用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

91網   [複製鏈接]

請問得15分第一揀沙呂,第二同三要填邊幾間二線小學先穩陣入到?

29    0    1    1

醒目開學勳章 貢獻勳章

你講第一輪定第二輪??
恐龍家

你講第一輪定第二輪??

原帖由 小曳人 於 12-07-06 發表
你講第一輪定第二輪??
下,我都唔清楚個係點……咁第一輪揀沙呂
第二輪都係沙呂,咁第二志願點填先穩陣呀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

第一輪15分,沙呂嘅機會係零
第二輪甲部只填沙呂,乙1沙呂,乙2填其他

sorry, 我唔係91網 (我住隔離),唔太清楚91局勢
恐龍家

kakagilbert 的帖子

15分沙呂,一呂多數唔收!選一胡,朱小,沙胡試,因為冇宗教分!沙呂,一呂今年要全部1-1-1 先比叩門.

CHUN927 的帖子

如果想博沙呂叩門係咪第一輪第二輪的甲乙都要放第一位呀?

引用:如果想博沙呂叩門係咪第一輪第二輪的甲乙都

原帖由 kakagilbert 於 12-07-06 發表
如果想博沙呂叩門係咪第一輪第二輪的甲乙都要放第一位呀?
連自行派位都要選第一, 即係所謂1-1-1 先有叩門機會, 其實, 叩入一呂/沙呂既機會真係超微,  家長... 真係唔好抱有太大期望會叩入呢兩間學校呀! 除非你個小朋友有非常優異既學內成績, 或特異功能, 才可有一絲叩門希望。

二, 三志願要穩陣... 我選主風, 沙胡, 蕭小及循理。

Quote:原帖由+kakagilbert+於+12-07-06+發

原帖由 winnie@pooh 於 12-07-06 發表
連自行派位都要選第一, 即係所謂1-1-1 先有叩門機會, 其實, 叩入一呂/沙呂既機會真係超微,  家長... 真係唔 ...
好多謝你意見,我都知機會好微,但只心儀沙呂,所以我第二要填一間唔太差嘅小學穩入,另會考多間直私小,希望有學校收了再試叩沙呂。唔知邊間二線小學比較校風好及活動教學呢?最好是小班教學及普教中,謝謝

kakagilbert 發表於 12-7-6 22:08
好多謝你意見,我都知機會好微,但只心儀沙呂,所以我第二要填一間唔太差嘅小學穩入,另會考多間直私小,希 ...
其實津小, 真係無乜邊間有真正活動教學.
仲有一點要注意, 如果考入直資的話, 係唔可以參加大抽獎的, 但可以於統一派位後, 到心儀津校叩門, 但因為你無左1-1-1的優勢, 一呂/沙呂係唔會俾叩門機會給你的.

bobbi  我接受咗直資,只有參加自行,即只是1, 叩門都可以有1ST IN。  發表於 12-7-7 10:02

引用:Quote:原帖由+winnie@pooh+於+12-07-06+發

原帖由 kakagilbert 於 12-07-06 發表
好多謝你意見,我都知機會好微,但只心儀沙呂,所以我第二要填一間唔太差嘅小學穩入,另會考多間直私小,希 ...
hope u understand
今年情況係
1 多左好多人
2 好多人將二缐頭既小學放第一

有多幾間back up 係好緊要,good luck

c1234  good point   發表於 12-7-7 00:36

mr1963 的帖子

那有邊幾間小學是屬於二線頭呢?

回覆:91網

沙主,梁小算不算?

我今年15分入沙胡後備生, 第一輪冇份
第二輪甲乙部放第一志願入左

上星期剛開完小一家長會, 校長話今年入到沙胡的小朋友全是第一志願入的, 叩門位有8個, 百幾人去爭....

出年會個情況, 相信更惡劣,更難爭.....

mr1963 的帖子

我沙胡第三入吾到...最後去左黄耀南

melodymelodycha 的帖子

慘啦!啲二線唔放第一都幾難入,唔通要放二線尾三線嘅先穩入?

引用:慘啦!啲二線唔放第一都幾難入,唔通要放二

回覆:91網

亞女2006 12月細女,好彩決定做細女,遲一年入學情況更不樂觀!

msquare 的帖子

我仔仔06年11月尾...都系細仔...

kakagilbert 發表於 12-7-7 11:02
慘啦!啲二線唔放第一都幾難入,唔通要放二線尾三線嘅先穩入?
一呂, 沙呂, 培基, 一胡, 朱小 - 放第一, 等運到

主風, 蕭小, 沙胡, 循理 - 放第二, 應該穩陣dd
蕭小, 循理, 沙崇, 田小 - 放第三, 應該都穩陣

梁小就真係怪d d... 放第一, 機會大, 但唔甘心, 放第二, 實唔入.

信義 / 龍岡耀南 / 聖華 / 慈航 - 放邊都可以100%穩入.

winnie@pooh 發表於 12-7-7 12:14
一呂, 沙呂, 培基, 一胡, 朱小 - 放第一, 等運到

主風, 蕭小, 沙胡, 循理 - 放第二, 應該穩陣dd
有私校backup,可以進取D,博大抽獎好彩抽到一線,再唔係可以多張入場券叩一呂或沙呂(1-1-1-),一胡培基今年唔揀都有得in,下年唔知,加埋in私校既經驗,應該都有著數,不過都要有心理準備可能要讀私校。保守既大概揀晒2線學校為第一志願,最近一兩年(來緊仲係金豬年,人多左),越來越多人轉向保守,有可能出現二線名額差唔多派晒比第一志願,就算填第二都好難入到既情況,今年叩過一間馬鞍山89網二線小學,個校長都話下年要揀佢第一或第二先有得in,可想言之形勢係幾咁難掌握.....
‹ 上一主題|下一主題