用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院李賜豪小學 灣仔區點幫妹妹簡? 大仔入李賜豪小學, 兄妹同一校好嗎? ...
樓主: klpoon
go

灣仔區點幫妹妹簡? 大仔入李賜豪小學, 兄妹同一校好嗎? [複製鏈接]

回復 cyhh 的帖子

HI Cyhh....李賜豪小學的確唔錯, 校長和老師好注重學生的禮貌, 品德方面, 感受到佢哋放好多時間, 心機同耐性教好班學生, 學生養成好品格比好成績重要, 而且學校既校本課程做得很好, 我都好buy佢哋個方法同模式, 學校中文科成績系最特出, 其他科目很平均....老師會要求學生每天朗讀課文至少五次, 早上有閱讀課, 比佢哋多d睇中英文課外書籍, 逄周五就睇英文故事書或英文報刊....學校小班教學, 每班24-28人, 老師可以暸解到每個學生的特質和缺乏既地方去加強協助學生, 去到小四會按能力分組學習...讓小朋友系合適進度學習減少差異....每級有一班系普通話教中文... 剛剛既家長會我囝班主任教佢英文科既, 佢話英文堂用英文教, 小一每星期有四節外籍老師英文堂... 課外活動好多人報名, 我囝想參加中國書畫班都入唔到 >.<   講住咁多先, 希望資料arm你用

引用:回復+cyhh+的帖子 HI+Cyhh....李賜豪小學

原帖由 klpoon 於 12-10-08 發表
回復 cyhh 的帖子

HI Cyhh....李賜豪小學的確唔錯, 校長和老師好注重學生的禮貌, 品德方面, 感受到佢哋放 ...
唔該晒(^^)

其實你地當年李賜豪係第幾志願入架?諗緊到時好5好頭一二位進取d(^^)我buy傳統教學嘅(^^)

回復 cyhh 的帖子

我放第三位...有同學仔媽媽話放第四, 五都可以...但要睇下出生率, 越來越高...自己衡量下, 第一位放咗最心儀既, 第二位就放二線保守d囉

引用:回復+cyhh+的帖子 我放第三位...有同學仔

回復 cyhh 的帖子

我放第三位...有同學仔媽媽話放第四, 五都可以...但要睇下出生率, 越來越高...自己衡量 ...
其實。。。我諗住第一係st jo,第二係聖雅各(^^),我知軒下都係傳統教學,但係咪放2、3位無咩用?

回復 cyhh 的帖子

ST JO, ST JAMES, 華仁, 軒上, 軒下都系必需放第一位, 第二位可以話系無咩機會架喇, 以我所知今年入讀哩三間學校既小一生全部都系第一志願入, 我軒下填第二不入....所以只可選一間, 而軒下都可以再try下第二既...如果no.好既對有機會入啩 (其實機會都唔系太大)

引用:回復+cyhh+的帖子 ST+JO,+ST+JAMES,+華仁,

回復 cyhh 的帖子

ST JO, ST JAMES, 華仁, 軒上, 軒下都系必需放第一位, 第二位可以話系無咩機會架喇, 以 ...
如此呢堆只可以揀第一,咁第二、三似乎無咩野好揀寶血叫2線但又咁少位。。。

klpoon    發表於 12-10-9 11:57

回復 klpoon 的帖子

係,太進取真係博唔過!當年我係將李賜豪放第四(如果冇記錯),但我仔小三呢界得一班足25人外,其餘兩班都係17,18人!即係當年真係唔多人揀,放四、五都冇問題!相對出生率持續上升,競爭漸大,而李賜豪近年亦進取上位中,今年自行收生亦超額下,睇嚟日後放三、四位似乎機會率相對下降了!

唔記得報告tim:妹妹已入了小一報名表了!亦考了一間直資,若直資唔收的話就同哥哥一齊返學了

klpoon  pm u  發表於 12-10-9 18:04

greenbaby 發表於 12-10-9 13:10

係,太進取真係博唔過!當年我係將李賜豪放第四(如果冇記錯),但我仔小三呢界得一班 ...

哩個遊戲仲越來越難玩tim....我比較偏向play save...出年又再黎玩多次大抽獎平常心喇

30 個夠有突啦.....

60零個學生,年年成廿幾三十個派BAND 1,
eg.皇仁,庇利羅士,聖公會,真光,金文泰

跟住重有一大堆人入鄧鏡波,維官,何東...

greenbaby 發表於 12-10-9 13:15
唔記得報告tim:妹妹已入了小一報名表了!亦考了一間直資,若直資唔收的話就同哥哥一齊返學了 ...

回復 indu 的帖子

請問一級六十個學生有几多派BAND ONE?

大約1/3

‹ 上一主題|下一主題