用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一書包
go

小一書包   [複製鏈接]

請問大家會選購咩書包會比較適合小學生呢?

太細又裝唔落a4 size, 太大個背架又唔arm...

16    0    0    0

個人立場, SPI no good~ (用了個幾月已甩皮甩骨)

而家用緊 lego small size, 輕, 挺身, 札實. 價錢合理. 冇爆線, 而家仲好新淨.

小一書包最緊要輕身. 小一都有好多書本. 要預備一個細環保袋,分開擺放. 提他們小心記得要收拾好所有東西先可離開.

買了Dr Kong 細碼書包, 有何意見?

回覆:natalie-mama 的帖子

me too

moonychan 發表於 12-6-15 13:49
個人立場, SPI no good~ (用了個幾月已甩皮甩骨)

而家用緊 lego small size, 輕, 挺身, 札實. 價錢合理.  ...

請問 lego 書包可以去那兒買?

我用過spi咁耐以黎最輕既款(同seven一樣重) ,但宜家已經冇出,好似倉都冇得賣lu,我仲有個舊既收埋係床下底,用左3年仲未爛,只係對得佢耐換左

回復 杰杰媽媽 的帖子

想問下係邊隻款, 有冇型號?

https://picasaweb.google.com/100073559703335311558/2012615

係7年前既產物,但真係好輕,宜家佢YAUMATEI個倉唔知仲有冇.    SPI---CAMPUS

回覆:2bbma 的帖子

有些學校啲工作紙喺用"F4"喎!

you can find Lego in Sogo.
My daughter is using Seven. It is lighter and the material is good. We are not going to buy new ones for her this year.

引用:+https://picasaweb.google.com/1000735597

原帖由 杰杰媽媽 於 12-06-15 發表
https://picasaweb.google.com/100073559703335311558/2012615
我五年前都買咗個呢欵SPI俾我仔,但係上荃灣個倉買(依家個倉都唔知仲存唔存在),用咗三年,因亞仔大咗,書包太細了,於是轉咗個Lego俾佢,非常輕身。兩隻牌子都好襟

但講到輕同靚,梗係首選啦,但對於我太貴了。加上成$1000嘅袋週地放,我覺得好肉赤。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:個人立場,+SPI+no+good~+(用了個幾月已甩皮

原帖由 moonychan 於 12-06-15 發表

而家用緊 lego small size, 輕, 挺身, 札實. 價錢合理.  ...
My daughter has been using the same SPI school bag from P1 till now (P3).  And it's still in a very good condition.  I plan on letting her to use it again in P4.

+3金熱血 貢獻勳章

引用:買了Dr+Kong+細碼書包,+有何意見?

原帖由 natalie-mama 於 12-06-15 發表
買了Dr Kong 細碼書包, 有何意見?
買咗就用住先。自己親身感受下係咪好用。

不過Dr Kong都幾重。

回復 杰杰媽媽 的帖子

原來係呢款! 知唔知除咗呢款外仲有邊款係輕身? 我都想阿女用得舒服!

只有呢款SPI同SEVEN一樣咁輕,

LEGO係輕,但一裝晒書揹上身,個底就dur晒,跟本D書都唔係貼背

杰杰媽媽 發表於 12-6-16 11:34
只有呢款SPI同SEVEN一樣咁輕,

LEGO係輕,但一裝晒書揹上身,個底就dur晒,跟本D書都唔係貼背 ...
杰杰媽媽, 我想問下還有款 SPI 可以值的推薦?

杰杰媽媽  我仔宜家大左就用spi-Oxford,但重d  發表於 12-6-16 13:16

SEVEN 係咩牌子? 邊度有得買?

回覆:小一書包

我買左SPI 書包Active Special

girl_girl_email  今日見到,太重。  發表於 12-7-7 22:29
‹ 上一主題|下一主題