用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心教好學生的中學
樓主: qq123
go

真心教好學生的中學   [複製鏈接]

Quote:elbar+發表於+12-6-14+18:39+九龍區+

原帖由 qq123 於 12-06-15 發表
我家姐個仔讀男拔, 除了英文深之外, 其他野其實差不多, 學校亦都唔谷。

伊中一樣, 我有熟朋友讀緊, 亦都 ...
如果離開九龍可一看 皇仁、張祝珊、林護 和 曾肇添

回覆:cameo 的帖子

欣賞你心水清,好多家長事無大小都推給其他持分者。事實上好多問題源於家長的無知及無奈。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

qq123 發表於 12-6-15 09:56
如果你小朋友讀私校, 你識得佢地, 你就會知道點解佢地咁叻, 係唔關學校事。 ...

其實和私校無什麼關係. 不過, 我就係私校用家, 我真係講唔出' 小朋友讀書好學野叻唔關學校事' 這句話.

老老實實, 真係完全跟唔到樓主的邏輯,

1. 女兒讀私校,學校方面其實無咩做過野
2. 家長本身都好少理佢
3. 女兒細細個開始,放學已經識做晒d功課、溫晒默書、上堂自己做埋筆記, 一直都無補習
4. 有小聰明,企穩在band one成績

即是說, 樓主孩子的學習基本上完全獨立於外在客觀環境, 女兒如此, 神人也, 夫復何求? 又點解話'讀一間學校, 無壓力的, 佢可以變成好差好差'?  又為何要找'真心教好學生的中學',  派位派到邊都可以啦.

霖霖B媽咪  Yes. agree !  發表於 12-6-15 15:54
ABC-DAD  我估係想講DNA嘅唔同啩。估吓咋,因為我都唔明?  發表於 12-6-15 14:51
cameo  like X N   發表於 12-6-15 14:27

回復 JustAParent 的帖子

Loud and clear.
Great remarks.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

嗯,,,我女只讀津校,身邊主要都係津校家長朋友,,
我女同樓主個case有D似,其實搵番banding配合,學校作風同自己配合o既中學就可以咯,,唔一定band1A先係band1學校,,,
如果你開帖主要想問吓有冇呢類真係教學o既band1中學?? 梗係有啦~ 可惜我女讀緊係女校,否則作風都可能合你要求
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

http://hkage.org.hk/b5/index.html

我估這間才能幫到樓主.

qq123  佢宜家返緊學校的資優課程  發表於 12-6-15 16:25
cameo  Y ?? 升中除非學校提出,否則呢個年紀幫唔上咩~ 因我女升中後做左(中大),得個知字,早D知先可以有D日常訓練  發表於 12-6-15 15:09

引用:嗯,,,我女只讀津校,身邊主要都係津校家長朋

原帖由 cameo 於 12-06-15 發表
嗯,,,我女只讀津校,身邊主要都係津校家長朋友,,
我女同樓主個case有D似,其實搵番banding配合,學校作風同自 ...
那麼你可否跟我分享?皆因我女再過一年便要選中學了。謝謝

Thanks
Mo-ma

mo-ma 發表於 12-6-15 14:43
那麼你可否跟我分享?皆因我女再過一年便要選中學了。謝謝
當然可以,,,只怕未必幫得上D咩啫
上年派位EK呢度幾位活躍份仔幫我唔少啦,佢地重要係私下PM同我分析兼俾意見(當局者迷),呢D真係無私~

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回復 qq123 的帖子

你囝平時唔溫書, 臨考試先至溫,仍然穩佔band 1成績, 說明他資質很好,不一定差過名次較前的學生,只是自行機會底些,但大抽獎儘管揀心儀的好學校吧。

上到中學,靠補習是不可能名列前茅的,如果你囝在一間競爭性較大的中學讀,相信會變得較勤力,加上發揮他的小聰明,到時成績更有機會進步。

其實band 1校一般校風都很好,派那一間都沒問題,你囝不會「變得好差好差」,不必多慮了。

Jackieson  agree  發表於 12-6-15 20:10

qq123 發表於 12-6-15 13:31
我個係囝囝。

1. 我不是講現在的學校無咩做過, 我囝囝現在的學校是ok的, 我講緊的是中學, 好多名校, 收ba ...
我覺得應該選擇一間比較囝囝程度高些少的學校, 我個人意見就首要系英中, 然後睇自己成績,band1中就選擇band1頭,band1尾就選擇band1中 ......, 甘樣選擇俾得你囝囝入到既學校,已經証明是適合佢程度既學校, 至於入讀後, 以你囝囝既情況, 我相信一定9成好似我阿仔一樣, 初中成績多數在中游至中下位置, 至於會否回升, 就要睇小朋友幾時夢醒在香港讀書要有好成績, 除左要記性好, 仲要加上勤力, 唔系平時唔會溫書, 放學做完功課就睇電視上網, 考試死到臨頭先至溫, 小學係咁就的確可以ok., 可惜到英中就要加多些少用"心"既額外付出...

samuel89 發表於 12-6-15 15:29
我覺得應該選擇一間比較囝囝程度高些少的學校, 我個人意見就首要系英中, 然後睇自己成績,band1中就選擇band ...
咁希望我女都可以好似你個仔咁,,,,佢情況奇怪,急又急唔嚟,完全唔理我又唔放心

cameo 發表於 12-6-15 15:56
咁希望我女都可以好似你個仔咁,,,,佢情況奇怪,急又急唔嚟,完全唔理我又唔放心
...
其實睇住阿仔升中後學校成績由上游跌到中下游, 身為父母,任我幾甘信奉"無為而治", "中庸之道"都會焦慮既...但始終讀書果個系阿仔自己, 身為父母可以做既只系耐不耐提點下佢而已, 至於補習, 強制唔俾打機,上網, "日哦夜哦"等等...全部都只系治標既門面功夫而已......

Jackieson    發表於 12-6-15 20:11

samuel89 發表於 12-6-15 16:10
其實睇住阿仔升中後學校成績由上游跌到中下游, 身為父母,任我幾甘信奉"無為而治", "中庸之道"都會焦慮既:th ...
你而家講番你個仔升中D野,全部可以配落我女度講喎,,,小五小六呈分都無補習,佢自己識溫書,即係平時夠交差,交左功課,有默書咪溫,有就梗係唔溫啦,,,
升中第一個term唔知死,唔受教,又輕敵(升左中全級咪同佢一樣banding啦),....

我今次final exam前有搵補習幫佢,佢個格又真係好似唔多受呢套咁,即係我俾200%力去推,佢都只係行前3mm,但我唔理佢,佢自己都行2mm,,,,,真係搞到我都好似無從入手咁~

萬幸老師對佢多包容,對我亦唔厭長氣~

One-Mama  有進步, 不論多少, 都屬好事, 進度會在不同階段而變.   發表於 12-6-17 12:33
Jackieson  "用力去推佢, 都只係行前3mm,但我唔理佢,佢自己都行2mm..."我阿仔都係咁, 真係無從入手咁, 完全明白.  發表於 12-6-15 20:16

sowasabe 發表於 12-6-15 10:35
我女都係沒有補習,我亦沒有在學業上幫助佢,靠佢自己去摸索學習,但小朋友終歸有惰性,如果圍住怇身邊同學仔成 ...

同你個女既情形都幾相似, 中學時朋輩既影響真係好大, 當然一個好既老師都好重要

我女間學校暫時唔係好谷, D老師幾好, 只係D同學真係唔係好勤力, 甚至有D懶散

我覺得有時唔係學校既問題, D同學既問題重多

Jackieson  同意中學時老師&朋輩既影響好大, 希望阿仔上到中學會遇到一d好老師&同學啦!  發表於 12-6-15 20:19

melodyyy 發表於 12-6-15 16:44
同你個女既情形都幾相似, 中學時朋輩既影響真係好大, 當然一個好既老師都好重要

我女間學校暫時唔係好谷, ...

我就覺得唔係學校既問題, 又唔係D同學既問題.......
應該系中學課程開始要用"心"去讀, 再唔系小學甘, 基本上只要記性好,加上上堂留心聽書, 要拿90分以上成績根本唔太困難....

cameo 發表於 12-6-15 16:25
你而家講番你個仔升中D野,全部可以配落我女度講喎,,,小五小六呈分都無補習,佢自己識溫書,即係平時夠交差,交 ...

中學補習與否分別不大, 我估你個女都好清楚明白, 除非有超強記憶, 想考好d, 唔俾時間去記,去溫書根本冇可能(尤其系升左英中, 由中轉英小學果套模式肯定唔work)

samuel89 發表於 12-6-15 16:57
中學補習與否分別不大, 我估你個女都好清楚明白, 除非有超強記憶, 想考好d, 唔俾時間去記,去溫書根本冇可 ...

F1-F3 有超強記憶當然有用, F.4-F.6 應該幫唔到好多, RIGHT ?

hw1115 發表於 12-6-15 17:06
F1-F3 有超強記憶當然有用, F.4-F.6 應該幫唔到好多, RIGHT ?

應該系RIGHT.....我大仔9月份先升F.4.......我睇佢而家開始感受到"有壓力", 知道自己冇超強記憶又未盡全力, 近排考試開始肯發下力溫書

One-Mama  囝囝開竅了! 你應該放心呢!  發表於 12-6-17 12:30
hw1115  Good la.  發表於 12-6-15 17:38
‹ 上一主題|下一主題