用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 校車事件睇真D!!
樓主: 哪爸媽
go

校車事件睇真D!!   [複製鏈接]

我係小學雜談~小學校巴收費 見到的
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

其實見到部份家長好唔開心,只係想緩和下氣氛咋.
大家都有小朋友嘅,暑假學o野,運動,去圖書館...帶o黎帶去
重要家中又有大小事務...已經夠忙.
為呢件校車事件花咁多時間唔開心,好唔底啫!
學校, 香港都需要多些正能量!
就好似見到個立法會,有時都會好心痛.

對啊!無論花了多少時間, 她都看不到自己的問題所在,還認為自己是為了學校,為了家長和學生做了持平公正和偉大的決策, 看到沙呂小就如立法會一樣, 都會好心痛!

路過的校車煩惱者~見新聞都講沙田呂明才小學校車加成40%
有冇人可以比個校車價目參考下~加左幾多錢?

回覆:校車事件睇真D!!

住帝堡城都算近 撘互力要7:30上車 7:45返到學校 8:30上堂 不如學校改返8:00啦 早返早放學 反正 放學仲慘 分兩轉上車 送完第一轉再接第二轉。最早返學既同學就最遲放學 反而 最遲返學(第二轉車)放學就最早 (第一轉車) 即係6:00起身 返到屋企17:00 真係長征

回覆:校車事件睇真D!!

其實用邊間都好 都要設合孩子真正需要  將心比己囉

chrislee24 發表於 12-7-12 00:01
住帝堡城都算近 撘互力要7:30上車 7:45返到學校 8:30上堂 不如學校改返8:00啦 早返早放學 反正 放學仲 ...
上星期突然收到互力公司新通告, 帝堡城校巴更改為7:50上車, 4:00放學落車, 變回遲返早放,  與舊校巴時間一樣, 今次仲留有互力公司聯絡手提電話. 唔知其他車線有無更改時間呢?

KKB009 發表於 12-7-12 09:19
上星期突然收到互力公司新通告, 帝堡城校巴更改為7:50上車, 4:00放學落車, 變回遲返早放,  與舊校巴時間一 ...
唔知遠地有無改變呢? 課外活動後校車有無改變?

哈!哈!我已有新料!不過我要睇定d先爆得!!
但簡單 d 可以爆少少!!
互力簡直就好惦啦!!就用 5 架車跑盡全沙田既,
但...好明顯收生情況並非理想數字,計落條數唔醒晨!!到時中伏,著草都唔惦!!
總設計師眼見人數不足就馬上攪攪新意思!!
就叫學校班王若香(統稱書記們)話比班仲未報名搭校車既人知,
時間同舊屎一樣不變,睇吓會唔會成為淡市奇葩,救救互力校車,
互力我好驚你哋比人嚇走呀!!你唔好唔理我哋呀!!互力校車我會比心機揍大你架 !!
嚟緊我會號召 d 家長比飽飯你食!!嚟得我主場跟我搵食,食到你都得亞!!
如果遲 d 乘車人數你仲唔滿意,我就會推出乘車優惠套餐,
同埋每月搭校車人人記優點計劃,
準時交車費再比張 ice-cream party 飛過你吔雪糕!!
學期尾仲會邀請鄧微先上互力校車比個獎你,(因為我唔會批準姓鄧既入沙呂門口)所以要叫佢响學校以外做,你哋攞個獎返課室威比 d 冇搭校車班友仔睇;
如果你夠膽跟我既提意做,就真糸要寫個服字比你!

p.s. 上次我串你親愛既互力支票仲未過數,你就即時行動過比我睇,你真糸乖架嘞!!車都未攪就做比我睇 !

mamamia1972  原來校長話佢哋係天父派來的天使!我們己經是尚好的福份, 要感恩! (真的?!)  發表於 12-7-14 22:14

回復 哪爸媽 的帖子

有校車價目時間可以提供參考嗎?

引用:+本帖最後由+哪爸媽+於+12-7-13+00:33+編輯

原帖由 哪爸媽 於 12-07-13 發表

哈!哈!我已有新料!不過我要睇定d先爆得!!
請問校巴公司是否改了?

Flower

昨天睇到校長的家書十二, 內容話:
"該校家長因車費增幅太大而乘搭校車人數驟減,校車公司基於營運成本困難為由,至七月初方臨時決定不續約,學校頓時彷徨無助。感謝天父,沙呂不單最終覓得代辦校車的運輸公司,而且同樣面對乘搭人數驟減的情況下,本校的校巴公司願意調撥他區的校巴(細車) ,盡量幫忙協調,共渡時艱。"
係咪即係又轉左新校巴公司??七月初不續約是不是指互力??
Flower

封家書不知所謂,好既唔講吓,衰既就攞出嚟講,屬會學校比我哋慘,
又唔見你比較吓一城呂明才!石門王錦輝!癈話!
我知到所謂的培道小學(私校),是要交學費的,
學生一定唔集中,學生及班數比我哋少,
而且不嬲都糸用褓姆車為主,攞嚟同我哋比,咪又糸耍我哋,
好明顯互力就糸冇實力,唔通想縮沙??佢依家就講定d離題嘢去分散家長既注意力,
仲叫我哋要珍惜福份同感恩,不過未講都我哋有排折墮之嘛!我哋之有今日都好感恩佢囉!!仲死頂!!唔認衰!!
不過大家有冇覺得封家書d形容詞好豐富,寫得出既都用盡,誓要感動人心,
擺明就當你糸低 B 既!!
埋尾仲加多句願意與你一同感恩的薜校長.....睇完之後,尿震都打埋!!
佢太古惑隙.....,所以我要睇定d先,我遲吓仲有料Po上嚟比大家睇!!

點解樣樣野都要放上網度批評呢?什麼叫不知所謂呢?你又知吾知新城點解會同一城呂明才續約呢?成日都話睇定D點解要睇定D?我覺得你過份偏激左D喎。

回復 哪爸媽 的帖子

你呢個所謂沙呂小ge家長, 你如此ge討厭呢間學校,你不如早D走啦!! 日日得閒無野做就上黎搞事!! 明眼人一睇就知你不懷好意啦!! 如果你真係沙呂ge家長,有乜可能會處處都咁針對住新校長架?人地一封家書又要換黎你呢D咁黑心ge批評,唔知以為新校長同你有十怒九仇呀!你個真正身份真係好有可疑!我話你知,已經好多人知到晒你D衰野ga la!! 呢度唔係你一個人架!等如學校都唔係得你一個!你樣樣都不滿係你一個人ge事!為何一個普通ge小學家長會對校長學校抱咁大怒氣?你一定唔係我地學校ge家長!請你唔好再搞事!不過就算你搞,我地班真正家長一定唔會比你得程!真正沙呂小ge家長係好團結架!你唔好再係度害我地!

請各位或其他未曾在此留言的家長,小心去睇清楚這裡的post!! 請小心某幾個acc的人不懷好意!人地9月的小一新家長在討論開學事而,都會無端端有人會鬧人,又或者乘機挑出一D與人地話題無關的事來起爭議!請大家團結,唔好比人有機可乘!無論是新家長定係舊家長,只要是想子女好的,都會想學校好,都會願意支持學校啦!況且我覺得學校唔會係一個校長可以隻手遮天架!唔好人講就去信,用時間、用你們精明ge眼睛去睇清楚真相!

我一直都係果句,每間學校、校長、老師、每一個人都會有犯錯的時候,都會有不足,都不一定是完美的!因為我地唔係神!大家坐埋同一條船,點會想條船沉?所以有D一心想整沉條船ge人,你們一定要小心!

funfun184  趕走黑客 ( 趕走黑心攪事之人 )  發表於 12-7-19 00:17
miutang  支持團結, 反對黑心.  (註: 不要說我是打手, 拜託!)  發表於 12-7-18 13:20

出黎二口六面講清楚啦......好煩呀

你是否清楚全部校巴行車線,你是否明白現在校巴給家長帶嚟嘅困擾。你所說只是部份家長,而我所知道的短線早返遲放嘅安排,不需15分鐘車程,卻要7:30上車,放學要4:35才可上車回家。受影響最少的當然是最多學生上車嘅車站。

受到警告
哈..!你哋終於出手嗱!你主人尋晚去咗澳洲,冇時間照顧 d畜牲!!(噢!!要講澳大利亞至啱;) 做咩唔見你去送機既peaceofworld??個仔又唔join 團, i pad 班又唔參加!!你唔認同主人台戲呀?
我咩背景?總之我資料齊全,你糸邊個我就估倒啦!!你好驚牙!婚紗事件糸你既代表作, 我肯定冇你咁清楚嘞,比返條拎你
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20110612/00407_030.html ,
就交比你攪大佢啦!!反正件事都至今都冇突破!
我而家個標題糸『校車事件睇真D』呀!!
你哋冇料就唔好入嚟玩啦!想大我呀!!講人面,肯定你唔夠我強呀!!
你呢 d 二打六行埋一邊啦!!
喂!!近排咁得閒既,成日四圍行, d 大公司又請你食豉椒炒魷牙?厭唔厭架,唔滯既咩? 淨糸識離題,冇理據的攻擊,同埋响外圍帶人遊花園,嘢又做唔倒!!你讀書讀到幾年班呀?你睇翻我d料,條條都堅架!!請指出邊件糸假既!!
我基唔基督徒關你鬼事咩!!我玩得起冇品,你得唔得丫!!
你哋叫人唔好信我?你都傻既!!人哋有用腦既去思考架,信不信由你!我從來一次都冇叫過人信喎!!冇惱!!
仲戇居到問我糸何方神聖?你拜開神既時候,就占卜吓,睇吓我糸邊個囉.
你記得咪冒基督之名幫我摳魔呀!!肯定唔靈 kan!!
想知我糸邊個?我糸你契哥+契姐呀!!契…!你仲想知 d “mud”,
睇吓我幫唔幫倒你!!轉校車公司糸人都知糸事實架隙,都唔糸咩新聞,你唔駛重覆講比我知喎!你哋想知一城呂明才同新城點解冇事,你咪打去搵佢哋校長,然後直接質問佢糸咪黑箱作業!我代答唔全神呀!!死蠢!!
我爆倒料做倒嘢就叫黑心,我爆唔倒料,成件事有冇人知亞!!如果一早爆晒,咪唔好玩囉!!
比 d 咁優質既嘢比學生,就不如叫善心!!
你又講吓我邊單唔糸真既!!講丫!!講唔講得出??例如呢??
隻手遮天,講大話就要感恩!!皆因校車事件太多破綻,故事鋪排又弱雞。
你驗證吓我 d 料有冇錯!!冇錯你就收聲!!或者爆d堅既嚟睇吓!!
你唔駛忌住我!!你哋吹我唔脹既!!
我做沙呂家長時你都唔知响邊啦!!唔駛你信!!齊心 d 隙?我冇埋你哋堆架!!放心齊心!!

受到警告
回復 哪爸媽 的帖子

收聲啦!巔夠未呀!就等你一個喺度巔飽佢!

畜牲係吾識用手既,係吾底得有人影響學校既!
概然你咁鍾意講咪陪下你囉,我都知我面就吾夠你囉。
不過你講到自己咁冇品就真係好似之前個校長,佢又係叫人吾鍾意就咪讀架。
講開婚紗單野就真係勁樣衰,我個女話勁白痴;大熱天時跳形體舞跳幾次為左人影張婚紗相。
重有而家沙呂小不知幾好呀,起碼吾會有D九吾搭八扮老師既家長,尤其係個個亞叔;日日坐響醫療室。
‹ 上一主題|下一主題