用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請各家長給我意見!德雅vs聖公會奉基小學 ...
樓主: amybaby
go

請各家長給我意見!德雅vs聖公會奉基小學 [複製鏈接]

如經濟充裕選德雅

醒目開學勳章

德雅小學位於深水埗區,升中網是深水埗,該校直屬中學:德雅中學
聖公會奉基小學位於九龍城區,升中網是九龍城,該校直屬中學:沒有

如果你住黃埔附近, 奉基吧, 聽番來的意見唔錯!  如果你住德雅附近, 德雅吧, 細仔中學條路到時先算!

回復 lyhv 的帖子

其實我係住土瓜灣,兩邊都係差不多,都係要坐校車!噉先煩!你話點呢?噉其實兩間都差唔多啲comment,係咪讀津校算呢?因為唔洗比學費,細佬又跟到!請給我意見罷!謝謝!

醒目開學勳章

amybaby 發表於 12-6-21 16:21
回復 lyhv 的帖子

其實我係住土瓜灣,兩邊都係差不多,都係要坐校車!噉先煩!你話點呢?噉其實兩間都差唔 ...
咁你本身有無宗教信仰?  因為德雅係天主教, 奉基係基督教。  俾我其實如果沒有細仔, 我會揀德雅, 但如今情況, 如果德雅肯收你細仔, 而兩個小朋友學費都唔係問題嘅話, 我都係會傾向德雅, 否則, 奉基!

回復 lyhv 的帖子

我係無宗教的,而德雅係私校,細佬都係要考入才收,不過細佬就算去考私校,我諗我唔想比佢讀德小,因為一定女仔比男仔多,同埋男仔無優勢,德雅中學係女校,所以應該係各自行唔同路囉!你又點睇呢?

醒目開學勳章

amybaby 發表於 12-6-21 17:02
回復 lyhv 的帖子

我係無宗教的,而德雅係私校,細佬都係要考入才收,不過細佬就算去考私校,我諗我唔想比 ...

我唔係德雅用家, 但我都有去過EK德雅小學果邊睇過, 男仔都唔係好蝕底, 因為德小P1-4一級得3班, 小班教學, 每班得25人, 都唔會被太多女仔包圍, 而且有家姐保護呀嘛!  另外佢德育唔錯, 成績都唔差, 咁當然最好問清楚德雅細路入到嘅機會有幾多!  中學唔諗架啦, 奉基都冇直屬中學架, 不過阿仔如果讀得好, 小學讀邊間都一樣, 而且正如之前所講, 佢升中好似都派得唔錯, 到左果陣, 阿仔都咁大個咯, 條路俾佢自己行啦!

回復 lyhv 的帖子

好多謝你比咗啲意見我呀!
‹ 上一主題|下一主題