用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 做Profolio一問
go

做Profolio一問

rba93

請問如要做Profolio,用中文做可以嗎?因有些學校是英中

redkoni  Student Portfolio (不是Profolio)  發表於 12-6-20 14:05

回復 rba93 的帖子

考英中就梗係用英文啦

k_0530_a  睇下你考那些英中,一般B1津校都吾洗做緊多野,她們通告已列明收件方式,eg:按次序成績表/小六學生証/IDcopy/校內及校外證書/獎狀/獎牌相片,夾在一起便可  發表於 12-6-20 14:30

可否email一份sample 給我
[email protected]

我還想知自行(即第一round) 可報2間學校,是否在那時交埋profolio 呢

回覆:rba93 的帖子

都是按每間學校既要求 , 交前問清楚 . 否則做到靚一靚 , 到交時間學校都係要果張抽果張 . 成個 File 散晒 .

普通津中(B1)  9成9都唔洗做Portfolio,中學只要你交齊所有COPY  (D CERT. 當然排好D啦,點排都有D技巧,我係分類分科排)  + 報名表,釘埋一疊唔散就交得啦.

D中學都唔建議整到成個FILE咁,佢地唔會睇,佢地只睇有用既野,連推薦信都叫你唔好俾佢------自行時

請問杰杰媽媽, 你小朋友有冇考GAPSK,知唔知大多數人考什麼grade, 得C grade 是不是唔好放在File𥚃

我會喺D

我會喺D証書前加張list

杰杰媽媽 發表於 12-6-20 22:56
普通津中(B1)  9成9都唔洗做Portfolio,中學只要你交齊所有COPY  (D CERT. 當然排好D啦,點排都有D技巧,我係 ...

個人意見, Portfolio一定要做, 而且要靚靚仔仔,  用英文.

一, 可用來報直資, 二, 就算報津校, 也難保最後要走到叩門一步, 準備足一點好. 三, 當總結一下小朋友多年的成績, 對準備面試有用.

rba93 發表於 12-6-21 20:26
請問杰杰媽媽, 你小朋友有冇考GAPSK,知唔知大多數人考什麼grade, 得C grade 是不是唔好放在File𥚃 ...

我不是杰杰媽媽, 多口一下.

你知道GAPSK成績分佈嗎?  最近一年我無再留心, 過往數年大概是,

小學組: A: ~2%, B: ~18-20%, C: ~30-35%, D: ~30-35%, E: Others
中學組: A: ~2%, B: ~15%, C: ~20%, D: ~35-40%, E: Others

C真係超尷尬,可以是剛低於頭20%,也可在50%下,當然你可在4個項目得分知多些,但我懷疑學校無心機同你慢慢看。如果是我去報一線學校,一是重考,一係唔放,你可以根據你報的學校和以上分佈想想。