用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳傳統小學
樓主: waitingbaby2006
go

將軍澳傳統小學 [複製鏈接]

回復 herman-mame 的帖子

咁我想問有幾多個升左上去英中既學生系讀得上,我既定義系向間英中入面考到全級一半或以上成績,如果間學校程度淺,就算個學生質數高都要花一至兩年時間先可以追番上去,咁樣未好辛苦
總之,英文唔好,讀英中就好辛苦啦

回復 anna59 的帖子

我都認同你呢句: 英文唔好, 讀英中好辛苦. 但係就讀英中排名 under 50% 的是將軍澳升上去的學生 ? 你又是聽朋友講的嗎? 今年高考唯一一個理科狀元是出自將軍澳中學的. 由將軍澳小學升區外英中, 絕大部份都係成績彪炳. 我地學校去年升張祝珊其中一位同學在中學也考全級十名之內. 早兩年升左伊中的男同學, 一直都係全港的數學冠軍 .  

anna59 發表於 12-7-11 09:09
回復 herman-mame 的帖子

咁我想問有幾多個升左上去英中既學生系讀得上,我既定義系向間英中入面考到全級一 ...

你又何以得知派往英中成績追不上!?程度要多深才算是一流小學!?..在中學時要花一兩年時間努力去追回之前程度的不足,是長還是短!?但兩三年後大家是否已在同一程度起跑線上!?...是想先苦後甜(用六年時間打造一個超強的六年小學生活),要是基礎打不好,都不會入到人人爭崩頭的中學(區內,區外),或許要花一點時間上的適應吧,如即使你工作上多有經驗,去到一個新工作環境,都要花時間去適應吧!!  不要太著眼那間小學程度深淺,要深的還有更深,更深的還有再深,長比下去,有何意思呢????學生在開心環境下汲收到佢應有的知識,待人接物等技巧更為重要.

學校好唔好自然會有讀緊既家長來評價,其他人也不便將自己聽人的閒言閒語而當作很了解該校!

黃永樹在2011-2012年教育局每5年的校外評估中得到很高的評價。如果大家有興趣了解該校可以該校網頁了解!

引用:Quote:anna59+發表於+12-7-11+09:09+回復+h

原帖由 jeffsir 於 12-07-11 發表
你又何以得知派往英中成績追不上!?程度要多深才算是一流小學!?..在中學時要花一兩年時間努力去追回之前程 ...
很認同你所講

近5-6年TKO發展很快, 很多教育程度不差的年輕中產家庭遷入,學生素質正提升中,各小學、中學逐漸改善係意料中事。至於潮濕,買多部抽濕机就行了,樓价便宜更多。

elaineho73    發表於 12-7-11 23:08

我知將天小四有Sceince用英文教, 學small intestine, large intestine, anus, 算深定淺?

引用:我知將天小四有Sceince用英文教,+學small+i

原帖由 hagupit 於 12-07-12 發表
我知將天小四有Sceince用英文教, 學small intestine, large intestine, anus, 算深定淺?
將天小學的數學科是教快半年,用意是可以在六年級下學年時,可用英數教小朋友,待他們入讀英中的時候較快適應(這個是我選小學時去讀他們的講座校長講的)

我囡囡都喺將軍澳讀小學, 但唔係將天或黃永樹, 知道呢兩間都係數一數二o既學校, 區內好多人爭都爭唔到, 我相信每一間學校都係好學校, 視乎適唔適合自己o既小朋友, 對我嚟講, 唔係要為小朋友揀一間 "深" 而且功課多o既學校, 而係揀一間適合佢o既學校, 等佢讀得開心, 冇壓力, 過一個充實而快樂o既童年!!

回復 chowkarman 的帖子

我也參觀過將天和黃永樹, 將天是小儿試上堂后再和老師座談, 我提了點意見話學校網頁上可否加點視象, 老師便擰哂頭話難又無人手, 令我感覺是不太進取及聽意見那種,  其實買本書買套軟件就搞定了.  至于黃, 我一大早請假去拿參觀卷,因不能郵寄,電話又不通, 在校務處按鈴無人理,走入去才見有人冷淡說改天再來, 到辛苦拿到卷去參觀,感覺一般,校長不出現, 只是安排老師介詔一下, 學生再介紹一下, 上堂示范、表演一下之類欠奉.  所以我覺得兩間學校可能太出名了,不怕無學生,就有點傲。我及而喜歡那些名气不大、勵精求治的學校.

回覆:waitingbaby2006 的帖子

我在將軍澳住了2O多年,小兒也在將軍澳讀書,9月也升中一了,所以我也了解將區小學。小兒在馮晴畢業。馮是好學校,程度夠深。以我知道宣小、將天、黃永樹也是區內好的學校。當中以黃最好,校內有出名好的老師。梁潔華小學以前也好,但現在聯中後無以前咁好。

‹ 上一主題|下一主題