用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 校車事件睇真D!!
樓主: 哪爸媽
go

校車事件睇真D!!   [複製鏈接]

今日9月6日(星期四),放學時帶住個細路去咗搭的士.
正巧尾隨一架互力校巴 LA 3752(冠忠綠色波浪花紋),正直駛至麗豪酒店向右轉的燈口位時停低等轉交通燈,佢架車突然溜後(成尺),當時嚇死我,亞的士司機即時爆粗大鬧前面架車,鬧完一輪之後,佢仲叫我細心睇吓佢條尾泵把,個衰樣身經百戰都似,條泵把有重新噴油既痕跡仲有少少凹凸暗紋,跟著佢尾,淨糸聽倒佢副機件把聲好响,你哋真系好自為知,仲有亞,記得叫你哋學校既學生返放學小心D,行遠D...有著數,响平路有少少暗斜都溜後既車,好明顯就糸主機件冇力啦!仲有亞,呢 D七勞八傷既車,個Break都唔方好架,趁佢個樣仲睇得吓,冠忠梗糸要賣鬼咗佢益吓D街方啦!!
司機跟住仲話約响1973年,有架大嶼山巴士在羗山道墮崖, 凌空飛墮跌落300呎的山坡,釀成17死23傷既新聞,成為當時香港最多人死亡既車禍,呢D就糸成日上落高山既後遺症。(按:- 網上新聞資料顯示正確日期為1973年7月22日),同埋睇吓佢個牌糸LA字頭,凡冠忠有LA字頭既車都糸响大嶼山(LANTAU)爬山架,吾怪得知啦!!佢哋D大車(4部車都糸LA字頭車牌)而家多數只行平路居多,另外聽聞住响大圍某山上的家長話,佢哋條線糸架細車,唔糸大車,可能佢哋自己知自己事。
網上搵吓 LA 3752 車牌有冇特別新聞,點知响一段 youtube 片內標題是搖擺旅遊巴的片中睇倒 LA 3752 的車輛,行車時車身搖搖擺擺(有D牙煙);另外2008年1月16日有一部冠忠 LA字頭既車被扣查,因為架車輾斃一名女文員,都唔知糸咪個Break…?睇完都自覺好明智,冇幫襯人哋搭校車,搵完你笨,仲要擔心個細路安全,好驚亞!!

回復 哪爸媽 的帖子

哈呢位家長真係得閒同無聊,本來己經靜咗又無風起浪唉!!!
不如直接啲你想薛校長死定沙呂小死好過啦!

回覆:校車事件睇真D!!

做人要有口德,造福後代,祝你出入平安。

唔該唔搭校車的家長,不要再挖什麼什麽新聞.大消息.因並不要每個小孩也能被父母天天親自帶上學.你說的一些事,正要天天搭校車的家長們看了會好受嗎?不要再在乘互力校車的孩子們身上洒鹽吧!同一天空下,做父母的都是愛護孩子的.這個版面,真是負面新聞多.那怕日後沙呂小或想了解沙呂小家長要回正版溝通.註.我不要保皇黨

冬日勳章 醒目開學勳章 熱血金章

管理員不能證明會員敘述的事情之真偽,請有關會員自行向校方反映意見;此外,作為香港市民,如發現有任何交通違例事項,應致電或親身到警署報案室投訴。

現將本主題關閉。
‹ 上一主題|下一主題