寫字, 說話,表達, 認知, 社交都要一定能力先可應付

並應諮詢i位導師的意見。

回覆:pocoyo123 的帖子

Hi pocoyo123
今年5歳了,我小孩認知是OK,只係言語、行為、情緒、社交及自理未夠改善到,所以我打算repeat多一年打好基礎,我不想升到小一之後會有太多事情發生引到行為及情緒不好。
之前社處心理學家也到學校觀察我仔仔,而且他的意見都是話仔仔repeat多一年會較好些。
現在很頭痛唔知repeat k2 or k3好,如果選擇k3我就要找另一間學校,但又怕k3班未必有學校收,以我所知重讀k2較有機會插班。
請比比意見!tks!

漏了一項,我仔仔寫字都是欠佳(尤其是寫中文字)

重讀K2, 因K3寫字要求很高, 如你兒子咁多未改善到地方, 勉強上到K3一定又係遊雲.

你可參考小兒個案, 小兒2-4歲返I位N-K1, 4-6歲轉S位, 6-7歲主流重讀K3, 今年9月上主流P1, 在I位兩年, 無論言語, 表達, 認知, 自理, 情緒全部無乜進步, 為免浪費時間, 立即轉S位, 兩年訓練後, 以上問題可以話突飛猛進,差不多9成達標, 只是小肌差小小&專注力差小小, 但在S位只重訓練, K3的課程可以說有一半小兒也沒有學到, 所以, 佢學術上係比較落後, 我就用重讀這一年去追學術, 到今日我覺得佢已可以啦, 所以, 你應該明白一件事, 是小朋友的學習階段, 一定要跟佢的步伐行, 小朋友的基礎打不多, 要去學學術上的野係好困難, 其中, 尤其是言語表達,行為, 這兩樣在幼稚園的時間一定要更正, 否則上到小學是追得好辛苦

學校老師應該中肯,我會覺得K2重讀較佳,學過可能無咁有興趣,但自己讀過會有信心d ,而且K3課程咁緊湊,又要應付小一,正常都未必個個追得到,k3轉第2間又要佢有個好大適應,再者未必容易揾到插班位,加上老師如果包容熟悉小朋友個性同能力,我唔捨得轉校。

deleted.....

你好, 小兒今年讀緊I位K2, 巳同學校傾好今年repeat K2, 因為佢未達標; 而校長好好, 應承之後讓小兒在原校升讀K3, 雖然表明K3會變普通位, 冇左支援服務, 但起碼K3我唔駛再要搵學校.  

Hi pocoyo123
好多謝你分享!我都很後悔沒有選s位比小兒讀,依家想轉e位都太遲了,現在只好打算升上k3,屆時才找另一間幼稚園或原校重讀。
請問你小孩讀邊間小學?

BBPIGBB:

SORRY, 小學我不想在此開名, 而且未開學, 亦不知是否合適, 你可到年底PM我問下, 到時再說你知
‹ 上一主題|下一主題