用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 校車事件睇真D!!
樓主: 哪爸媽
go

校車事件睇真D!!   [複製鏈接]

我又忍唔住要發表下意見,
第一、我唔知以前個校長會唔會叫人"吾鍾意就咪讀",但就知道d打手會。
第二、點解你覺得家長義工係九吾搭八扮老師?人地唔收錢幫學校做野。冇錯係有d九吾搭八既人,但係時期又好似同之前個校長任期又有d出入...
anyway,我唔鍾意對人,鍾意對事。衣個帖標題係"校車事件睇真D!!",請你睇清楚先好係度嗌。

mamamia1972  認同.  打手們自打嘴巴, 一時話人哋人身供撃, 佢哋自己供撃義工家長就得,大家心照!  發表於 12-7-19 14:34

回復 哪爸媽 的帖子

哪爸媽 我都想知你點解有咁多料?真利害.....

哪爸媽  凡事認真跟進,我責無旁貸使用網絡作介面,如實公開所知真相,這是我甘願折墮的選擇,直至爆無可爆為止!!   發表於 12-7-19 23:19

回復 ElizaChicken 的帖子

我打份工養5口,下年校巴加價對我百上加斤...一個字(慘)

又唔使咁勞氣,家和萬事興~~~~
應知網絡世界是真是假自己咁大個人自己去衡量,相信的咪繼續追落去,唔相信,咪唔好入黎呢個topic,咁唔使咁唔開心,是真是假,用時間等下咪可以知道真相.law。
BK呢個平台比我地分享開心唔開心的事、感受,希望大家互相尊重,不要再互相指罵,雖然唔係指責我,但我睇到都唔會開心。
以下是我個人意見,不代表所有家長,唔like勿睇勿插~~~
對於哪爸媽的說話,我有些都會有點相信,因為佢未出呢個post時我都聽過一些關於呢件事的消息,所以我都會有時入來八掛下。我想他有付出努力去尋找真相,可能說話有點兒激動 (可能佢第一手唔知真相一路好嬲一路打字,希望佢EQ會進步)
Flower

引用:又唔使咁勞氣,家和萬事興~~~~應知網絡世界

原帖由 Flower 於 12-07-19 發表
又唔使咁勞氣,家和萬事興~~~~
應知網絡世界是真是假自己咁大個人自己去衡量,相信的咪繼續追落去,唔相信 ...
人總係鍾意聽愛聽的說話,如不鍾意,從邊個角度都會看不順眼。試下放低執着,可能會快樂些。^_^

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

哪爸媽  認同,我是有不足之處!!  發表於 12-7-19 23:09
ElizaChicken    發表於 12-7-19 16:00
Flower

回復 理旺陽 的帖子

其實唔糸我利害,而糸故事起因太多疑點,d 打手手法又唔惦;一對手幾個 account,
為了校車事件在多次同佢交手的經驗中,對她差劣行為留有深刻印象,
這些都在啟發我反抗並轉化為動力,
所以,呢吓令我啲起心肝,搵齊料去爆佢鑊金既!!
其實 d 料要搵都唔糸好難啫!!多謝支持!!
另外,可能我要盡快打字完成任務,避免我既另一半話我破壞人好事,
所以引致大家誤會我很急燥,我每次都是笑著來爆她的料,閱後的不安,謹此致歉!!
只要你哋輕鬆 d 及慢兩三拍去讀,就冇 mud 特別;
sorry!!

博士即係博士!

回復 justtalk 的帖子

我認同你嘅講法,雖然我小朋友已畢業,但是還有朋友的子女就讀,新校巴安排已為佢帶來不便,還擔心小朋友因新校巴安排(早返遲放)令小朋友疲憊不堪影響成績。我個小朋友也是坐校車,課外活動後也可坐校車回家確是方便。現在新校巴部份路線可照舊時間上落車,但是還未交代課外活動嘅校車安排。

回復 justtalk 的帖子

又真係喎!  大家想想: 每年校巴的問卷和飯盒供應商問卷係同時派發俾所有學生,  但今年就只有飯盒供應商的問卷而沒有校巴, 係味一早就要飛起佢呢?

噢!!我邊有博士咁高級亞,要揭真相唔需要糸博士嘅!
只要有小小腦就惦架隙,博唔博士冇咩意思架!
原來你咁憎亞博士嘅咩!糸咪佢知你嘅衰嘢太多呢!
咁牙!佢有冇四圍唱你亞!我知你有癖好,就糸一唔糸就認屎認屁,
再唔糸就響BK開幾個Acc冒其他家長名發言,比人拆穿就龜縮,
你糸邊個唔難估啦!你又咁憎D過去式家長義工,人哋唔講等我講,
仲夠膽死開公數響街買嘢返嚟義賣,全世界都知啦!!
話明糸義工,人哋付出嘅並無利益,受用不受用,見仁見智,
有目共睹,最基本也應該是尊重他/她們,不可置疑,
如果同你一般眼界,日日心口碎大石,然後再話托槮都話得嘅人比!
我唔介意你擦我鞋,頒個爆料博士涵頭比我,響校車事件中睇怕你都是幕後功臣之一囉!
你再惗惗有冇D平日唔多講嘢嘅家長,又知你/同埋你另一半D衰嘢,頒獎禮又冇份去果個咪糸我囉!

回復 哪爸媽 的帖子

我係karen2138! 我就只得呢一個acc!! 唔該你唔好再係度將我同其他acc拉埋一齊講!只因為有幾個人唔認同你,你就屈人地係同一個人開幾個acc!! 你都得架啦!呢個絕技我諗得你先做到!我唔係精神開裂架!要發表意見洗做咁多野咩?如果我唔係要保護我ge子女!我怕咩開名同你講呀?怕你年紀大呀?我只係一個普通ge small potato家長! 點夠亞博士你咁叻!我係邊個你一定無可能知!因為我就係雲雲長中的其中一個,唔起眼唔埋堆果種呀!就係睇唔過眼D人搞破壞先發言!

你有心要在BK將我地學校唱衰,係你ge目的!其實你而家目的達到啦!BK呢度乜人都睇得,乜人都上得!你不停講要爆料,你咪爆lor!! 你驚乜je? 洗乜週圍試探人地係邊個je?? 呢度咁自由,你咁中意講未自己同自己講飽佢lor!!! 放心喎!實有人跟住黎和應ge!! 聰明果D走晒啦!你放心啦!慢慢爆!

如果校車呢件咁嚴重,你地不如去報警啦!BK幫唔到你架!!

回復 karen2138 的帖子

第一、你係米得一個acc唔關我事,我地係度討論,一味路認同人屈人嗰個係你。
第二、點解你可以語自己係一個普通家長人地唔得,一定要話人博士?
第三、除左你之外我冇乜見過人係度試探人,同埋講真句,你係邊個關我鬼事,話知你係天王老子,我一樣係代表自己發表意見!!

karen2138  I am not talking to you Chicken!!!  發表於 12-7-20 17:22

喂!!又夠鐘可以爆D料過你哋知隙!!
資料來源自2012年7月23日星期一的東方日報 F6 版,
啟事欄內的三則離職啟事:-

第一則:- 互力有限公司曾國強於二零一二年七月十八日離職曾君在外一切華洋轇輵與本公司無關。
如有任何商業聯糸請致電92218382或25117663羅杰章先生

第二則:- 友聯投資集團有限公司曾國強於本年七月十八日已離職曾君在外一切華洋轇輵與本公司無關。
任何商業聯糸請致電92218382或25117663羅杰章先生

第三則:- 裕運服務有限公司與萬達公司營業部經理曾國強於二零一二年五月十日已離職曾君在外一切華洋轇輵與本公司無關。
任何商業聯糸請致電24031111顏小姐.

(配對翻校方提供既資料又話糸行政總裁,而家澄清咗糸營業部經理,講大話!)

睇完之後又有冇人話(懷疑)呢段嘢糸我作出嚟既呢?
唔知學校知未呢?總之有 mud 依陏會唔會告到佢甩褲呢?賠死佢哋都好喎!!
今次既玄機,互力洗幾舊水登報紙公開所謂既要員離職,
擺明就糸要同佢劃清界線,避免為此人惹麻煩,同埋要封殺有關人士在行內後路及避免有人四圍招搖撞騙,定或糸...想推翻一 D 嘢呢…!!
此君離職,對我校 9 月份校車營運有冇影響亞?
哈!!哈!!唔知互力既出現會唔會糸海市蜃樓?...短引…短引,定糸想著草呀!!
8月囉喎,仲玩百變,定糸想背叛全心扶植你既主人呀!!(真丟架)
好似家書所言,這是多麼美的一幅圖畫,令人動容!
今云我哋做家長既會唔會大開眼界,過一個不一樣的暑假呢??

如果互力唔撈,咁就要搵另一間加價 80~100%果間校車公司囉!!勁!!
互力你想走佬,定唔撈!!仲駛唔駛籌備…!點解要夾啱主持出埠,先公佈 D 咁既嘢…,
哼!仲有 D 嘢未交待清楚喎...!!...等亞主持人返嚟先收拾你班死嘢!!想作反丫嗱!!

引用:+本帖最後由+哪爸媽+於+12-7-24+00:57+編輯

原帖由 哪爸媽 於 12-07-24 發表

喂!!又夠鐘可以爆D料過你哋知隙!!
係咪即係退股?間公司邊有資金買新車?就算借車人地都要接送學生,長貧難顧。仲有一個月,夠唔夠時間找車?其實搞咁多事,都唔搵一間穩陣公司去做,要專登改上堂時間就互力公司。真唔明搞咁多野為物?開學冇車我就煩死

Flower

開學嘞!!終於可以話比你哋知…有校車,聽聞系同冠忠巴士集團(港交所上市編號:- 306)買咗幾架大食又等劏既舊巴士,據集團年報話佢哋久唔久都要將D有折舊(內傷)既巴士推出巿場,等有需要既人士吸納,因為棄之可惜既舊車踢出門口,攞翻舊$做營運,再買新車都有化算,總好過咩住個藥煲兼仲駄衰間上市公司個陣勢。
不過,冠忠巴士只賣舊車,唔賣司機制服,如果到時互力D司機肯整套老翻冠忠制服嚟裝假狗開車就Perfect嘞!!到時又可作大9級,四圍同人講我哋搵咗間上巿公司嚟幫手做校車呀!!你睇冠忠架車嚟緊隙,幾架勢!!
前幾日,有個自稱糸以前校車公司既褓母打比家長通知返學時間,當家長聽倒個上車時間就扯火,仲鬧鬼個奶媽:-「咁早!!而家趕住去倒夜香牙!!」嚇到佢未聽晒就cut線。依家連跟車奶媽都齊章,原來搵咗舊屎校車既舊褓姆,點解以前可收現金,而家唔收得呢!!一律支票...,因為好似話幾年有人收完現金車費後穿咗櫃桶底,比佢老細發現咗仲炒埋,自此消失,時至今日有人但求有奶食,所以唔顧得咁多嘞,最多唔比佢掂倒 $,所以件嘢今日可以借屍還魂,咪重見天日囉!!極品!!
仲有,上星期日(8月26日)有個活動,目的地系馬灣挪亞方舟,個活動系教會發板攪既,有教友話,有人見倒學校門口泊咗D新城巴士响度,面都燶埋,仲黑過佢件衫,冇晒心機,個衰樣都幾攪笑,而亞Run超就EQ高嘞,扮傻仔,擔天望地,隨後就焗住上車向馬灣出發…。
唉!!已經四圍見人都唱臭間死嘢點虾我架啦,仲比佢害得好慘添,隻手遮天…藉口用盡,講到口都臭埋兼衰到出面,D人盲定聾架,地球冇晒車咩!!如果比著我哋,兩脅插刀谷行佢,以後打破腳冇車都唔會搵呢間死嘢啦!!有活動就分班攪,減少用車數量,搵互力校車咪夠數囉,或者以後唔外出活動,慳力又慳 $,活咩動,全部早、午及晚留校閱讀,學校裝晒 CCTV,咪話管理不善!!知到邊個再同D魔鬼來往就格殺勿論;
你以為Send個短訊比家長,3:40全部學生離校就得牙!!咪即系游校車河囉,以為冇問題,簡直就系悔辱人類既智慧,你淨系識招呼D有錢人。
哈..哈,真要整番句:「大炮鳴,你正在怎樣去愛??」

k808964  你又唔好斤大聲,我三點幾行過停車場都見好多新城車停响到,不過學你話齊新城揾20幾年學生車錢唔計啦  發表於 12-9-7 00:29

引用:唉,我小朋友坐的校車今天遲到了20分鐘,之

原帖由 learnmore 於 12-09-03 發表
唉,我小朋友坐的校車今天遲到了20分鐘,之後還有幾個站,回到校一定遲大到,希望不要當作學生遲到。連家長 ...
今年我會帶孩子上學,搭7:25班車,但校車要7:10上車,以前是7:50。放學要一個鐘才到,算有改善嗎?低年級沒法梗要搭,我孩子高年級,可以教他自行回家。

Flower

醒目開學勳章 王國長老

版主按 : 請各位能理性討論, 請勿用挑釁言詞辱罵學校/校長/家長等. 如仍有會員漠視版主勸告, 違規會員會被禁言以作冷靜, 敬請注意!

有關校車問題, 請直接向學校反映, 同時亦提醒各會員文責自負. 謝謝!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛
‹ 上一主題|下一主題