用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心教好學生的中學
樓主: qq123
go

真心教好學生的中學   [複製鏈接]

引用:最近為孩子請了一位屋邨津貼Band1學校畢業

原帖由 cccccl 於 12-06-18 發表
最近為孩子請了一位屋邨津貼Band1學校畢業生補習英文,他說多得學校老師用心教,即使他從未外出補習過,他 ...
以前我想唔通,學校花了這麼多人力物力,老師又培訓,又師範,有乜理由教書衰過你班唔知係登台定做傳銷嘅補習社職員。後來,我上一些青少年forum, 見到有補習社出千幾元買一些學校一學期一科筆記和試卷,幾年前又有位星級中文導師貼中會考作文題「檸檬茶」(作文題都貼得中,仲要係lemon tea!!)即刻明晒。咁樣讀書叻,學校真係無能為力,都係去補習啦。

orangebb  真係有咁樣嘅補習社架, 不過都要家長配合先成事, 哎, 真係無話可說!  發表於 12-6-19 10:08

醒目開學勳章

JustAParent 發表於 12-6-19 08:46
以前我想唔通,學校花了這麼多人力物力,老師又培訓,又師範,有乜理由教書衰過你班唔知係登台定做傳銷嘅補 ...
所以的女早排在學校library 借高一form 的past paper黎影印時,老師如面臨大敵,驚佢拿去賣,最後攪清楚,先比佢拿走copy

其實老師都係人, 都一樣會有人為咗糊口, 有人hea 住做......不過, 我相信真係為數唔多, 譬如話寫子樓十個有9個無工作熱誠, 但係, 老師呢個行業, 真係比較難, 既要教學, 又要應付校長/主任/科主任, 甚至一大堆家長; 小朋友易教自動波就話, 一班有時仲要分2個全級最頑劣或者要支援嘅小朋友,  又要應付進度, 又要維持課堂秩序; 如果小朋友成績好仲要話只係家長/補習老師功勞, 都唔好話唔令人洩氣!

我小朋友仲係讀緊小學, 起初我都對部份老師有微言, 但係日子耐咗, 見多咗, 甚至返學校做多咗義工, 真係令我對老師們改觀咗好多!

學校放學時間係下午3點, 有次6點幾我路過學校, 見有個同學仔同英文科老師企係巴士站等巴士, miss 睇住個小朋友上巴士佢先行返學校........我問阿女, 原來佢話有幾個同學英文成績唔係幾好, 放學後老師幫佢地補習(教功課), 可能呢個女仔無人接放學, miss 又唔放心佢一個人等巴士, 咪送埋佢上車先囉......(呢件只係其中一件呢6年, 我見到嘅事咋!)  

Chowwy  I am happy to see a lot of appreciation for teachers here. Most parents in Hong Kong regard themselves as "customers" of education more than they are "partners" with the teachers.   發表於 12-6-22 09:39
Jackieson  我都信有好多好老師! 睇完真係有d感動!  發表於 12-6-19 12:06

回覆:Yanamami 的帖子

學校及補習社的謍運目標不同,教學重點不同,要平常心去看。

我都見到大部分補習天王天后的學歷真的普通,他們的目的是不擇手段的"求學只是求分數"。他們轉到學校任教,可能被教育局的規條,額外非教學任務折騰到,想教好基本課程都唔夠時間,伺來時間操練及分析公開試試題。(試看今年文憑試的課程教不完的問題。)當年老師是有充裕時間幫我們預備會考及高考。

校內試又略有不同,老師又好難刻意放水,又是有人投訴,求學不是求分數之下,可能是死罪。補習社教英文我不知道有沒有考穫基準試,如果沒有,教育局是否要反思呢?當然他們一定會將責任推給家長。

另一方面,校園驗毒是一個經典例子,販毒源於校外壞份子,教育局無權執法,只可以搵學校,家長,及學生來搞,就算不幸癹現,又沒有人手跟進。所以當年學校問我們是否自願禳小兒參加,我們一口拒絕。因為,我們好了解小兒,不用驗毒來證明,笫二,為何不針對左青龍右白虎,而是莘莘學子,三,跨境販毒及吸毒,應該在源頭堵截,不讚成用"鋸箭法"消遣我們。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 Yanamami 的帖子

係呀, 真係呀, 我小朋友都係咁講, 佢話老師教得佢地好明白, 好清楚架!  

回復 ANChan59 的帖子

我真係好同意你講, 真係唔可以將老師日常教學任務, 同只針對性貼題目嘅補習社相提並論架 !

學校係乜都要教, 重要唔重要都要教, 由零開始, 概念要清晰, 又要照顧學習差異, 所以就算補習社真係操卷而令學生取得高分, 都唔可以完全抹殺學校老師嘅付出架!

現今社會點解會衍生咁多補習社, 其實多多少少係因為課程深咗, 家長要求高咗, 同學仔倚賴咗; 好似多咗人食補健品咁囉!

回覆:orangebb 的帖子

唔知係唔係,男女関係,男仔係冇咁介意老師教得好唔好,自己或者一班同學自己搞掂。又好似搞喎。

sowasabe  重覆又重復去睇書及做問題直接明白為止.  發表於 12-6-19 12:47
Jackieson  係呀, 阿仔只介意老師好唔好人, 篇吾篇心, 但吾介意老師教得好唔好...  發表於 12-6-19 12:12
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

都有可能架, 一般女仔心思都係細密d, 對人要求可能高d都唔奇架!

orangebb 的帖子

香港英中女校多過男校

Yanamami  人口都女多過男, 禁好應該女校多d.  發表於 12-6-19 11:19

引用:回復+ANChan59+的帖子 我真係好同意你講,+

原帖由 orangebb 於 12-06-19 發表

我真係好同意你講, 真係唔可以將老師日常教學任務, 同只針對性貼題目嘅補習社相提並 ...
我唔係一棍打晒所有補習老師,自己教小朋友都係看重點和不明白的地方,希望佢地搞清楚概念從而改善成績。如果小朋友真係唔明白,學校老師和家長又抽唔到時間,補習社又教得佢明,我當佢神咁拜都嚟唔切。最慘見有D補習社不擇手段,又收買學生賣卷,又有「神功」可以貼中會考題,我真係怕咗佢地,最多自己辛苦D。

相較之下,芬蘭小朋友唔多補習,學校又唔分精英班,學生成績也名列世界前矛,有Nokia, 又有Linux, 依家重有隻Angry Bird, 真係呢 ...

因為你仔仔屋企有高手爸爸媽媽再加上又叻仔當然不介意老師教得好不好.反之我女女因為家人幫吾到手,所以只求老師教得好教得明.如有不明白只可以靠重復睇書及做問題直接明白為止.

回復 sowasabe 的帖子

I don't mean that, I am sorry to cause confusion and upset you or other parents.
Eventually, I was the same style as my son. We had good time in the school, we worked hard to secure better grades for examination only. We preferred study group instead rely on teachers, that's our preference only.

After G9, he doesn't want us to help him in revision.

吾緊要啦! 我都係講真心話.有時都會諗如果我地有你甘叻阿女會更出色.但現在都好呀靠佢自讀自解有今天成績我都好滿意啦.(阿女至今年中五才出去補M2,其他無補啦)

回復 JustAParent 的帖子

我當然明白你意思 !

我自己90年代, 都做咗好多年補習架(因為要靠自己, 賺錢交學費), 做過補習社(小組對功課), 又教過英文(都係小組, 不過專攻英文), 亦試過單對單上門!  不過就唔係今日嗰種貼題目, 操卷, 同星級導師嗰種囉.

我覺得老師教得好唔好, 好睇個細路受唔受. 佢鍾意個老師或某科目, 自然會比心機聽書, 寫notes, 做齊功課. 測驗考試溫書.  相反, 個細路上堂只係發白日夢. 咩學校都幫唔到佢.

Jackieson  totally agree  發表於 12-6-20 10:39

回復 Glau 的帖子

Match with school and teachers....   so true.

回復 cccccl 的帖子

只能說是地區名校,問過不是住在這區的親友,十居其九未聽過該校名。所以我覺得它不是名校。

回復 qq123 的帖子

My friend's son in DBSF.3(G.9) said in facebook ”Our English Exam Compre = F.7 English Paper......... Put A Level compre next time ah bun........ SO....OUR G.10 PAPER????? UNIVERSITY LEVEL?!”
‹ 上一主題|下一主題