用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一書包
樓主: 2bbma
go

小一書包   [複製鏈接]

anpanman_kb 的帖子

Seven係尖沙咀海運大廈的Barocco有得賣

杰杰媽媽  銅鑼灣利園都有  發表於 12-6-19 16:44

gloriahung 發表於 12-6-19 12:54
Seven係尖沙咀海運大廈的Barocco有得賣

今日去睇過,見索繩,小一會唔會唔識用,定係拉鍊好啲呢?有無用緊!

On average how much for a Seven school bag?

醒目開學勳章 王國長老

chris_cheung 發表於 12-6-19 17:25
今日去睇過,見索繩,小一會唔會唔識用,定係拉鍊好啲呢?有無用緊!
我囡囡小一已經係用緊索繩款, 完全無問題.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:On+average+how+much+for+a+Seven+school+b

原帖由 jonahlee 於 12-06-19 發表
On average how much for a Seven school bag?
Big1080, small1050

jonahlee  thanks  發表於 12-6-19 22:27

回覆:小一書包

我個女9月升小一,身型較細,而家先高104cm, 重35磅左右!
想問日本書包(小丸子)嗰款!唔知好唔好?

elmo520elmo  好睇好用但好貴亦好重的。  發表於 12-6-21 10:58
杰杰媽媽  你搵隻料唔過1KG就差唔多,我仔當年都係咁輕,大風都吹走佢,咩都要同佢搵最輕既  發表於 12-6-21 03:42

日本書包不好處內籠較細, 比想像中細個, 一般約1100kg, 一般放A4size, F4一定不可, 冇水壺位
好處有些型號間隔不錯, 背部承妥很好, 是主賣點, 如果學校是書包放在學生椅子側, 開關設計上不大方便, 始終設計for日本小學生用, 不過學校不多書薄, 有櫃放書包, 都不防試下, 但一般約HK$2000 以上, 但記選超輕, 約800kg以下的.

我自已就買了兩個書包:
一款日本書包, 貪承妥好, 間隔整齊, 素色, 但另搵了一個手挽的for放A4,F4 papers.
一款較薄,防水,靜色日本背包, for 考試, 小書時, 交替用.

其實台灣書包都好好, 又平又靚, 也較適合香港用.

妹妹豬 齊來做個好朋友)

我都睇中台灣書包, 但係知唔知香港有無地方有得買?
書展會唔會有得買架?

醒目開學勳章

買咗日本書包

2bbma 的帖子

香港台湾代購,計埋運費都係平

妹妹豬 齊來做個好朋友)

回復 zitaeric 的帖子

請問哪裡有代購?

zitaeric 發表於 12-6-21 11:03
日本書包不好處內籠較細, 比想像中細個, 一般約1100kg, 一般放A4size, F4一定不可, 冇水壺位
好處有些型號 ...
請問台灣的有什麼牌子好介紹? 這個星期會去台灣, 誠品會有嗎? 或是要其它的百貨公司?

用緊Lego都幾好

回復 獅子狗 的帖子

I took my boy to Sogo, wanted to let him try the Lego schoolbags.  However, to my suprise, he did not like the Lego schoolbags at all.  He chose a black SPI schoolbag...

The SPI schoolbag that he chose has ACB (air cusion back).  There is a free pump and we can pump air later when the air cusion becomes flat.  I tried to compare it with the Lego schoolbag.  The SPI ACB schoolbag seemed to be much more comfortable, and I like the side pocket with zipper to put the water bottle.  Regarding the weight, the SPI schoolbag is heavier than the Lego schoolbag, but the difference is not significant.  So, done deal!  The P1 schoolbag for him will be the black SPI ACB schoolbag.

hoihoima 發表於 12-6-23 20:13
回復 獅子狗 的帖子

I took my boy to Sogo, wanted to let him try the Lego schoolbags.  However, to m ...
我早前都帶過個仔睇所講的兩個牌子, 但佢全部款都唔鍾意, 所以我諗住買公仔款俾佢用, 等佢開心埋個小一、二先再轉SPI, 希望佢大個D可能會唔好意思再用公仔款...

醒目開學勳章

遲D書展各大牌子都會有counter, 你地可以帶小朋友一次過去試晒咁多牌子先決定, spi, lego, dr kong, 3M, 各款公仔書包

引用:遲D書展各大牌子都會有counter,+你地可以帶

原帖由 vinyasa 於 12-06-23 發表
遲D書展各大牌子都會有counter, 你地可以帶小朋友一次過去試晒咁多牌子先決定, spi, lego, dr kong, 3M, 各 ...
請問SPI 全名係乜?邊到的出品?

阿仔小一學校校展時買了spi呢款, 比想像中輕, 多間格, 唔係重lego好多, 原本我想買lego的, 但佢見到人人買佢就自己選, 校展時$2xx, 佢喜歡, 用了一年都好ok!

http://www.spi.com.hk/ch/products/concerto/index.html
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

回復 vinyasa 的帖子

請問知唔知書展約幾時到開始?
我都要同個仔準備小一開學

明師奶 的帖子

7月18至24日

‹ 上一主題|下一主題