用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 一套書叫"基礎中文500 Basic Chinese" 的評價 ...
go

一套書叫"基礎中文500 Basic Chinese" 的評價 [複製鏈接]

有冇人有買一套書叫"基礎中文500 Basic Chinese" 是學中文字, 有用嗎? 有冇其他介紹? 好多人訂"基礎中文500 Basic Chinese" 真的很好嗎?
   11    0    0    0

醒目開學勳章

My son likes this.  He is three and has completed three sets.

回覆:一套書叫"基礎中文500 Basic Chinese" 的評價

買左,但唔睇

ok, Thanks All

你們在那兒訂?

himuimui 的帖子

我都係三联買左,但用咩方法教會令佢記得呢?係咪就咁讀佢聽?囝囝剛三歲

chansiub 的帖子

Set 1 有五本應用那本先呢?對三歲來說都幾深咁喎

醒目開學勳章

himuimui 的帖子

himuimui 你囝囝好叻呀,我讀但佢無興趣,相反英文書好鍾意好快記得(ORT,usborne first reading...),驚佢之後唔鍾意中文所以開始俾多d中文書佢睇,“我自己會讀”這套我都想買,但話for 4-7歲,你覺得這套是否更好?藉得推薦嗎?

回復 edgarho 的帖子

正確書名[基礎漢字500] ,剛剛去咗三聯書店買。裏面字體簡單易學,亦有國語誁音。用BOC card 折實$295.2

醒目開學勳章

I highly recommend this set of books.  But you will have to read with you child systematically at the beginning. Once they start the hang on it, they will love to read it themselves.  Depends on the age of your kids, if they are older, they can even start writing the the words.  But you will have to spend more time reading together if you are teaching Cantonese, as the book only have pinyin, which is not a bad thing.

回復 edgarho 的帖子

圖書館有得借!!套書係幾好!!!

有用,可以先到圖書館借黎睇下小朋友既興趣係點先,
興趣大既才買一套, 始終圖書館借不容易搵一齊咁多本
興趣不太大就過多兩三個月又試下,
小朋友發展會有變,今日鍾意唔代表之後都唔鍾意

回覆:一套書叫"基礎中文500 Basic Chinese" 的評價

我最初在兒子兩歳時一個字讀五天。都不知道從那天起他竟可每天一個新字。所以現在三歳半已差不多完成第三級。

想請教幾多歲可以用?
書展買會便宜一點嗎?

回覆:JC_mami 的帖子

其實不望小朋友有反應,你隨時都可開。可能有一天會好像我兒子一樣有反應兼自動自覺讀。

我都有買呢套書, 不過我小朋友唔太鍾意睇, 佢都係鍾意睇英文書多d, 唔知會唔會因為d圖畫靚d.........但對台灣既外文譒譯繪本就好鍾意, 所以就買左好多比佢睇

Nath 的帖子

阿仔三歲,起初唔锺意但後來我跟佢指引每天只讀五課,而家開始鍾意仲要我多讀幾課添。即等一天ch.1-5,2nd day ch.2-6, 3rd day ch.3-7...佢第三日已經識曬七課的字,讚佢多d,而家每晚自己攞俾我讀

‹ 上一主題|下一主題