用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kakagilbert
go

91網   [複製鏈接]

Babyarsene 發表於 12-7-13 19:35
咁當中邊間會比較好?
今年叩過蕭小同沙循,2間小學既職員、老師都好nice,感覺好有heart...

回覆:Babyarsene 的帖子

我都覺得沙循幾好,只是學校環境不太大和比較舊咁,因為上年佢無開放日,所以我曾經打去學校查詢,由副校長覆電比我,他好有禮貌好詳細咁解釋比我知學校資料,還說可以安排時間親自帶我參觀學校,不過由於我唔想為咗我一個家長而阻人工作,所以我只是自己去拎資料,自己周圍睇睇咁。我也將它放在第三志願。

蕭小open day都有去過,老師都ok,可能名氣及學術還比其他三間高,可能要放第二志願先穩陣d。不過我自己覺得校長有d似生意人咁,狂sale他的學校而沒有講學生,不過佢都係nice既。(純粹個人感覺) 雖然我無揀它前排,但不代表它唔好,只是我有心儀的第二志願啫。

田小我也有去他的家長觀課日,校長都好和善,而且親自帶領參觀及介紹,他們的普通話班同學亦好出色,只是個人覺得英文科所教的野好似淺d。我也將它放第四志願。

沙崇原本都想入去該校參觀,打去學校兩次,佢話會覆我安排,但最後都無回覆我,所以不算好了解。我將它放了第五志願。
希望幫到你!

回覆:yan321 的帖子

請問你派了那一間小學呢?沙循放第三志願有機會抽到嗎?謝謝

回覆:91網

我放沙循第三,抽不到!

估計來年91網 排位
1 :一呂 沙呂 培基 一胡 朱小 梁小 (一定要放第一只可揀一間)
2: 蕭小 沙主 沙循 沙胡 (保守可填一間放第二)(進取可填兩間放第二同第三)
3:   沙祟  田小 (可填第三四進取可填第四五)
餘下4間填任何位置應該可入
以上全憑個人估計,不喜勿插

回覆:nelson諾諾 的帖子

分析不錯!

nelson諾諾 發表於 12-7-15 01:02
估計來年91網 排位
1 :一呂 沙呂 培基 一胡 朱小 梁小 (一定要放第一只可揀一間)
2: 蕭小 沙主 沙循 沙胡 ...
以上估計排位未計叩門利幣

引用:估計來年91網+排位1+:一呂+沙呂+培基+一胡

原帖由 nelson諾諾 於 12-07-15 發表
估計來年91網 排位
2: 蕭小 沙主 沙循 沙胡 ...
沙胡校長話, 今年派位全部都係收第一志願。即係話... 放第二志願實無行。

引用:Quote:原帖由+nelson諾諾+於+12-07-15+發表

原帖由 garyz88 於 12-07-15 發表
沙胡校長話, 今年派位全部都係收第一志願。即係話... 放第二志願實無行。

...
無錯,第二志願入到個幾間大熱係寥寥無幾

蕭小定沙循 放第二入到嘅機會大啲?

引用:+本帖最後由+kakagilbert+於+12-7-15+08:12

原帖由 kakagilbert 於 12-07-15 發表

蕭小定沙循 放第二入到嘅機會大啲? ...
蕭小同沙循今年都有人第三志願入, 所以今年排第二志願係一定入到...

我自行派位得十五分揀朱小入唔到,後來大抽獎擺第一就入咗!

回復 nc2000 的帖子

我派了梁小,第二志願。我第一是沙呂,二是梁小。不過你下年唔好學我咁,我只是好好彩才派到梁小,我在梁小嗰邊討論區傾,他們個個都是填第一或自行已揀該校。我知該校今年只得好少好少第二都入到。其實我都唸住博唔到沙呂就會派第三沙循,不過只是真係好好彩。

回復 garyz88 的帖子

沙胡名各方面都唔見得好標青, 但都要將佢放第一才有機? 91 網真的愈來愈難玩

田少第五志願入....

引用:回復+garyz88+的帖子 沙胡名各方面都唔見

原帖由 angiehouse 於 12-07-16 發表

沙胡名各方面都唔見得好標青, 但都要將佢放第一才有機? 91 網真的愈來愈難玩 ...
我估, 好多住乙明村的家長都好喜歡沙胡... , 跟朱小一樣... 博康及沙角必爭小學...

angiehouse 發表於 12-7-16 14:15

沙胡名各方面都唔見得好標青, 但都要將佢放第一才有機? 91 網真的愈來愈難玩 ...

應該是一胡的光環效應, 實際上沙胡未有幾多 "實際業績" ...... 真係要睇多幾年先見真章,

不過從地理位置來看, 沙胡算是幾好, 最少周邊的屋村很多 (博康/乙明/沙角/秦石/豐盛..... 河畔入唔到/唔揀 呂明才的次選
.....) , 所以多人爭都唔奇....

引用:Quote:angiehouse+發表於+12-7-16+14:15+回

原帖由 jojkwok 於 12-07-16 發表
應該是一胡的光環效應, 實際上沙胡未有幾多 "實際業績" ...... 真係要睇多幾年先見真章,

不過從地理位置 ...
咁一胡於第二係無可能入啦

Quote:原帖由+jojkwok+於+12-07-16+發表應

原帖由 kakagilbert 於 12-07-18 發表
基本上第一輪自行冇宗教分都揀晒一胡或朱小,大抽獎時又多數會揀番佢地,如果唔係連叩門入場券都未必攞到…

引用:Quote:原帖由+jojkwok+於+12-07-16+發表應

原帖由 kakagilbert 於 12-07-18 發表
一線學校喎... 你排佢第一都未必有得入, 何況排第二....不過睇返排第一而抽中的成功率, 佢同朱小都好高, 大約有70-80%(以我小朋友讀的幼稚園數字估計)

‹ 上一主題|下一主題