用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 一套書叫"基礎中文500 Basic Chinese" 的評價 ...
樓主: edgarho
go

一套書叫"基礎中文500 Basic Chinese" 的評價 [複製鏈接]

D本OK Ga Wo~ 有拼音又有圖畫, 一頁學一句, 當故事書咁一齊睇幾好

buy in Teacher Association, cheapest, can check the update price by yourself,
i broguht in other book shop, later find it is so cheap in TA.

我都買左, 阿女而家27個月, 唔係好肯睇~

manmanchubb  每過一排再比佢睇, 總會遇到有興趣既時機的  發表於 12-7-11 21:27

醒目開學勳章 貢獻勳章

JC_mami 發表於 12-6-26 14:05
想請教幾多歲可以用?
書展買會便宜一點嗎?

我大仔兩歲幾先有興趣睇,已經睇哂成套
往年係書展會8折,應該係最平
恐龍家

謝謝分享!

我兩個小朋友都係用呢套, 教材我覺得學唔學到, 因人而異. 我家老二學得好好多, 老大麻麻, 雖然兩個都讀哂.  所以冇野係一定work, 都睇小朋友自己興趣.  但同學物都一樣, 最緊要有衡心, 父母真係要日日教.  到上左軌道, 有時因事(當然唔好成日)唔讀幾日都冇物野.

另外, 裏面有d拼音唔啱, 因為有d係多聲字, 佢地可能用電腦generate出來, 咁只會比個最常用.

今日我都買左啟蒙版, 大眾用HSBC有9折, 希望小朋友鍾意。

請問總共有幾多本?

meloeskie2 的帖子

共五級每級五本共學500個字, 會學到組成不同句子, 最好睇完一級再買第二級,未必每個小朋友都鐘意,我仔好就喜歡

回復 TerryC 的帖子

大家d小朋友兩三歲就話讀完幾多幾多本,實在好利害。

我仔七歲讀國際學校,這套書的其中一個好處是螺旋式學習,中文字逐個加上去之餘,又溫故知新。我一開始就買第五級俾阿仔學中文,最初先讀英文明白大意,再讀普通話拼音,最後他才認中文字。最近要求他每天抄寫課文和拼音一篇,每篇抄兩日(即兩次),他略見成效。

我有兩個孩子, 兩個都是用這套書學認字.

反應因人而異.  老大不喜歡, 他比較喜歡我會讀, 但我買我會讀時, 已強迫他讀完500字, 所以我家沒有太多本我會讀.  他覺得中文很難, 不論對什麼課本都抗拒.  500字是讀完了, 但是忘了的也很多.

老二完全相反. 三歲兩個月開始讀這套書, 四歲三個月讀完, 而且retain九成以上.  我不會說他很喜歡讀這套書, 但不抗拒.

除非孩子對中文特別鍾情, 否則我不認為要兩歲多開始讀.  我家老二三歲多開始, 學得肯定比兩歲多的孩子快. 我們用了少於十四個月, 而且偶爾會放假, 不是每天讀, 真正讀書的時間可能只有十二個月.  

這套書我覺得還可以, 尚有系統. 我是以普通話和他們讀的, 孩子本身也有普通話底子, 所以很容易理解.  不過我家普通話老師說, 這套書的拼音有錯, 很可能是用電腦合成, 有些多音字便顧及不了.

我用這套書的主要原因是一早預算送兩個孩子進國際學校, 他們從沒有在學校正式學過中文, 所以我必須在家教.  亦因為如此, 我有比較大的自由度決定什麼時候教. 除非個別情況如我家老大般不喜中文, 有時讓孩子"遲"點學, 往往有意外驚喜.  去年暑假時老二四歲半, 我嘗試讓他寫中文練習本 (都是數字, 土, 大那些初學字), 他寫了一個月都學不會, 我便由他, 不用他再寫.  十一月中時再教, 發覺他能接得上, 才正式開始教他. 意外地, 他的進度很快, 現在才學了兩個月寫字, 已學會120字 (我教他寫字是從來不用抄寫的, 我和他寫幾次, 之後他可以寫, 我就不用他當天再寫新字, 每次都只以五分鐘教兩至三個新字, 但每次會默舊字, 一星期最多做五天).  以他的年齡, 唸K3是細仔, K2是大仔 (他是年尾出生的).  他暫時在學校做細仔.  一般來說, 很難想像K3上學期末才學寫字吧?

反而我家老大, 一直迫著, 就是不行.  他最近學得比較好點, 我想他很難學得像老二, 但他也有改善, 就是每人的時間表不同.

大家可看看孩子的情況, 再決定什麼時候開始教.  有時等待一下是值得的.

回覆:一套書叫"基礎中文500 Basic Chinese" 的評價

我兒子正是超喜歡中文的。他兩歲開始到現在四歲差不多完成五級了。對我來說這套書十分有用。現在他有能力閱讀從學校帶回來的圖書。我也跟快兩歲的女兒開始讀。

剛從library借了2本,得閒看看幾好,不過對比local school的程度,可能會有d淺

回覆:一套書叫"基礎中文500 Basic Chinese" 的評價

請問是否有DVD?

我想問啟蒙是否最淺?我大仔五歲應該讀邊個級別呢?

‹ 上一主題|下一主題