用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

小一讀後感 [複製鏈接]

想不到小朋友這麼快便完成小一階段,大家有何感想呢?

整體上我很開心小朋友適應小一學校生活,熱愛上學,投入參與學校活動,功課量不算多(下學期還較上學期少);但有一件事情很奇怪,下學期中文科竟然沒有小測?!?!

我想知道除了普教中入D班外,其餘小朋友升小二是如何分班呢?

下學期是否沒有家長日?成績表會在何時派發?
   2    0    0    0
<b>[size=medium]囝囝今年9月就係中學生喇</b>http://www.tickercentral.com/view/2ljc/4.png[/img][/url]

-我小二下學期都有中文小測.
-多數係原班升上去
-下學期小朋友自己攞成績表返屋企,如果想知道小朋友自己班裡考第幾,就要打電話比班主任問啦! 至於幾時派就冇講定既,但一定放暑假前o羅!

中文科小測?有既咩?我個女果班唔覺有既?

大家好, 可否一起交流??
我女現在是小一學生, 想問下, 班主任是否年年不同??

回復 yimchan 的帖子

係呀,每年不同.

Thank you Namson reply.
剛考完試, 大家是否可以鬆一鬆?? 不過又好快要大考...
其實如何編下一年的班別? 是看全年成績還是只看下學期成績?

升班睇下學期成績,成績表背面有寫的。

至於升讀二年班,根據今年經驗,B班是普通話班,其他3班隨意編,無分精英班了。

雖然話無分精英班,但以三年級為例,普通話班的成績比較偏高.還有三年級是D班是普通話班.

carolyktong, Namson,
十分感激你們的幫忙和回覆...
我都覺普教中果班, 排名前果批入到...但不知其他班是否真的冇分成績分班呢?? 你們小朋友是否今年升小三呀?? 我小朋友升小二....
只想了解多小小, 當小二入唔到普教班, 其後小三至六是否冇機會入到??

你們好!! 介唔介意大家交流下...

回覆:yimchan 的帖子

因小二普教中嗰班會原班直升,所以我估好難喺小三至小六轉番入去

回覆:小一讀後感

根據先生講,二至六年級普通話班,大部份都會原班直升。

多謝大家解答!!
咁學校把某D好成績既積咪在普教班, 那麼普教班在教學方面會否有不同? 會否學既野會較深較快?

回覆:小一讀後感

我覺得又唔會特別深,分別只係會用普通話教中文,另外,亦不是最叻果啲全部入哂E班。親身體驗,有一部份比較好成績既,亦有一批成績普通嘅同班。

醒目開學勳章

各位好!
我囝囝今年9月升讀小一,想問下小一平均一日會有幾多樣功課?多唔多要抄寫?一星期會有幾多日著運動衫?

引用:我覺得又唔會特別深,分別只係會用普通話教

原帖由 lingkinkin 於 13-07-11 發表
我覺得又唔會特別深,分別只係會用普通話教中文,另外,亦不是最叻果啲全部入哂E班。親身體驗,有一部份比 ...
絕對同意,唔覺特別教深,亦唔係全班小朋友成績好

COE1205 發表於 13-7-12 12:31
各位好!
我囝囝今年9月升讀小一,想問下小一平均一日會有幾多樣功課?多唔多要抄寫?一星期會有幾多日著運動衫 ...
功課時多時少,多都試過7、8樣,唔多抄寫,係中、英文生字先要抄寫,一星期有兩日體育課,另逢二(低年級)、四(高年級)有早操,若早操那天不是有體育課,那一星期就要著三日運動衫了!

COE1205  thanks!  發表於 13-7-15 16:06

yimchan 發表於 13-7-11 15:50
多謝大家解答!!
咁學校把某D好成績既積咪在普教班, 那麼普教班在教學方面會否有不同? 會否學既野會較深較快 ...
其實學校沒有把成績好的放入普教班,因為係家長選擇入唔入的,以今年為例,全級第一果個都唔係普教班。
所以普教班,只係中文用普通話教,學習內容同其他班無多大分別。

Thank you...lingkinkin, fennielg and carolyktong..

其實之前都有問過校長,佢話普通話班原則上全班直上,但如果老師覺得個別學生學習上遇到困難,亦有可能從普通話班調出來;同樣地,若個別學生想轉入普通話班,而老師亦覺得佢能力可以,學校亦會考慮。

‹ 上一主題|下一主題