用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳傳統小學
go

將軍澳傳統小學 [複製鏈接]

請問將軍澳邊幾間係傳統小學?謝謝!
   0    0    0    0
hello

大部分都是, (如將軍澳天主教, 黃永樹, 聖安德肋等)

謝謝!咁邊間好d呢?
hello

黃永樹好淺假,程度比唔上觀塘區既二線小學,好多人都唔簡將軍澳既學校,走去觀塘,油塘讀

anna59 發表於 12-7-7 15:46
黃永樹好淺假,程度比唔上觀塘區既二線小學,好多人都唔簡將軍澳既學校,走去觀塘,油塘讀 ...

吓 !  黃永樹係將軍澳最top 的一間, 係同將天主教小學同級, 都是最top 的, 兩間都是人人爭。

但我好想知, 為何程度比唔上觀塘區既二線小學, 可否舉下例子 ?  
難怪將軍人家長都寧願比貴車費, 個個跨晒區讀小學, 有些小朋友五時尾就要起牀準備。

我記得黃永樹一年級已教 past tense, 但係傳統小學三年級才教past tense.  

我亦知佢地派位好好, 是否因為游水攞獎尖子個個入名校呢 ?  我識得有個女仔前幾年入了拔莘, 因為佢游水攞晒獎, 當年協恩都爭住要佢。  所以而家她的妹妹在黃永樹都加入了種子班, 聽聞每日返學前操水個半小學。

回復 chumamma 的帖子

有朋友個仔讀黃永樹,我未睇過黃永樹各科試卷,不過果個朋友睇過我小朋友既卷,除常識外,各科都淺過我小朋友果間

多謝各位!
hello

引用:回復+chumamma+的帖子 有朋友個仔讀黃永樹

原帖由 anna59 於 12-07-08 發表
回復 chumamma 的帖子

有朋友個仔讀黃永樹,我未睇過黃永樹各科試卷,不過果個朋友睇過我小朋友既卷,除常識 ...
你朋友是否和精英班比較?黃永樹2年級開始有精英班。

回復 小玲 的帖子

果個學生系讀緊精英班,全級考頭三十名內,你不如問多幾個人睇下點,果個將軍澳朋友話"將天"深d喎,深過黃永樹,,如果我要簡,我就會簡將天喇

其實太早有精英班唔系咁好,有d人要向小三先開始發力

所以我唔搬入將軍澳住就系咁解,一來學校問題,二來濕氣太重喇

簽名被屏蔽

回覆:將軍澳傳統小學

越深越好?

yiyiyima  哈哈。所以有部分小朋友读得头昏脑胀。  發表於 12-7-10 20:42
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

回復 anna59 的帖子

我係 黃永樹家長. 我都曾經有疑問, 我地學校教的是否比其他區淺 ? 可能係或者唔係. 其實都無所謂, 小學係基礎教育, 重要係教導小朋友基本的知識, 如何去學習 . 我覺得黃永樹拔尖補底做得好好, 呢幾年的派位成績都好好,升中派位list 晒所有學校, 并不是間間學校都可以做到.

教得快, 教得深就是好嗎 ? 任何一間學校都有成績好, 成績差的學生吧, 只是看看比例有幾多.

回復 angelmumy 的帖子

我都系聽果個黃永樹家長講假詐,因為我唔系住將軍澳,所以我都唔知系唔系將軍澳既水準差過市區,不過,有小學老師朋友講,佢話市區學校既質數好過新界

引用:回復+angelmumy+的帖子 我都系聽果個黃永

原帖由 anna59 於 12-07-10 發表
回復 angelmumy 的帖子

我都系聽果個黃永樹家長講假詐,因為我唔系住將軍澳,所以我都唔知系唔系將軍澳既水 ...
妳之前講到咁差,我以為妳個小朋友讀咁,原來又是聽朋友講…,我現住將軍澳及囝囝又讀咁這間學校,我又唔覺有妳所講咁大問題,如學校真的咁差,保良局都唔會幾年都頒發最傑出學校獎給它,另它校外得的獎都很多,有些是代表香港出賽的,希望妳真的了解才去批判。

引用:Quote:原帖由+anna59+於+12-07-10+發表回復

原帖由 herman-mame 於 12-07-10 發表
妳之前講到咁差,我以為妳個小朋友讀咁,原來又是聽朋友講…,我現住將軍澳及囝囝又讀咁這間學校,我又唔覺 ...
同意你的說法,為什麼時常要用聽人說而去比較學校的高低。知道有學校比自己兒女讀的差便看不起這些學校嗎?我覺得選擇學校要用合唔合適兒女作出發點。人生那麼長,今日的成功𣎴代表他朝也能成功。

其實將軍澳區的小學不差的 , 主要是中學校網不好 , 英中少 .好多人走出來主要因為中學校網   , 外面選擇多些.  

就系d人唔鍾意果道既中學先至冇乜人向入面讀小學呀

引用:就系d人唔鍾意果道既中學先至冇乜人向入面

原帖由 anna59 於 12-07-10 發表
就系d人唔鍾意果道既中學先至冇乜人向入面讀小學呀
冇乜人咁我們這班是咩人?今日派位以我所知學校整體都派得唔差,區內、外都有,都是個句,妳去真正了解先啦,還有讀書唔一定全講成績結果,最重要都是小朋友的能力及是否開心。

‹ 上一主題|下一主題