用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請各家長給我意見!德雅vs聖公會奉基小學 ...
go

請各家長給我意見!德雅vs聖公會奉基小學 [複製鏈接]

小女叩門得到聖公會奉基小學取錄,現有私校德雅back up ,還有一個細佬跟尾,究竟我應該選邊間好呢?奉基係津小細佬可跟尾,唔洗比學費,不過無中學back up。德雅小學係私校要比學費,但有中學做back up,中學係唔洗比學費,學術讀高一年,校風唔錯,但細佬跟唔到尾,細佬到時又要大抽獎再膞過,你哋比啲意見我啦!
   3    0    0    0

你哋會點揀好呢?

我會揀奉基, 第一, 這學校不差, 第二, 細佬之後可以同家姐一齊返學, 佢地感情會好d, 第三, 小孩子無必要要讀深一級課程

系我,我選奉基,因為吾使比錢,可以拿D錢俾囡囡第日出去學D其他野,細老揀小學又吾使煩,過多幾年大抽奬仲加無機會,出生率甘高,德雅學朮讀高一年,我諗應該好大壓力!

其實我係德雅0既畢業生已經係一位媽媽, 我唔係九龍人所以俾唔到另一間意見.
但我想信如果你仔仔就算唔可以直上中學但都可以派到間好.
德雅課程真係壓力會大啲...但我見我哋好多畢業生讀出唻都幾好.真係冇壞到

回復 wingwing1205 的帖子

其實我都係怕咗細佬又好似今次噉抽得唔好,到3年後啲出生率又高,考學校又難咗,但德雅好似啲comment幾好,噉點算好呢?

奉基我唔知,我大女在德雅讀,so far so good,其實德雅只係英文讀高一級,其他科都係用返同級教科書.但此校校風淳樸,確係一間好學校.

兩間超不同既學校, 升中路也極不同。。樓主應該再去佢地各自既小學區, 看看各自家長的意見, 研究分析看看那間合適你女兒。

有時不能只看世襲位而去決定, 我見很多首名女兒的家長, 有小兒子跟尾, 很多也比女兒讀優質的女校。

況且德雅也收男生, 在德雅的男生升中也很不錯, 好像很多升九華,銘賢BAND1學校, 學校對男生也很多支援。

引用:+本帖最後由+amybaby+於+12-6-19+14:40+編

原帖由 amybaby 於 12-06-18 發表

小女叩門得到聖公會奉基小學取錄,現有私校德雅back up ,還 ...
您好像還有祟真,祟真不是又有奉基的愛心,程度又比得上德雅,不是更合您心嗎?

回復 bakusensei 的帖子

崇真我放棄咗,因覺得女仔讀德雅好像升中派位好啲,中學有back up 女校,中學唔洗比學費,小班教學,崇真成三十幾人一班,所以最後都係德雅同津校比較囉!你有咩意見?

引用:+本帖最後由+amybaby+於+12-6-19+15:40+編

原帖由 amybaby 於 12-06-19 發表

回復 bakusensei 的帖子
我有朋友教德雅中學,雖然成積一般,但校風相當唔錯。而且成積好的德小女生,唔少入到上智等。

其實我都係諗住俾個仔考德雅, 之後再向九華,銘賢出發

好似仲有間聖芳濟書院, BAND 1, 男校都可比深水步網選!

好似多數人講德雅多過我叩到呢間津校喎!噉點算好呀?

應該系德雅好滴,但凡有得選都會選私校啦,起碼滴學生系篩過既,除非經濟問題唔讀啦

可以看校內報告及升中情況
http://203.198.171.19/fkwebsite/document/sec2011.pdf
http://www.fungkei.edu.hk/document/report_10_11.pdf
http://www.fungkei.edu.hk/document/plan_09_11.pdf

睇個升中表不是太IMPRESSIVE, 都係1/3 學生BAND 1, 1/3 學生BAND 2, 1/3 學生BAND 3.  一般津小比例.

回復 1241mum 的帖子

其實我係由新界區搬到九龍只係幾個月,所以對升中派位啲中學不太認識,你對奉基升中派位點睇呀?比啲意見我啦!

http://203.198.171.19/fkwebsite/document/sec2011.pdf
粗略地看, 大約有6x個英中, 該校有14x個學生, 大約4成英中. 比一般津小(1/3 學生BAND 1)好小小, 小五小六努力, 都可入英中的.

回復 1241mum 的帖子

照噉睇升中派位係咪應該係德雅好啲呢?噉係咪揀德雅小學會穩陣啲呢?
‹ 上一主題|下一主題