用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kakagilbert
go

91網   [複製鏈接]

winnie@pooh 發表於 12-7-15 09:05
蕭小同沙循今年都有人第三志願入, 所以今年排第二志願係一定入到...
今年我排 1. 沙呂, 2. 梁小 3. 簫小.   3間都唔入,最後派到第4 既沙祟.
我估下年 沙呂, 梁小lee 2 間要排第一先一定入囉.
下年既家長要努力排好d位啦...

真係好複雜呀~~
我個仔係下年派小學啦!!
我個人想個仔入培基,但得15分,第一輪一定無分
第二輪又要睇彩數
彩數吾好就要叩門

個人諗住以下排位,請大家指教下
第一:培基
第二:蕭小 (爸爸有分)/ 沙主 (我有分)/沙循
第三:田小

定係索性揀蕭小或沙主20分入就算?
但個人勁like培基,吾知個仔會吾會辛苦

引用:+本帖最後由+tammy0419+於+12-7-18+13:15+

原帖由 tammy0419 於 12-07-18 發表

真係好複雜呀~~
你呢個排法, 幾乎可以話穩中頭三志願! 不過, 亦有要留意的事項...

第一, 派頭三志願的話, 學校通常唔會幫你寫叩門推薦信, 所以叩門會比較輸蝕。我眼見好多家長, 派第三志願, 自己唔甘心, 校長唔肯寫推薦會, 就破口大罵.....

第二, 小學之間, 為o左不希望惡性選爭, 強者越強, 弱者越弱, 一般都不接受派頭三志願者叩門的, 就算有得in, 最後都係得個吉... 當然亦有例外, 但肯定好少....

所以, 你要問一問自己, 若派第二、三志願時, 係唔係甘心, 係唔係一定會讀?!

garyz88 發表於 12-7-18 09:51
一線學校喎... 你排佢第一都未必有得入, 何況排第二....不過睇返排第一而抽中的成功率, 佢同朱小都好高, 大 ...

黎緊一年係火豬年小朋友玩大抽獎...... 呢年出生率唔駛講, 大家都知咩事.........

估計朱小/梁小, 排第二入到機會渺茫

winnie@pooh
我真係吾知原來係咁架,仲諗住就算派到第二,第三志願都會去培基叩門呀!!
咁我應該點排好呢?
第一排培基,第二三係要漏空還是排一呂,沙呂個D?

今年叩門培基時,校長講左唔係點睇個人檔案,推薦信等,佢話只係真係立下眼,填第幾志願都唔影響叩門,但如有小朋友同分先會用填第幾志願尼收生,下年會唔會改就唔清楚

咁知吾知係點考法呀? 只考小朋友?

係只考小朋友,分兩輪面試

tammy0419  good  發表於 12-7-18 18:05

tammy0419 發表於 12-7-18 14:23
winnie@pooh
我真係吾知原來係咁架,仲諗住就算派到第二,第三志願都會去培基叩門呀!!
咁我應該點排好呢 ...
一呂,沙呂,唔係3條1無得叩門

梁小排第二無得叩門

梁小,一呂,沙呂。。。我都無諗住叩門呀!
我諗住叩培基咋~~ 係咪太少了?

tammy0419 發表於 12-7-18 15:28
梁小,一呂,沙呂。。。我都無諗住叩門呀!
我諗住叩培基咋~~ 係咪太少了?  ...
係未太少睇下你派咩學校,如派蕭小,沙主,我諗你都唔會仲有邊幾間好叩

如果第二輪大抽獎抽到培基就吾洗煩了(發夢中)

真係派到第二,三志願就吾俾叩門架?
咁我點排好呀?救命呀!!!

點解會派第二三志願唔俾叩門?

上邊有個JM俾左意見我,如下,所以我都吾知點好!

第一, 派頭三志願的話, 學校通常唔會幫你寫叩門推薦信, 所以叩門會比較輸蝕。我眼見好多家長, 派第三志願, 自己唔甘心, 校長唔肯寫推薦會, 就破口大罵.....

第二, 小學之間, 為o左不希望惡性選爭, 強者越強, 弱者越弱, 一般都不接受派頭三志願者叩門的, 就算有得in, 最後都係得個吉... 當然亦有例外, 但肯定好少....

有第二志願叩返第一志願, 最後都係得, 都係睇校長 Like ng Like 個小好朋友.......

tammy0419  係就好了~ thz  發表於 12-7-18 18:05

我就係怕派左第二或第三無得叩返第一啫。。。如果有我就放心了

回覆:tammy0419 的帖子

咁首先睇下你自己博唔博,以你情況,蕭小無宗教分,而你們係舊生,如自行揀佢都實入。但如果你又覺得唔咁心又想博下培基,咁你有心理準備,一係你好彩博到,否則可能會派到蕭小,就算真係無份,你頂多都中第三田小。你的排位唔會落得太後。如果你真係好心儀培基,你都要必須1-1-1揀佢,至於叩門收唔收再後話,與其博叩門不如博抽中,就算你派到第二第三志願,一樣可以去第一志願叩,但叩門收唔收真係好多因素,因為得十個八個位,但我相信如果個小朋友真係好smart,唔會因為你中了第二志願而唔揀你囉,因為你小朋友醒,他日能為校爭光,學校都光榮啦。

tammy0419  謝謝你的意見,我會博大抽獎的,THZ  發表於 12-7-19 11:58

仲有個方案係,自行先入蕭小/沙主,之後再叩培基,叩到就讀培基唔得就讀蕭小/沙主,都係個句今年培基校長講明唔睇填第幾志願,如小朋友同分先睇,出年有冇改制就唔知啦,今年培基叩門人數4xx人最終收19人要叩入唔係容易,以上純粹個人多嘴,不喜勿插

這三天參加了梁小的家長課堂, 當中真有不少操普通話音/半正唔正的廣東話的家長, 唔通出年嗰班人真的打到嚟沙田區? 見到有幾個大陸家長圍住校長問點樣可以入到佢間學校讀喎? 聽校長講今年都有好多人揀佢哋第二都有好多入唔到! 咁出年咪.....

shatin_yau  沙田區資助幼稚園都有不少操普通話音/半正唔正的廣東話的家長, 私校少d..  發表於 12-7-19 11:41

‹ 上一主題|下一主題