用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神, 聖家 (kowloon tong) 和協恩小學, 怎選呢? ...
樓主: soam
go

天神, 聖家 (kowloon tong) 和協恩小學, 怎選呢? [複製鏈接]

回復 cherry_bb 的帖子

cherry_bb: 你點解放棄聖家, 最後選了那一間?

回覆:soam 的帖子

我囡20分入天神,現在準備勁谷阿囡。

Hi polarbearlee,

Please check pm, thanks!

回復 polarbearlee 的帖子

polarbearlee: 你真的好, 20分入到天神.  知唔知道是否真的好大壓力呢?

我20分好唔好博下呢? 定是聖家(kowloon tong)算呢, 或是聖羅撒好呢?  有何意見?

回覆:soam 的帖子

我有私小backup, 如你有私小backup,可以一博。

我都係34網,但亞女得15分(得1個小朋友,冇宗教),我今年都選小一,諗住聖羅撒排第一

我有朋友得一個女冇宗教(即15分)都博到聖羅撒

以下係我係第二個度睇到再post過嚟......

以我聽回來是這樣的
唔好理甲或乙部, 因甲部係任何一區也可,
咁講乙啦.
每間學校假設收 100 % 學生. 於第一志願收 50 %, 第二志願收25%, 第三志願收25%,
當每位家長都選A 為第一志願. 但A 校只能收50%學生. 咁就睇你個學生號碼幸唔幸運. 幸過的話. 首50% 就入到第一志願.
咁. A 校收完第一意願的學生. 就收 25% 第二志願選A校既學生. 咁願第一志願50%之後既學生. 就只能派去第二志願.
咁好啦.假設A 校第二志願既學生又太多. 咁又SORRY. 只能收頭25% 學生.
好啦. A 校收完 第二志願. 咁選A 校為第二志願的學生. 又是啦. 號碼靚既. 就入到頭25%, 唔得既. 又等派入第三志願

如此類推....

*佢話巳問老師是對的,真的嗎?*

計成績同升中: 天神>協恩>聖家

計易抽: 聖家>協恩>天神

JE0608: 如我20分自行時入表聖家, 唔知入 kowloon City OR Kowloon Tong 好些呢?  我們是34 net.

那間聖家升中好些呢?

醒目開學勳章

karen55407 發表於 12-6-18 08:48
我知,所認我先排天神,如果是基督教徙,則先排協恩

You better to check with 協恩, did they accept 天主教徒 for 宗教分, since I attended St. James (same with 聖公會 school),  their 校長 said 聖公會嘅學校會接受天主教和基督教一樣有5分!

(呢5分有待証實, 唔同學校可能有所不同)

醒目開學勳章

以下係我係第二個度睇到再post過嚟......以

原帖由 prudencet 於 12-06-21 發表
以下係我係第二個度睇到再post過嚟......

以我聽回來是這樣的
我唔信大抽獎時;乙部只有50%係俾第一志願;仲要留25%+25%俾第二,三志願抽囉!
如果咁計,LS同St Joe呢啲超熱門學校咪有成二十幾個位係第二第三志願入到?你試問下EK呢幾年有無聽過第二志願都入到LS或聖若瑟?
原全都唔合邏輯

回覆:天神, 聖家 (kowloon tong) 和協恩小學, 怎選呢?

20分入天神有幾難?2008年及以前,20分自行報天神是入哂的。因為手持20分的天神教徒,很多都嫌天神又細又舊,情願揀一樣有得博的st Mary, mcs, mms等。我今年入了聖瑪利的小妹妹媽媽就係咁樣唔想亞囡入天神。

另外,聖家聖瑪利天神等cannosA 學校全是小班的,只是班數多少的問題。大班教學的天主教學校只有ls同mcs等。

引用:20分入天神有幾難?2008年及以前,20分自行

原帖由 786 於 12-06-25 發表
20分入天神有幾難?2008年及以前,20分自行報天神是入哂的。因為手持20分的天神教徒,很多都嫌天神又細又舊 ...
以前天神未轉小班就易入,家下轉左小班,收生少左一大堆,呢兩年20分已經收唔曬。
大班教既仲有聖羅撒,今年20分收曬,15分都有人入到。

回覆:天神, 聖家 (kowloon tong) 和協恩小學, 怎選呢?

其實2009(沙士加6年),入名校都唔係咁難,因為當年少人生,又冇雙非。相信情況只會越來越差。

引用:+本帖最後由+cutebear123+於+12-6-18+11:10

原帖由 cutebear123 於 12-06-18 發表

But I know the one who got 15 marks can go to 天神 t ...
十五分都入到

引用:我會選九龍塘聖家,+20分好大機會

原帖由 hugub 於 12-06-19 發表
我會選九龍塘聖家, 20分好大機會
同意,今年 20 分入聖家收哂,同埋我個人鈡意聖家多 d

引用:我會選九龍塘聖家,+20分好大機會

原帖由 hugub 於 12-06-19 發表
我會選九龍塘聖家, 20分好大機會
同意,今年 20 分入聖家收哂,同埋我個人鈡意聖家多 d

引用:+本帖最後由+Anpanmama+於+12-6-25+05:59+

原帖由 Anpanmama 於 12-06-25 發表
協恩只計聖公會之教友

Anpanmama  thanks for clarify !!  發表於 12-6-26 02:50

我都有問協恩小, 他們只計聖公會教友5分, 天主教唔計.  
但我想如果最保守的做法, 應該是用20分自行入表聖家, 如果唔得, 等抽協恩.

但各位認為聖家(kowloon tong) 好定聖羅撒好呢?

聖羅撒英文是否好些呢?  請指教.

I vote 聖羅撒
‹ 上一主題|下一主題