用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心教好學生的中學
go

真心教好學生的中學   [複製鏈接]

2    0    0    0

回復 qq123 的帖子

B1頭津中,為求學生好表現,反而學校幫學生會更多!

qq123 發表於 12-6-14 14:15
我囝小五, 差不多要諗定中學。

我囝學校 (私校), 每年都有好多師兄師姐派入各名英中, 但聽佢地口吻, 好多 ...

我見過有九龍區某女校的數學考試題,有的已是人家中二的課題,可想而知,不是人家不教書,可能只是小朋友未必跟得上!這些同學唯一的出路就是找補習(跟家底雄厚沒關係,因為就算沒家底的,為了小朋友能跟得上都要節衣縮食給他找補習),或者由高學歷的父母教導。

選一間自己程度的學校比選一間名氣大的學校較為可取。
:verycold: :verycold: :verycold:

qq123 發表於 12-6-14 15:24
無人話跟唔上, 係成績勁叻tim, 不過全部唔係學校教之嘛。

你不是話有同學要補習嗎?跟得上的同學還需補習嗎?
:verycold: :verycold: :verycold:

其實宜家仲會唔會有band one中學係學校真心教好學生, 唔係靠家長谷的中學?? (九龍區)

有呀,,,
我女嚟緊升S2 ~

當然,你提到津中真係派位入會有個別例子,特別非一條龍/直屬小學上嚟可以有不同類型學生(始終有band1生靠強勁人力物去喺三次呈分谷個好成績派位)...咁呢D case如果中學老師可以令唔佢升中後唔補習真係無可能,,,,

我女學校都有不少人補習呀(不過絕對唔係學校要求),但我女本來係由傳統小學上嚟,小學會將學業上責任推好多俾家長,升中後我可以比較到兩樣完全相反作風學校o既感覺~

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

qq123 發表於 12-6-14 15:53
識講流利英、普通話、日文, 中英數全部搵現職名校老師補, 學樂器全部請名師教, 每月補習+課外活動洗幾萬的 ...
如果家長自己要谷(學校無迫你,無將成績上責任推俾你),咁你洗幾錢去谷到個仔周身刀都唔關學校事啦????

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

qq123 發表於 12-6-14 15:53
識講流利英、普通話、日文, 中英數全部搵現職名校老師補, 學樂器全部請名師教, 每月補習+課外活動洗幾萬的 ...

識講流利英、普、日、中英數,全部跟名校或名直資有甚麼關係呢?看來這個跟個人心態比學校還多。

講到補習,說實話,特別在中一級別,名校的學生真正要補習中英數的不算多。恐怕要補習的,一般band 2、3學校還要比名校的多!

我其實真係十萬個唔明, 點解成日都有人覺得學生好唔關學校事? 學生叻, 就係學生父母本身醒, 學生差, 梗係學校唔識教或者教衰佢. 做人公平D啦 !

我反而想問, 好似父母教仔, 在公在私, 有邊間學校唔想教好D學生, 心一定有,有無力就難說.

樓主自己都無真心付出,卻想找到 學校真心教好學生的學校?

我囝小五, 差不多要諗定中學。

其實宜家仲會唔會有band one中學係學校真心教好學生, 唔係靠家長谷的中學?? (九龍區)
九龍區 不知 有冇 band one中學 谷得勁過 男拔、喇沙、伊中 和 保一

qq123 發表於 12-6-15 10:03
我父母做飲食業和零售業, 工作時間好長, 咁多年都無理過我地幾姊弟的學業, 真係可以講無付出過, 我2個家姐 ...
我女都係沒有補習,我亦沒有在學業上幫助佢,靠佢自己去摸索學習,但小朋友終歸有惰性,如果圍住怇身邊同學仔成績好過佢,佢會勤力些去追及想方法點樣讀好的.而去到中學受朋輩影響會更大,我都想找間學校谷,同學勤學既中學,而無須去補習社.有既話我知.

qq123  你明白我想講甚麼  發表於 12-6-15 13:34
‹ 上一主題|下一主題