用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院李賜豪小學 灣仔區點幫妹妹簡? 大仔入李賜豪小學, 兄妹同一校好嗎? ...
go

灣仔區點幫妹妹簡? 大仔入李賜豪小學, 兄妹同一校好嗎? [複製鏈接]

今年囝囝入咗李賜豪, 妹妹今年9月讀k3, 要開始考慮幫妹妹報邊間小學.

家長們...如果比你點幫妹妹選擇呢? 我心儀跑馬地聖保祿小學, 有中學backup, 校風好好. 但兄妹分開小學是壞影響嗎?

我好想聽多d意見ah...唔想做錯決定而後悔

xiexie
   4    0    0    0

我覺得有中學BACK UP, 個心定好多, 我都係一女一子, 當年都係幫阿家姐揀左女校, 冇理細佬, 總之中學煩少一個得一個

cmchang0927 發表於 12-6-27 12:09
我覺得有中學BACK UP, 個心定好多, 我都係一女一子, 當年都係幫阿家姐揀左女校, 冇理細佬, 總之中學煩少一 ...

Thx cmchang0927,  系ah, 如果keep住成績可上到中學, 又真系個心定d同煩少樣. 但系照顧同學習上兩兄妹唔同學校, 是否有難度呢?點配合?  因我是working mom, 但為了讀書前路...又好似各自各的選擇比較穩妥, 對嗎?

有無安排上的心得可以分享下?

jaycee_mami  不同校最煩就係考試, 考完一個到另一個, 媽咪忙足一個月  發表於 12-6-27 17:30

Dear klpoon,

I have same situation as cmchang0927 , my elder daughter chose 了女校, but my little son will choose the other school. 總之要揀一間合適他們為大前題.

cheers,
chmanpong

回復 klpoon 的帖子

今年阿仔才會上小一, 我也不知到時情況如何...... 阿女中文小學, 阿仔而家個間係英文小學,但到時先算啦, 中學有BACK UP 起碼六年小學舒服D嘛!

klpoon  agree, tks for sharing  發表於 12-6-27 17:14

yi...我囡都係今年上k3呀, 我會同阿囡試報幾間直資/私校,津小的話就咩都唔諗,同哥哥一間, 到時再決定lu。咁呢間小學派位各樣都ok,又唔洗太擔心。係照顧嚟講讀埋一間小學都係好事, 起碼返學放學一次過接,考試時間一樣, 一齊溫書大家都冇得玩, 否則都幾煩, 好似我囝考親試阿妹就慘囉, 冇得睇vcd、now disney、咩娛樂都冇咁濟!星期六日就一定叫婆婆帶走妹妹, 費事佢阻住我同哥哥專心溫書!

回復 chmanpong 的帖子

yesyes...

回復 greenbaby 的帖子

我們家都有一隻豬女wor.... 爛訓豬一名hahahah 你會唔會比你囡試marymount / st. paul??? 我有三件俾唔起直資/私校, 唯有寄望統一派位喇!

我就諗住比阿女讀女校, 聖保祿小學放第一, 之後先放哥哥那間...入唔到咪一心一意同哥哥做同學仔囉   

好在我家一向無開電視習慣, k2-k3時佢哋己適應做功課, 温書, 默書等 ...系怕到時妹妹上埋小學2邊測考時間要請假陪温習, 要預備所有假期黎應付

我仔仔升小三,都有個妹妹跟尾,妹妹幼稚園有一條龍上小學,我都煩緊好唔好跟哥哥讀李賜豪。
兩兄妹一齊返學當然好啦!不過都要睇下小朋友適唔適合讀嗰間學校。
我本人是很喜歡李賜豪、起碼仔仔成績品行OK、又開心!

回覆:小遙 的帖子

希望你囝囝可以入返B班!我都喜歡李賜豪,如果哥哥讀得好,相信會讓妹妹一起讀,但9月就到自行了,都無時間觀察是否合適

小小分享!
沒有完美乖巧的小孩、沒有十全十美的父母、更沒有一百分的老師和學校!
選擇了就要努力向前、快樂地適應、不要住後望、不用後悔、不輕言放棄!
咁、就讀邊間學校都咁開心㗎!

回覆:小遙 的帖子

小遙講得arm,如果選擇了,決定了就不要再向後望,努力面前,積極配合。我心裡已有選擇,亦好肯定李賜豪小學值得讀,所以都唔太擔心了

其實我都有個細女, 但如果要考其他好的學校, 我哋冇宗教分, 心儀的小學又冇世襲分, 所以一定冇希望, 好彩阿女讀緊間有中小的幼稚園, 9成9都會直上, 或者佰考慮首輪同佢報吓玩吓啦! 除非經濟突變, 否則都係俾妹妹直私小.

jasonchloema 發表於 12-8-17 16:14
其實我都有個細女, 但如果要考其他好的學校, 我哋冇宗教分, 心儀的小學又冇世襲分, 所以一定冇希望, 好彩阿 ...
jasonchloema, 你囡囡現在讀那間是很要好的學校了, 又可以開開心心地同同學仔一齊直上, 對學校又有較多歸屬感, 十分之好呀!

係呀! 所以9 成9都會俾佢直上, 但上次哥哥話要等妹妹一齊返李賜豪, 我同哥哥講唔會喇, 佢好似有啲失望咁!

回復 jasonchloema 的帖子

我仔又系喎...話好開心妹妹就黎上小學, 可以系李賜豪一齊讀...小息可以去揾妹妹...bakbakbak

跟住妹妹又問我: 媽媽你第一位放邊間, 之後點放.  我答佢第二放李賜豪, 如果入唔到1st就一定同哥哥一間學校喇...妹妹即時開心到哇哇好嘢.

唉! 聽到佢哋咁既對話, 攪到我好為難下

李賜豪不是有直繫中學咩????  \

咁你地還怕什麼呢?

May媽媽 發表於 12-9-21 11:12
李賜豪不是有直繫中學咩????  \

咁你地還怕什麼呢?

2012-2013年度的學額及分配數字

東華三院李潤田紀念中學  中一學額 36*4 = 144人
自行位 = 43
留班位 = 2*4 = 8
統一派位甲部不受學校網限制學位 = (144-43-8)*75%*10% = 5
統一派位乙部聯繫保留位 = 40  ( 灣仔區:27 + 南區:13)
統一派位乙部非保留位 = 48 ( 東區:37+ 灣仔區:2 + 南區:2   + 中西區:4 + 離島:3)

總結:根據明報資料,2011年自行分配收101份申請表。

其聯繫小學的優勢
其聯繫小學是東華三院李賜豪小學、東華三院鶴山學校

根據以上資料, 只有不多於三十個位給我們小學六年班生...我自己咁睇, 如屬band 2 組別, 可以試下

唉! 話直繫都只要少數人能入到.  都無用!

回覆:灣仔區點幫妹妹簡? 大仔入李賜豪小學, 兄妹同一校好嗎?

咁如果小六得2-3班,每班27人,即係有81個小六生,即係話如果係頭1/3果d,要直上李潤田應該無問題喎。

其實我小朋友現在喺呂郭碧鳳讀緊k1,男仔,但因為灣偉區競爭大,都想早d了解唔同嘅小學。如果就咁睇資料,係咪李賜豪都不太差呢?傳統、嚴、有聯繫中學…但見好小呢間學校嘅資料,比灣仔區嘅其他二線學校仲要少。有家長可以分享下嗎?

‹ 上一主題|下一主題