用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門係睇乜野成績?
go

叩門係睇乜野成績? [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆:叩門係睇乜野成績?

五六年級成績表,重要係面試及筆試表現

vincher  對!有些學校睇4至6年級成績表,但第一關取申請表時,只需六年級那張(我上年經驗,可能間間不同)  發表於 12-6-25 19:58
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

回復 Batgirl 的帖子

呈分試第六和八在自行都冇信心成功?還有大抽獎喎!

Batgirl  我地心儀中學傳聞要五名內,大抽獎無信心  發表於 12-6-25 16:25
:verycold: :verycold: :verycold:

Batgirl  我地心儀中學傳聞要五名內,大抽獎無信心。>>>>>>

你地有冇得面試呀?學校的排名唔等於全港的排名喎,如果有得面試就要睇埋面試的表現,隨時嬴番晒!況且你自行唔係揀兩間咩,一間係咁姐,另外間又係要第五名之內咩?不過第幾名之內呢d好多都係唔好盡信就真!

vincher  Agree,勇往直前吧!當然也要準備叩門,以防萬一!  發表於 12-6-25 19:55
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:Batgirl 的帖子

全級考第十乜唔喺屬於band1組別咩?
咁都擔心,起碼扣門都贏面夠晒啦!

Batgirl 發表於 12-6-25 17:03
唉!呢幾日個心忐忑不安
我地嗰區唔夠b1 位( 爭二百幾個)
如自行唔得

我唔知你地係邊區。好多區都係嗌晒救命,其實我相信都係有一定歷史根源。好似西貢將軍澳區,唔知就比佢地嚇死,好多家長一咪係度嗌將軍澳唔夠band 1英中,但係佢地冇講原來好多學生可以跨出其他區,跨去銅羅灣,跨去灣仔,跨去東區,甚至官塘。所以唔好單係睇本區的學額,如果你夠細心去分析,一定可找出點解我自己個區點解會唔夠band  1英中額,咁dband 1生去晒邊呢?

pooh仔 發表於 12-6-25 23:32
全級考第十乜唔喺屬於band1組別咩?
咁都擔心,起碼扣門都贏面夠晒啦!

...

係呀,我同意你咁講。

你考等十,去搵間比考第十的同學的學校,你贏面都會高。
你考第十,去搵間比考第一的同學的學校,你贏面就好低。
你考第十,去搵間比考二十的同學的學校,你贏面會好高。

搵一間有把握就穩操勝券喇!搏,都係句,留番比d有條件等運到的同學吧!

Adam媽媽    發表於 12-6-26 20:44
Adam媽媽    發表於 12-6-26 20:44

No.10 in the whole form/grade is very good already!!
My son's school only discloses ranking within his class, not the whole form/grade. Do I need to ask the teacher for the ranking?

I used to think "kou-moon" is for kids who are in the lower banding. I didn't know top students also have to do the same!

畢業試成績唔重要, 我囡囡間學校連畢業試成績表都唔出,
最緊要係面試, 五, 六年級成績, 同埋之前填表你哋有冇放佢哋間學校响第一位

叩門階段直情係電影生死時速一樣,不單學生和家長,學校都一樣,要係短短一兩日內決定要甚麼學生,選甚麼學生,面試甚麼學生,沒有太多時間去考慮。

所以你有甚麼成績,你有甚麼值得比人家看的,請盡量拿出來,爭取用成績和表現去說服一眾老師。
‹ 上一主題|下一主題